Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

Κείμενο του Αριστείδη Χατζή για την Αμερικανική Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας



Ημείς θεωρούμεν ως αναμφισβητήτους και εναργείς οίκοθεν τας ακολούθους αληθείας: ότι όλοι οι άνθρωποι εδημιουργήθησαν ίσοι, και επροικίσθησαν επίσης από τον Δημιουργόν του Παντός με δίκαια αναπαλλοτρίωτα, μεταξύ των οποίων τον πρώτον επέχουσιν τόπον η Ζωή, η Ελευθερία, και η ζήτησις τις Ευδαιμονίας.

Ότι δια ν’ ασφαλίσωσι την απόλαυσιν των Δικαίων τούτων οι άνθρωποι εσύστησαν Διοικήσεις, των οποίων η δικαία και νόμιμος εξουσία από μόνην των Διοικουμένων την συγκατάθεσιν πηγάζει.

[We hold these truths to be self-evident, that all men are created equal, that they are endowed by their Creator with certain unalienable Rights, that among these are Life, Liberty and the pursuit of Happiness.

That to secure these rights, Governments are instituted among Men, deriving their just powers from the consent of the governed.]

Απόσπασμα από την Αμερικανική Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας (United States Declaration of Independence) που υιοθέτησε το προσωρινό επαναστατικό Κογκρέσο στις 4 Ιουλίου του 1776, στη Φιλαδέλφεια. Βλέπετε τη διάσημη απεικόνιση από τον John Trumbull, της επίσημης κατάθεσης στο Κογκρέσο της αρχικής εκδοχής του κειμένου από την πενταμελή επιτροπή που τη συνέγραψε. Τα μέλη της πενταμελούς επιτροπής (από αριστερά: John Adams, Roger Sherman, Robert R. Livingston, Thomas Jefferson και Benjamin Franklin) παραδίνουν το κείμενο στον Πρόεδρο του Κογκρέσου John Hancock που είναι καθισμένος. Και όχι, ο Jefferson δεν πατάει το πόδι του Adams. Μπορείτε να θαυμάσετε την εικόνα σε εντυπωσιακές διαστάσεις στη Ροτόντα του Καπιτωλίου (δηλαδή του κτιρίου που στεγάζει το Κογκρέσο) στην Ουάσιγκτον ή να δείτε μια μικρότερη εκδοχή της στην Πινακοθήκη του Πανεπιστημίου Γέηλ και μια ακόμα …μικρότερη στο χαρτονόμισμα των δύο δολαρίων. Το κείμενο κατατέθηκε στις 28 Ιουνίου (αυτό το γεγονός απεικονίζεται εδώ). Ακολούθησε συζήτηση και η ψήφιση στις 4 Ιουλίου. Στον πίνακα εμφανίζονται οι 42 από τους 56 επαναστάτες που υπέγραψαν τη διακήρυξη.


48 χρόνια αργότερα (1824), στο επαναστατημένο Μεσολόγγι (που ένας από τους μεγαλύτερους προμαχώνες του είχε την ονομασία «Βενιαμίν Φραγκλίνος») δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στα ελληνικά η μετάφραση της Αμερικανικής Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας από τον Αναστάσιο Πολυζωίδη, έναν από τους σημαντικότερους φιλελεύθερους Έλληνες διανοούμενους του 19ου αιώνα. Από τη μετάφραση του Πολυζωίδη επέλεξα το περίφημο απόσπασμα που διαβάσατε στην αρχή του κειμένου. Ο Αναστάσιος Πολυζωίδης, 3 χρόνια νωρίτερα (τέλη 1821), μόλις 19 ετών, είχε την τιμή να συμμετάσχει στη συγγραφή της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας της Ελλάδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου