Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

Ο Γ. Παπαθανασίου γίνεται μάρτυρας κατηγορίας του εαυτού του


"Στο πρώτο Εurogroup στο οποίο συμμετείχα, τον Ιανουάριο του 2009, ο τότε Γερμανός ΥΠΟΙΚ Στάινμπρουκ ζήτησε να δημιουργηθεί ένα working group προκειμένου να συζητηθεί σε στενό κύκλο τι θα γινόταν σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν κατάφερνε να δανειστεί από τις αγορές. Απέρριψα ασυζητητί την πρόταση (εθνικά υπερήφανη στάση).
Στο επόμενο Εurogroup ετέθη από τους εταίρους θέμα αύξησης του ΦΠΑ. Αρνήθηκα κατηγορηματικά. Άλλοι υπουργοί της ευρωζώνης ζήτησαν μειώσεις μισθών ΔΥ και συντάξεων. Ξεκαθάρισα ότι δεν τίθεται θέμα μείωσης. Αντιθέτως δεσμεύτηκα για πάγωμα" (προφανώς 3 δίς έλλειμμα κάθε μήνα δεν δικαιολογούσε τόσο σκληρά μέτρα).


(Απόσπασμα από το βιβλίο του Γιάννη Παπαθανασίου "Οκτώ μήνες", εκδόσεις Λιβάνη).


Ο συγγραφέας λησμονεί να αναφέρει στο βιβλίο του ότι η κυβέρνηση Καραμανλή είχε το θάρρος να λάβει το 2009 δραστικά αντιλαϊκά μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσει τα δημοσιονομικά προβλήματα που η ίδια είχε δημιουργήσει κατά το προηγούμενο διάστημα της θητείας της:

Έδωσε εφάπαξ ενίσχυση 500 ευρώ στους δημοσίους υπαλλήλους (των οποίων οι μισθοί είχαν αυξηθεί κατά 60% στα 5,5 χρόνια διακυβέρνησης της. Οι κακοί κσένοι ζητούσαν μείωση μισθών), χαλάρωσε τις προϋποθέσεις χορήγησης του ΕΚΑΣ, μείωσε τα τέλη ταξινόμησης ΙΧ, μοίραζε αφειδώς ευεργετήματα για έξοδο 50δων στη σύνταξη. Και τελικά πήγε στην δια των εκλογών έξοδο.

(απο George Bil. στο Fb)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου