Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Η Φινλανδία δεν υπάρχει

Όλες οι θεωρίες συνωμοσίας που κυκλοφορούν έχουν κάποια κοινά στοιχεία μεταξύ τους. Το βασικότερο είναι πως οι «πιστοί» επιλέγουν να αγνοήσουν τις πληροφορίες που πάνε κόντρα στη θεωρία και να κρατήσουν μόνο αυτά τα οποία την στηρίζουν, έστω και αδύναμα.

Αυτό το φαινόμενο το έχουμε δει στη θεωρία των αεροψεκασμών, όπου κανείς δεν ασχολείται με το γιγαντιαίο πλήθος των συνωμοτών που χρειάζεται να υπάρχει προκειμένου να υλοποιηθούν οι αεροψεκασμοί παγκοσμίως, στη θεωρία των «κακών» εμβολίων όπου δεν κοιτάζουν τα επίσημα νούμερα που δείχνουν καθίζηση των ασθενειών από τις οποίες μας προστατεύουν, ή στο θέμα των γενετικά τροποποιημένων τροφών όπου επιλέγονται οι περιθωριακές έρευνες που δείχνουν πως αυτές οι τροφές είναι κακές και αγνοούνται οι χιλιάδες που δείχνουν το αντίθετο.

Κάπως έτσι δουλεύει και η θεωρία συνωμοσίας που λέει πως η Φινλανδία δεν υπάρχει.
Για όλους εμάς τους μη-αφυπνησμένους, η Φινλανδία είναι μια από τις Σκανδιναβικές χώρες, συνορεύει με Ρωσία και Σουηδία μεταξύ άλλων και έχει πρωτεύουσα το Ελσίνκι. Πληροφορίες για τη Φινλανδία θα βρείτε παντού, εύκολα θα μάθετε πως όχι μόνο έχει κατοίκους, αλλά μπορείτε κιόλας να ταξιδέψετε εκεί να απολαύσετε το κρύο και τους οδηγούς ράλι.



Για τους αφυπνισμένους όμως η Φινλανδία δεν υπάρχει. Είναι μια συνωμοσία που υφάνθηκε προκειμένου η Ιαπωνία και η Ρωσία να μπορούν να ξεπεράσουν τους περιορισμούς στο ψάρεμα και να ψαρέψουν ανενόχλητες στη θαλάσσια περιοχή όπου εμείς νομίζουμε πως βρίσκεται η Φινλανδία. Βλέπετε, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ρωσία είχε πρόβλημα τροφών. Η Ιαπωνία ταυτοχρόνως είχε κάτι παρόμοιο. Έτσι λοιπόν κανόνισαν να εμφανίσουν μια μεγάλη θαλάσσια περιοχή ως ξηρά προκειμένου να μπορούν να ψαρέψουν με την ησυχία τους.
Καταλαβαίνω πως θα δημιουργούνται στο μυαλό σας πολλές ερωτήσεις σχετικά με τη θεωρία, αλλά επιτρέψτε μας να πάρουμε τις απαντήσεις όπως τις δίνει κάποιος στο Reddit.

Ε. Τι γίνεται με τους Φινλανδούς; Είναι όλοι στη συνωμοσία;
Α. Όχι. Οι Φινλανδοί πιστεύουν πραγματικά ότι είναι από τη Φινλανδία. Στην πραγματικότητα, προέρχονται από μικρές πόλεις είτε στο ανατολικό τμήμα της Σουηδίας, στο δυτικό τμήμα της Ρωσίας ή στο βόρειο τμήμα της Εσθονίας.
Ε. Τι γίνεται με το Ελσίνκι; Αυτή είναι μια τεράστια πόλη στην παγκόσμια σκηνή.
Α. Το Ελσίνκι βρίσκεται στην Ανατολική Σουηδία. Οι άνθρωποι που φτάνουν εκεί αεροπορικώς δεν θα προσέξουν πως δεν βρίσκονται στη Φινλανδία.
Ε. Τι συμβαίνει παντού στη Φινλανδία; Είναι πολλά που συμβαίνουν και δεν θα μπορούσαν να κατασκευαστούν όλα.
Α. Το 99% της Φινλανδίας είναι δάσος. Αυτό σημαίνει πως η μεγαλύτερη έκτασή της δεν χρειάζεται να ληφθεί υπόψη όταν μιλάμε για φινλανδική γεωγραφία.
Ε. Γιατί άλλες χώρες το δέχονται αυτό;
Α. Αρχικά ήταν ένα σημάδι καλής θέλησης μεταξύ των δυτικών χωρών και της Σοβιετικής Ένωσης. Ένα διαπραγματευτικό «χαρτί» που θα μπορούσε να παιχτεί. Όμως η Φινλανδία εξελίχθηκε σε κάτι πολύ περισσότερο. Είναι πλέον ένα ιδεολογικό κίνητρο, μια χώρα στην οποία όλοι θέλουν να μοιάσουν. Καμία πραγματική χώρα δεν θα μπορούσε να έχει τόσο καλή εκπαίδευση, υγειονομική περίθαλψη, ισότητα των φύλων, υψηλά ποσοστά αλφαβητισμού, εθνική σταθερότητα, τη χαμηλότερη κυβερνητική διαφθορά στον κόσμο, υψηλή ελευθερία του τύπου. Είναι ένα ιδανικό, ένας στόχος που επιδιώκουν να πετύχουν οι άλλες χώρες και οι άνθρωποι. Αλλά εδώ βασίζεται και η αμφισβήτηση σχετικά με την ύπαρξη της Φινλανδίας. Καμία χώρα στον κόσμο δεν μπορεί να είναι τόσο καλή.
Ε. Γιατί το όνομα Φινλανδία;
Α. Η χώρα κατασκευάστηκε αρχικά για αλιεία. Τι έχουν τα ψάρια; Πτερύγια. Έτσι Φινλανδία. (σσ. το πτερύγιο στα Αγγλικά είναι «fin»)
E. Τι γίνεται με τη φινλανδική γλώσσα;
Α. Αναζητήστε τις ομοιότητες μεταξύ Ιαπωνικής και Φινλανδικής γλώσσας. Μπορεί να εκπλαγείτε με το πόσο παρόμοιες είναι. Αυτό είναι περίεργο, λαμβάνοντας υπόψη τις τεράστιες αποστάσεις μεταξύ τους.
Ε. Είμαι Φινλανδός και η επίθεσή σας στον λαό και τον πολιτισμό μου είναι προσβλητική.
A. Δεν προσβάλλω τους Φινλανδούς λαούς ή τον πολιτισμό. Δεν αρνούμαι καν ότι υπάρχει φινλανδική κουλτούρα. Όταν έχετε μια συλλογική ομάδα μερικών εκατομμυρίων ανθρώπων που αναγνωρίζονται ως Φινλανδοί τότε φυσικά θα δημιουργηθεί γύρω τους μια κουλτούρα. Απλώς λέω ότι η γη της Φινλανδίας δεν είναι στην πραγματικότητα εκεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει μια Φινλανδική κουλτούρα ή ταυτότητα.
Ε. Αυτή είναι μια τεράστια συνωμοσία για να κρατηθεί μυστική, πώς δεν μπόρεσε κανείς άλλος να το καταλάβει;
Α. Άλλοι το κατάλαβαν. Φανταστείτε όμως την γελοιότητα της δήλωσης «Δεν πιστεύω ότι η Φινλανδία υπάρχει». Ακόμα κι αν είχαμε αδιαμφισβήτητη απόδειξη μπροστά στα μάτια μας, θα εξακολουθούσαμε να πιστεύουμε ότι πιστεύουν οι περισσότεροι από τους φίλους, την οικογένεια και τους γνωστούς μας, καθώς δεν θα θέλαμε να διαταράξουν την κοινωνική σύμβαση. Είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης.
Ε. Τι γίνεται με το GPS και τις δορυφορικές εικόνες;
Α. Είναι πλαστά. Στα τμήματα της Εσθονίας, της Σουηδίας και της Ρωσίας, τα οποία θεωρούνται ως «φινλανδικές ζώνες», οι τοποθεσίες GPS έχουν αλλαχθεί ώστε να ταιριάζουν με εκείνες της Φινλανδίας. Οι δορυφορικές εικόνες είναι πλαστές. Δείτε πως είναι πραγματικά ο χάρτης:


Το να προσπαθήσουμε να αποδείξουμε πως όντως υπάρχει η Φινλανδία είναι μάλλον χαζό. Ακόμα και αν δεχθούμε να δώσουμε αξία στη παραπάνω λίστα επιχειρημάτων, είναι προφανές πως για να πιστέψουμε πως η Φινλανδία δεν υπάρχει σημαίνει να αγνοήσουμε μια πολύ μεγαλύτερη λίστα με στοιχεία που δείχνουν πως η χώρα υπάρχει. Στοιχεία όπως η αρχαιολογία, όπου έχουμε πολλές αρχαίες αναφορές στη Φινλανδία και στο όνομα της χώρας, ή ακόμα και τη νεότερη ιστορία καθώς μετά τον ΒΠΠ δεν υπήρχαν έλεγχοι στην αλιεία ώστε να έχουν κίνητρο η Ιαπωνία και η Ρωσία να κατασκευάσουν μια χώρα για να τους παρακάμψουν.

Αλλά το θέμα δεν είναι αν η Φινλανδία υπάρχει αλλά ο τρόπος σκέψης των πιστών παρόμοιων θεωριών.

Η επιλογή των στοιχείων που θα πιστέψουμε είναι το χαρακτηριστικό κάθε θεωρίας συνωμοσίας. Αυτό συμβαίνει διότι στο μυαλό μας έχουμε ήδη μια θεωρία στην οποία πιστεύουμε και έτσι προσπαθούμε είτε να προσαρμόσουμε τα στοιχεία που υπάρχουν στη θεωρία μας, είτε επιλέγουμε να τα αγνοήσουμε.

Αντιθέτως, η κριτική σκέψη μας λέει πως πρέπει να έχουμε εντελώς αντίστροφο τρόπο σκέψης. Πρέπει δηλαδή πρώτα να κοιτάζουμε τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα, όλα, και μετά να σχεδιάζουμε μια θεωρία που να ταιριάζει με τα στοιχεία αυτά. Παράλληλα θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αναθεωρήσουμε τη θεωρία μας αν προκύψουν νέα στοιχεία.

Η τυφλή αποδοχή ιδεών είναι η αρχή του προβλήματος και μας οδηγεί σε σκοτεινά μονοπάτια. Μόνο κρίνοντας κάθε ιδέα που εμφανίζεται με λογική και χωρίς συναίσθημα θα μπορέσουμε να απορρίψουμε ιδέες όπως τους αεροψεκασμούς, το αντι-εμβολιαστικό κίνημα, την επίπεδη γη και τη μη ύπαρξη της Φινλανδίας.


Πηγή: greeksceptic.com (εδώ)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου