Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

Ο συντάκτης της έκθεσης του ΔΝΤ για τα μνημόνια δεν καταλογίζει καμία ευθύνη στην κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου

Το παραμικρό δεν καταλογίζει στην κυβέρνηση Παπανδρέου ο Σίντζι Τακάγκι, ο οικονομολόγος του ΔΝΤ που συνέταξε την έκθεση του ταμείου για τα πεπραγμένα του ΔΝΤ στην Ελλάδα.


Σε συνέντευξη του στην «Καθημερινή της Κυριακής» στον καλό συνάδελφο Γιάννη Παλαιολόγο, αναλύει τα λάθη του ΔΝΤ, ιδιαίτερα στο πρώτο πρόγραμμα και διευκρινίζει, μεταξύ άλλων τα παρακάτω:

Το ΔΝΤ καθυστέρησε να αναπροσαρμόσει τις αρχικές υπεραισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη. Πέρασε πολύς χρόνος για να διορθωθεί αυτή η αισιοδοξία από το Ταμείο.
-Οι αρχικές προβλέψεις αναπροσαρμόστηκαν προς τα κάτω μόνο κατά την πέμπτη αξιολόγηση.
-Η καθυστέρηση αυτή δεν ήταν προϊόν πολιτικής πίεσης.
-Οι ευρωπαϊκές χώρες συνέβαλαν στη συντήρηση μιας «μαγικής εικόνας» για τις προοπτικές της Ελλάδας και αφού είχε γίνει σαφές πως η εικόνα αυτή δεν είχε σχέση με την πραγματικότητα.
-Ο τότε γενικός διευθυντής του Ταμείου Στρος Καν αποφάσισε ένα πρόγραμμα που δεν περιλάμβανε ένα πειστικό μονοπάτι προς την ανάκτηση της βιωσιμότητας του χρέους
-Οι καλές επιδόσεις, τόσο στα δημοσιονομικά, όσο και στα διαρθρωτικά της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου στους πρώτους μήνες του προγράμματος ενίσχυσαν τη θέση όσων πίστευαν πως θα μπορούσε να αποφευχθεί η αναδιάρθρωση του χρέους..
Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ γνώριζαν την τραγική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας προ του 2009 (με την κυβέρνηση Καραμανλή) αλλά ήταν δέσμιοι της νοοτροπίας πως «η Ευρώπη είναι διαφορετική και δεν κινδυνεύει», λόγω της δομής της και των δεσμεύσεων που είχαν αναλάβει πως η οικονομία της ήταν …»θωρακισμένη».
(αυτά που υποστήριζε και ο Καραμανλής και δεν έκανε το παραμικρό).
-Άρα το ΔΝΤ και η Ευρώπη πίστευαν πως τα διευρυνόμενα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία δεν είχαν ιδιαίτερη σημασία.

Αυτά, με δυό λόγια, λέει σήμερα ο συντάκτης της έκθεσης του ΔΝΤ.
Ότι και να λένε ο φασίστας πρακτορίσκος Ιγνατίου (που τον στενοχωρεί γιατί ο Γιώργος κάνει διακοπές στην Ιο) και ο ψεκασμένος υπουργός Άμυνας Καμμένος που ζητά εξεταστική για το πρώτο μνημόνιο.

Αμ έπος
Αμ έργο Καμμένε
Ό, τι πρέπει θα είναι.
Για να οδηγήσεις τον μέντορα σου Κωστάκη Καραμανλή στον Κορυδαλλό
Πηγή: trustpress.gr (εδώ)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου