Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Διαβατήριο βγάλατε;

Ξεκινάμε από τα βασικά:
1) Κανείς δεν καταπιάνεται με την πολιτική επειδή «είναι καλό παιδί» και θέλει να κάνει καλό για τη χώρα. Με ελαχιστότατες εξαιρέσεις, όλοι καταπιάνονται επειδή είναι παθιασμένοι με την εξουσία. Η δημοκρατία μας δίνει το δικαίωμα να επιλέξουμε εμείς ποιος θα ασκήσει την εξουσία. Έτσι, οι δημοκρατικά εκλεγμένοι άρχοντες, είναι ίσως περισσότερο εξουσιομανείς και βρώμικοι από βασιλείς που ενδεχομένως κληρονομήσαν το δικαίωμα αυτό δίχως καν να έχουν το μικρόβιο της εξουσίας.
Μεταξύ δημοκρατικά εκλεγμένων και δικτατορικά επιβληθέντων αρχόντων, η διαφορά ειναι ηθικής φύσεως: οι πρώτοι αποδέχονται τους κανόνες της δημοκρατίας όσον αφορά την εναλλαγή στην εξουσία και το πλαίσιο λειτουργίας της δημοκρατίας ενώ οι δεύτεροι θεωρούν οτι πρέπει να επιβάλουν την εξουσία τους δια της βίας και οτι οι κανόνες της δημοκρατίας είναι απλά εμπόδιο στον «καλό σκοπό» τους. Αλλά όλοι θεωρούν τον εαυτό τους σωτήρα. Η τάση ακόμη και των «δημοκρατικών» αριστερών να περιφρονούν τους κανόνες της δημοκρατίας και να συμβάλουν στην επιβολή καθεστώτων δια της βίας, οφείλεται στην βεβαιότητά τους οτι υπηρετούν έναν «καλό σκοπό».

2) Από το (1) προκύπτει ότι είναι μέγιστη πολιτική ανοησία να επιλέγει κανείς πολιτικούς με βάση το πόσο «καλό παιδί» φαίνονται ή πόσο κοντά στο λαό είναι. Δεν ζητάμε ένα αφελές καλό παιδί αλλά κάποιον που μπορεί να διαχειριστεί τα πολυσύνθετα προβλήματα που προκύπτουν κατά τη διαχείριση μιας χώρας. Ένας καλός γιατρός δεν κάνει αυτομάτως έναν καλό υπουργό παιδείας και ένας καλός μηχανικός δεν κάνει απαραιτήτως έναν καλό υπουργό δημοσίων έργων. Μην ξεχνάμε ότι η πολιτική είναι βρώμικη και ασκείται σε συνεχώς μεταβαλλόμενες διεθνείς συγκυρίες οπότε πολύ περισσότερο από εξειδικευμένες γνώσεις, απαιτείται ικανότητα βουτήγματος στη λάσπη και κολύμβησης σε διεθνή ύδατα.
3) Η δημοκρατία απαιτεί συναινέσεις και συμβιβασμούς. Από αυτό προκύπτει ότι η αριστερά είναι απολύτως ακατάλληλη για άσκηση εξουσίας αφού θεωρεί την ιδεολογία της θεολογικά σωστή που πρέπει όχι να συμβιβαστεί αλλά να επιβληθεί.
4) Η δημοκρατία προστατεύεται όχι μέσω της επιλογής μας για ένα «καλό παιδί» αλλά από θεσμούς που οφείλουν να την προστατεύουν όταν εχθροί της ιδέας της δημοκρατίας ανεβαίνουν στα ανώτατα κλιμάκια της εξουσίας. Αλλιώς παίζουμε ρουλέτα κι όπου κάτσει. Σήμερα, που η μπίλια έκατσε σε ανθρώπους που δεν σέβονται τη δημοκρατία, βλέπουμε ότι αυτή είναι θεσμικά απολύτως απροστάτευτη απέναντι στη βούληση εκλεχθέντων που έχουν καταλύσει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και της ελευθερίας του τύπου. Ουδείς μπορεί βάσει συνταγματικού δικαιώματος να τους σταματήσει.
5) Οι προοπτικές για τη χώρα δεν είναι καθόλου καλές. Μετά την οικονομία, στο ναδίρ βρίσκονται η δικαιοσύνη, η παιδεία και η ελευθερία του τύπου και ο λαός πιστεύει οτι όλα αυτά γίνονται για να καταπολεμηθούν οι κακοί πλούσιοι.
6) Στη διεθνή σκηνή η Ελλάδα στέκεται στη γωνία του χαμένου και βυθίζεται σε συνεχώς μεγαλύτερη αναξιοπιστία και ανικανότητα να προστατεύσει τα πολύ στενά εθνικά συμφέροντά της. Οι σχέσεις μας με την Ε.Ε. είναι οι χειρότερες δυνατές, οι διεθνείς επενδυτές νιώθουν κυνηγημένοι με τις αστειότητες που γίνονται, η Τουρκία παρ’ όλη την αστάθειά της είναι σε σχέση με εμάς πιο επιβλητική από ποτέ και επιβάλει τα συμφέροντά της σε μία Ελλάδα παντελώς αδύναμη να αμυνθεί.
7) Η άποψη ότι οι άλλοι «καταστρέψαν την Ελλάδα» επί 40 χρόνια, είναι αστεία. Μπορεί να ήταν ανίκανοι να χτίσουν μια σύγχρονη Ελλάδα, να εκσυγχρονίσουν θεσμούς και οικονομία, να εκμεταλλευτούν επιδοτήσεις και διεθνή συγκυρία με το άνοιγμα των Βαλκανίων αλλά τα λεφτά που κακώς δανειστήκαμε, δεν τα πέταξαν στον άνεμο. Μοιράστηκαν επιλεκτικά σε συντεχνίες, υπαλλήλους ΔΕΚΟ, υψηλά αμειβόμενους ΔΥ, αλλά μοιράστηκαν και ένα μεγάλο μέρος της οικονομικής αλυσίδας ωφελήθηκε από αυτό. Το οτι καλούμαστε να αποπληρώσουμε αυτά τα λεφτά (μείον PSI) με τελικό μαθηματικό όφελος 100 περίπου δισ., δεν τους κάνει καταστροφείς. Αντιθέτως όσοι ωφελήθηκαν (και ήταν οι περισσότεροι) πρέπει να τους κάνουν τεμενάδες. Σε καμμία περίπτωση δεν επιστρέφουμε παραπάνω απ’ όσα λάβαμε.
Αντιθέτως, όσοι ήρθαν με σημαία ότι οι άλλοι «καταστρέψαν» την Ελλάδα, κάναν πραγματικά άσκοπη, παράλογη και ανεπανόρθωτη βλάβη περίπου 100 δισ € τα οποία δεν μοιράστηκαν σε κανέναν αλλά απλά εξαϋλώθηκαν και εμείς οφείλουμε να τα αποπληρώσουμε. Ιδού λοιπόν οι καταστροφείς της Ελλάδος.
Διαβατήριο βγάλατε;

του Ηλία Όμικρου στο paratiritirio


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου