Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

Παράκαμψη της Δι@ύγειας με τροπολογία επιχειρεί η κυβέρνηση | Παρέμβαση με επιστολή ΕΛΛ/ΛΑΚ – Σπινέλλη


Παράκαμψη της Δι@ύγειας με υπουργική τροπολογία στο νομοσχέδιο «Κατρούγκαλου» επιχειρεί η κυβέρνηση. Η τροπολογία είναι μία από τις οκτώ οι οποίες κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης «Εκδημοκρατισμός της διοίκησης – Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση – Αποκατάσταση Αδικιών και άλλες διατάξεις».

Στην ιδιαίτερα εκτενή αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, αναφέρεται κώλυμα νόμιμης δαπάνης, καθώς η πληρωμή δαπανών μετακυλίεται και διενεργείται σε βάρος των πιστώσεων του επόμενου οικονομικού έτους, λόγω μη έναρξης ισχύος των σχετικών ανακλητικών αποφάσεων στις οποίες αναφέρεται η τροπολογία. Λόγω των παραπάνω, για να υπάρχει δυνατότητα πληρωμής των πιστωτών του Δημοσίου, επιχειρείται «απεγκλωβισμός» από τις προαναφερόμενες «γραφειοκρατικές διαδικασίες», δηλαδή από την ίδια τη Δι@ύγεια.
Αυτό γίνεται με την επίκληση της οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου «για την καταπολέμηση καθυστερήσεων πληρωμών στις εμπορικές συναλλαγές» και την παρέκκλιση από τη Δι@ύγεια, με την πρόβλεψη ότι οι ανακλητικές πράξεις που εκδίδονται με ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου για κάθε έτος, να ισχύουν από την ημερομηνία αυτή και να αναρτώνται στη Δι@ύγεια το αργότερο στο τέλος του επόμενου μήνα του επόμενου έτους, δηλαδή την 31η Ιανουαρίου. Για το 2015, η παράταση αυτή θα είναι κατ’ εξαίρεση μεγαλύτερη, μεταφέροντας την προθεσμία ανάρτησης για 10 ημέρες μετά τη δημοσίευση του Νόμου, δηλαδή μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου αύριο, προς το τέλος της εβδομάδος.
Τα παραπάνω προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της Εταιρείας Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ), ο Διοικητικός Σύμβουλος της οποίας Διομήδης Σπινέλλης απέστειλε επιστολή προς τους υπογράφοντες υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αλλά και στον ίδιο τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, με την οποία ζητεί την απόσυρση τροπολογίας. «Κατ’ αυτόν τον τρόπο δημιουργεί ένα εξαιρετικά αρνητικό προηγούμενο που υπονομεύει τη σημασία και λειτουργία της Δι@ύγειας ως κεντρικού εργαλείου για την διασφάλιση της διαφάνειας στης λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, ιδίως στο ευαίσθητο θέμα των δημοσίων δαπανών», επισημαίνει σχετικά ο κ. Σπινέλλης. Επιπλέον, θυμίζει ότι θεμελιώδης αρχή του Προγράμματος ΔιΑύγεια αποτελεί «η αρχή ότι η έναρξη ισχύος των διοικητικών πράξεων ταυτίζεται με την ημερομηνία ανάρτησής τους» στον ιστότοπο της «Διαύγειας» και πως «η αρχή αυτή διασφαλίζει την υποχρέωση τήρησης των αρχών της διαφάνειας με τρόπο που δύσκολα μπορεί να παρακαμφθεί αφού η Δι@ύγεια καθίσταται όρος ισχύος των πράξεων αυτών».
Ο κ. Σπινέλλης επισημαίνει ακόμα τον κίνδυνο εισαγωγής εξαιρέσεων στη γενική αυτή αρχή: «Είναι προφανές ότι η αποσπασματική εισαγωγή διατάξεων που αποκλίνουν από τη γενική αυτή αρχή δημιουργεί όχι μόνο απλά αρνητικό προηγούμενο το οποίο δυνητικά θα επανεμφανιστεί αλλά δημιουργεί νησίδες μη εφαρμογής των βασικών αρχών της “Διαύγειας” ανοίγοντας δρόμο για την κατάργησή της. Το θέμα γίνεται ακόμη πιο σημαντικό τη στιγμή που εξαίρεση αφορά όχι οποιαδήποτε απόφαση του φορέων του δημοσίου τομέα, αλλά αποφάσεις που σχετίζονται με το ευαίσθητο θέμα της έγκρισης δαπανών», προτείνοντας όμως και την ανάλογη λύση στο πρόβλημα των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) που επικαλείται το υπουργείο Οικονομικών.
Αυτό μπορεί να γίνει τόσο με την απλοποίηση των διαδικασιών του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με τις ΥΔΕ, όσο και με τη διαλειτουργικότητα των πληροφορικών συστημάτων που χρησιμοποιούν οι ΥΔΕ με τη Δι@ύγεια, όπως ήδη γίνεται από πολλούς φορείς που χρησιμοποιούν την διεπαφή αυτόματης ανάρτησης », υπογραμμίζει ο κ. Σπινέλλης, κρούοντας τον κώδωνα για τη δημιουργία εξαιρέσεων σε νόμους για την αντιμετώπιση τεχνολογικών και επιχειρησιακών προβλημάτων ως «πρακτική που οδηγεί στη γενικότερη απαξίωση του θεσμικού πλαισίου, επιτείνει την πολυνομία και είναι βασική τροχοπέδη στην αποτελεσματική λειτουργία της δημόσιας διοίκησης».
Αντιδράσεις και από τα κόμματα
Σε συζήτηση με συντάκτες, ο πρώην υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε αντίθετος στην τροπολογία, καθώς απαξιώνει την πρόσφατα αναβαθμισμένη Δι@ύγεια. Επισημαίνει δε ότι η παραπάνω διάταξη είχε προταθεί και από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για να τους «λυθούν τα χέρια», αδιαφορώντας για την απαξίωσή της. Όταν επισημάνθηκε παρόμοια διάταξη με επιμέρους ρύθμιση/κατάργηση της Δι@ύγειας, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως όταν αντιλήφθηκε μερικές ώρες μετά την κατάθεση της τροπολογίας τι είχε συμβεί, το υπουργείο του είχε σπεύσει να την αποσύρει.
Κατά την έναρξη της συζήτησης, το Μέγαρο Μαξίμου με άτυπη ενημέρωση σχολίασε τα εξής:«Και η προβοκάτσια έχει τα όρια της! Κάποιοι ανακάλυψαν ότι με προτεινόμενη τροπολογία το Υπουργείο οικονομικών “ξηλώνει την ΔΙΑΥΓΕΙΑ”. Μόνο που συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο!
Με την τροπολογία που κατέθεσαν τέσσερις υπουργοί, προβλέπεται ότι συγκεκριμένες πράξεις που εκδίδονται την 31.12. κάθε χρόνου, ισχύουν από τότε που εκδίδονται και όχι από το χρόνο που δημοσιεύονται. Αυτό δεν αναιρεί καμία υποχρέωση δημοσίευσης των πράξεων αυτών!
Αν φρόντιζαν να διαβάσουν ολόκληρη την τροπολογία θα καταλάβαιναν ότι έγινε για να τονωθεί η ρευστότητα στην αγορά».

Ειρήνη Κωστάκη στο vouliwatch, 04-05-2015, για περισσότερα: εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου