Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

Κομισιόν: Τα στοιχεία για το ελληνικό χρέος 2010-2015 είναι αξιόπιστα και ακριβή

Η Κομισιόν καλεί τις ελληνικές αρχές να αμφισβητήσουν ενεργά και δημοσίως τις ψευδείς εντυπώσεις ότι τα στοιχεία της ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας παραποιήθηκαν στη διάρκεια της περιόδου 2010-2015.
Σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που δόθηκε στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου στις Βρυξέλλες για τις κατηγορίες προς τον Ανδρέα Γεωργίου, ζητά από τις ελληνικές αρχές "να προστατεύσουν την ΕΛΣΤΑΤκαι το προσωπικό της από αυτές τις αβάσιμες αξιώσεις".
Ακόμη, καλεί τις ελληνικές αρχές να υποστηρίξουν και να διατηρήσουν την ποιότητα των ελληνικών στατιστικών στοιχείων καθώς και την ανεξαρτησία του ελληνικού στατιστικού συστήματος, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές που ορίζει η ελληνική στατιστική νομοθεσία και η Δέσμευση για την Αξιοπιστία των Στατιστικών Στοιχείων του 2012.

Μάλιστα, επιστολή που υπογράφουν ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Dombrovskis και οι Επίτροποι Moscovici και Thyssen, εστάλη στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο για το θέμα αυτό.
Η Κομισιόν τονίζει ότι τα έγκυρα και αξιόπιστα δημοσιονομικά στοιχεία είναι απαραίτητα για τη λήψη ορθών οικονομικών αποφάσεων. Πρόσφατα δημοσιεύματα του Τύπου ωστόσο αμφισβητούν την ποιότητα και αξιοπιστία των επίσημων στατιστικών στοιχείων στην Ελλάδα, αναφέρει η ανακοίνωσή της.
Επισημαίνει δε πως αν και η Κομισιόν, "ως αρχή της, δεν θα σχολιάσει μεμονωμένες εθνικές νομικές διαδικασίες", ανησυχεί για αυτά τα δημοσιεύματα καθώς θέτουν επίσης υπό αμφισβήτηση την εγκυρότητα των δημοσιονομικών στοιχείων που στηρίξουν το Πρόγραμμα Σταθερότητας της Ελλάδας.
Η Επίτροπος για την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Υποθέσεις της ΕΕ, Marianne Thyssen, δήλωσε: "η ανεξαρτησία της ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας ΕΛΣΤΑΤκαι η ποιότητα των στατιστικών της είναι απαραίτητη. Για την Κομισιόν και την Eurostat είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι τα στοιχεία για το ελληνικό κρατικό χρέος στο διάστημα 2010-2015, αναφέρθηκαν με πλήρη αξιοπιστία και ακρίβεια στην Eurostat".

Πηγή: capital.gr (εδώ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου