Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016

Η "αξιοπιστία" της κα. Γεωργαντά



Ανακινήθηκε πάλι η ιστορία της "τεχνητής" διόγκωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος και ο κ. Γεωργίου (πρώην πρ. της ΕΛΣΤΑΤ) παραπέμπεται σε δίκη. Αφορμή για αυτήν την εξέλιξη στάθηκαν παλιότερες καταγγελίες που έχουν γίνει απο την κα. Γεωργαντά, πρώην μέλος της στατιστικής υπηρεσίας.

Ο κ. Γεωργίου κατηγορείται πως "φούσκωσε" το δημ. έλλειμμα απο το 13,6% σε 15,4% (ήτοι ~36 δις εκ των οποίων τα 24 δις πρωτογενές έλλειμμα) -συμπεριλαμβάνοντας και τις ΔΕΚΟΗ κα. Γεωργαντά υποστηρίζει πως το δημ. έλλειμμα φουσκώθηκε τεχνητά απο τον κ. Γεωργίου γιατί… «η μόνη επιστημονική μέθοδος που θα μπορούσαν να μας βάλουν στα Μνημόνια ήταν ένα διογκωμένο έλλειμμα. Έβαλαν τον δικό τους άνθρωπο και μας εξουδετέρωσαν με την πρώτη αμφισβήτηση» (Real).  

Δείτε πιο είναι το εντελώς παράλογο της υπόθεσης: Η Ελλάδα υπέγραψε μνημόνιο με την Τρόικα την άνοιξη του '10. Ο κ. Γεωργίου ανέλαβε καθήκοντα προέδρου της ΕΛ.ΣΤΑΤ. στις 2 Αυγούστου του '10, δηλαδή 4 μήνες αργότερα, αφού ήμασταν ήδη σε καθεστώς μνημονίων. Πως είναι δυνατόν ο Γεωργίου να "φούσκωσε" τεχνητά το έλλειμμα "για να μας βάλει στα μνημόνια"; Αυτό το δεδομένο και μόνο θα αρκούσε να σταματήσει η παραφιλολογία και ο ψεκασμένος μύθος. Όπως φαίνεται απο τις μέχρι τώρα εξελίξεις, για ένα μέρος ελλήνων πολιτών και για την δικαιοσύνη, δεν είναι αρκετό. Άραγε, η Πορτογαλία, η Κύπρος και η Ιρλανδία φούσκωσαν και αυτές τεχνητά το έλλειμμα τους για να μπούνε σε μνημόνια;

Σε συνέντευξή της (εδώ) η κα. Γεωργαντά υποστηρίζει πως το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας για το 2009, εξαιρώντας τις ΔΕΚΟ, ήταν 3,9%. Ναι, καλά διαβάσατε: 3,9%. 


Αν είναι έτσι, αυτό σημαίνει πως καί ο κ. Καραμανλής έδινε "φουσκωμένα" στοιχεία στους ευρωπαίους, όταν έστελνε, ακόμη και 2 μέρες πριν τις εκλογές του '09, επίσημο έγγραφο πως το έλλειμμα για το '09 θα κυμανθεί στο 6%.

(δημόσια δήλωση Παπαθανασίου 2 εβδομάδες πριν τις εκλογές)



Και δεν είναι μόνο αυτό. Η υποψήφια ευρωβουλεύτης με τους ΑΝ.ΕΛ. κα. Γεωργαντά σε συνέντευξή (εδώ) της το 2014, επιτίθεται στον κ. Σαμαρά και δηλώνει πως το πρωτογενές έλλειμμα για το 2013 φτάνει τα 16 δις (~8,5% του ΑΕΠ).  


Summe: 
1. η κα. Γεωργαντά δηλώνει πως το δημοσιονομικό έλλειμμα του '09 (πλήν ΔΕΚΟ) βρισκόταν στο 3,9% (δηλ. ~10 δις), και στο 7,9% μαζί με τις ΔΕΚΟ (δηλ. ~19 δις).
2. εν τω μεταξύ, οι μνημονιακές κυβερνήσεις των ετών '10-'13 ακολούθησαν περιοριστική οικονομική πολιτική με στόχο τον μηδενισμό του πρωτογενούς ελλείμματος.
3. σε συνέντευξή το 2014, δηλώνει πως το πρωτογενές έλλειμμα του '13 είναι 16 δις (~14% με όρους ΑΕΠ 2014). Δηλαδή κατά την άποψη της, τα μέτρα των μνημονιακών κυβερνήσεων αύξησαν το έλλειμμα, και μάλιστα το πρωτογενές, αντί να το μειώσουν.


Και είναι να αναρωτιέται κανείς: σίγουρα δεν μας ψεκάζουν; Πως είναι δυνατόν να σύρονται σοβαροί άνθρωποι στα δικαστήρια, να σπαταλάνε χρόνο και χρήμα, να διακυβεύεται η φήμη τους και η καριέρα τους, εξαιτίας ανθρώπων με μηδενική αξιοπιστία;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου