Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018

Απάντηση Παπακωνσταντίνου στις μπούρδες Κοττάκη σχετικά με το «φούσκωμα» του ελλείμματος


κ. Κοττάκη, εφημερίδα ΕΣΤΙΑ, ενταύθα – με την παράκληση να δημοσιευτεί αυτούσιο
Στη τέλος του χθεσινού μακροσκελούς μου σχολιασμού το βιβλίου του κ. Παπαθανασίου, είχα γράψει «Ελπίζω να μη χρειαστεί να επανέλθω». Φευ.

Για δεύτερη συνεχή ημέρα, η εφημερίδα ΕΣΤΙΑ μου αφιερώνει την πρώτη της σελίδα, και μάλιστα με πηχυαίο τίτλο, για το μέγεθος του οποίου οι αναγνώστες που έχουν απομείνει στην πάλαι ποτέ συντηρητική μεν, έγκριτη δε κάποτε, εφημερίδα, θα έχουν φρίξει μετά την αλλαγή ιδιοκτησίας και ύφους... Όπως και θα έχουν σίγουρα φρίξει με τη δημοσιογραφική δεοντολογία του νέου διευθυντή η οποία «μετέφρασε» τις απαντήσεις μου σε «Απολογία Παπακωνσταντίνου για το φούσκωμα του ελλείμματος». Ο εκνευρισμός τους είναι προφανής, αλλά έχω επίσης πει ότι δεν θα αφήνω να πέφτει τίποτα κάτω πλέον. Οπότε εδώ είμαστε.


Κατ’ αρχάς είναι προφανές ότι απαντήσεις στα συγκεκριμένα στοιχεία και παραπομπές με τα οποία σχολιάζω το βιβλίο του κ. Παπαθανασίου δεν έχουν. Γιατί αν είχαν, σίγουρα θα επιχειρούσαν να τα αντικρούσουν. Δεν το κάνουν. Λένε πως δημοσιεύουν τους ισχυρισμούς μου στη σελ. 2, αλλά εκεί δημοσιεύουν αποσπάσματα από την κατάθεσή μου στην εξεταστική της Βουλής για το έλλειμμα, όχι τα στοιχεία για το βιβλίο του κ. Παπαθανασίου. Προφανώς γιατί τα συγκεκριμένα αυτά στοιχεία ενοχλούν.

Αντ’ αυτού, η σημείο-προς-σημείο απάντησή μου αποτελεί για την εφημερίδα ΕΣΤΙΑ «σπασμωδική αντίδραση» (!). Για την δε σημερινή εφημερίδα Δημοκρατία (ίδιας ιδιοκτησίας με την ΕΣΤΙΑ), «δείχνει πανικό»(!!) Με άλλα λόγια, ό,τι μας συμφέρει: όταν δεν απαντάει, είναι γιατί κρύβεται και δεν έχει τι να πει στα «στοιχεία-καταπέλτη», και όταν απαντάει, είναι σε πανικό κλπ. Ας είναι. Έτσι αντιλαμβάνονται τη δημοσιογραφία.

Η ΕΣΤΙΑ όμως σήμερα με εγκαλεί επίσης γιατί «δεν απάντησα» σε σειρά καίριων ερωτημάτων που έχουν θέσει. Ας το κάνω λοιπόν, για να μη μένει καμία δικαιολογία στους απολογητές του δημοσιονομικού εκτροχιασμού της χώρας επί κυβέρνησης Καραμανλή. Θα τα πάρω ένα-ένα.

«Πρώτον, ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν λέει λέξη για την μυστική συνάντηση με τον Πρόεδρο Γιούνκερ και την απόρριψη του μίνι μνημονίου που του προσεφέρθη. Λέξη!»

Τους παραπέμπω στο κεφάλαιο 5 του βιβλίου μου Game Over – Η Αλήθεια για την Κρίση. Δύο ολόκληρες σελίδες είναι αφιερωμένες στη συγκεκριμένη μυστική συνάντηση και όποιος θέλει να μάθει τι πραγματικά συνέβη δεν έχει παρά να το διαβάσει. Τα περί «μίνι μνημονίου» που υποτίθεται μας προσφέρθηκε και δεν δεχτήκαμε είναι παραμύθια της Χαλιμάς. Μας ζητήθηκαν επιπλέον μέτρα για το 2010, και απαντήσαμε πως θα κάναμε μία παραπάνω προσπάθεια από τη προβλεπόμενη μείωση 3,3 μονάδων στο προσχέδιο προϋπολογισμού που είχε ήδη κατατεθεί. Πράγματι, στο τελικό σχέδιο ο προϋπολογισμός προέβλεπε μείωση ελλείμματος 3,6 μονάδες του ΑΕΠ, και λίγο αργότερα ανακοινώσαμε νέα μέτρα που ανέβαζαν τη μείωση στις 4 μονάδες. οι προηγούμενοι εκτροχίασαν το έλλειμμα, εμείς το μειώσαμε, και μας κατηγορούν από πάνω.

«Δεύτερον, διαμαρτύρεται προς τον πρώην Πρόεδρο του ΣΟΕ επειδή μετέφερε τη φράση «περί επιτήρησης» στον Γ. Παπαθανασίου, αν και διαψεύδει ότι την είπε. Μα αν δεν την είπε, γιατί ενοχλείται;»

Προφανώς, η καλή εφημερίδα δεν ενοχλείται από το γεγονός ότι ένας δημόσιος λειτουργός σε κρίσιμο πόστο μεταφέρει – λανθασμένα κιόλας – στον προηγούμενο Υπουργό συζητήσεις που έχει με τον προϊστάμενό του...Το ζητούμενο όμως δεν είναι εκεί: αφού ο ίδιος ο κ. Παπαθανασίου παραδέχεται στο βιβλίο του ότι «τα μέτρα που τρεις φορές στη διάρκεια του 2009 πήρε η κυβέρνηση της ΝΔ για τον περιορισμό του ελλείμματος δεν ήταν επαρκή» και η χώρα θα έμπαινε στην επιτήρηση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, για τι πράγμα ακριβώς με εγκαλεί;

«Τρίτον, δεν λέει λέξη γιατί με την ένταξη 17 ΔΕΚΟ στο έλλειμμα του 2008 και του 2009 από την ΕΛΣΤΑΤ φούσκωσε και το έλλειμμα και το χρέος. Λέξη!»

Η περίφημη υπόθεση Γεωργίου...Τι χρειάζεται να πω εγώ όταν η Eurostat έχει επανειλημμένα και σε όλους τους τόνους εξηγήσει ότι με βάση τους συγκεκριμένους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς, κοινούς για όλες τις χώρες, τα ελλείμματα αυτά και τα συσσωρευμένα χρέη κακώς δεν τα είχε συμπεριλάβει στο έλλειμμα και το χρέος η ΝΔ; Όσο και να προσπαθούν να μας πείσουν ότι ήταν μία διαβολική συνωμοσία για να αυξηθεί κι άλλο το έλλειμμα και να έρθει το δεύτερο μνημόνιο, η απλή αλήθεια είναι ότι παράνομα η Ελλάδα δεν μετρούσε αυτά τα ελλείμματα. Εξάλλου και η απλή λογική αυτό λέει: ποιος είχε φορτωθεί τα 10 δις συσσωρευμένο χρέος του ΟΣΕ αν όχι ο Έλληνας φορολογούμενος;

«Τέταρτον, δεν έχει δεήσει να μας πει μία φορά τι ήταν αυτά τα απόρρητα mail που του έστελνε ο εκπρόσωπος του ΔΝΥ κ. Τράα με τα οποία του ζητούσε να παρακαμφθεί το ζήτημα των στατιστικών στοιχείων «γρήγορα και σιωπηρά» πριν από το Καστελλόριζο. Γιατί;»

Ο γκεμπελισμός σε όλο του το μεγαλείο. Γιατί υποθέτω ότι εκεί στην ΕΣΤΙΑ γνωρίζουν να διαβάζουν αγγλικά. Παραθέτω λοιπόν το κείμενο στα αγγλικά και σε ελληνική μετάφραση. Πριν το κάνω όμως, να πούμε για τους αναγνώστες ότι το μαιλ αυτό έχει προφανώς υποκλαπεί γιατί στάλθηκε από τον κ. Τράα σε μένα. Αυτό δεν ενοχλεί την εφημερίδα. Πάμε όμως στην ουσία. Τι λέει το περίφημο μαιλ που μου έστειλε ο κ . Τράα στις 29 Μαρτίου 2010 και το οποίο ο κ. Κοττάκης μετέφερε στην εφημερίδα Δημοκρατία με πρωτοσέλιδο τίτλο «ΤΑ ΜΑΙΛΣ ΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ» και άρθρο με τίτλο «Αλλοιώστε το έλλειμμα ‘γρήγορα και σιωπηρά’»; Στο πλαίσιο μίας ενημέρωσης σχετικά με την εκτίμηση του ΔΝΤ για τα ταμειακά μας διαθέσιμα, υπάρχει το εξής απόσπασμα:
“On a separate note, the MD will be sending you a letter of notification on misreporting, which we would like to move out of the way quietly and expeditiously.
You have taken a number of remedial measures, so I think that we should be able to write a short and helpful report, called the K-1 report.
The expectation is than that the Executive Board will take notice, approve the path forward, and remove this issue as something we need to worry about.”

Μετάφραση:

«Σε ένα διαφορετικό ζήτημα, ο Διευθύνων Σύμβουλος θα σας στείλει μια επιστολή σχετικά με την κοινοποίηση ανακριβών στοιχείων, θέμα το οποίο θα θέλαμε να παρακαμφθεί σιωπηρά και γρήγορα.

Έχετε ήδη λάβει μία σειρά από μέτρα για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα, και συνεπώς πιστεύω πως μπορούμε να γράψουμε μία σύντομη και βοηθητική έκθεση, η οποία ονομάζεται «έκθεση Κ-1».

Η προσδοκία είναι ότι το Εκτελεστικό Συμβούλιο θα την σημειώσει, θα εγκρίνει την πορεία προς τα εμπρός, και θα αφαιρέσει το ζήτημα αυτό από τα ζητήματα για τα οποία πρέπει να ανησυχούμε».

Σε απλά ελληνικά, οι κανονισμοί του ΔΝΤ του απαγορεύουν να έχει οποιαδήποτε συνεργασία με χώρα η οποία έχει κοινοποιήσει ψεύτικα στατιστικά στοιχεία (το λένε misreporting γιατί είναι ευγενείς οι άνθρωποι). Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, γράφεται μία έκθεση (η έκθεση Κ-1) και η χώρα πρέπει να αποδείξει ότι έχει αλλάξει τις πρακτικές της πριν αποφασίσει το Εκτελεστικό Συμβούλιο να επανέλθει η συνεργασία. Η κυβέρνηση Καραμανλή είχε αποστείλει πλαστά στοιχεία, η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ είχε πάρει τα κατάλληλα μέτρα με την ανεξαρτητοποίηση της ΕΛΣΤΑΤ και με την κοινοποίηση των πραγματικών στοιχείων, και το ΔΝΤ θα προχωρούσε στη σύνταξη αυτής της έκθεσης για να ξεπεραστεί το πρόβλημα. Αυτό κατά τον κ. Κοττάκη είναι «αλλοιώστε το έλλειμμα ‘γρήγορα και σιωπηρά’». Λίγη ντροπή...

Αντί να πουλάνε σανό με απίθανες θεωρίες συνωμοσίας, ας μας εξηγήσουν πως γίνεται ένας υπουργός που γνωρίζει τον Οκτώβριο πριν τις εκλογές ότι το έλλειμμα είναι ήδη 10% του ΑΕΠ και πως αυξάνεται με ρυθμό τουλάχιστο μία μονάδας το μήνα να στέλνει επίσημα στοιχεία στην Eurostat ισχυριζόμενος ότι στο τέλος του έτους θα είναι 6%...
Α, και αφήστε την Ολλανδέζα σύζυγό μου ήσυχη κ. Κοττάκη. Ούτε στην Ολλανδία στην οποία αναφέρεστε υπενθυμίζοντας μου πως από εκεί κατάγεται η σύζυγός μου ούτε σε καμία άλλη χώρα όπου υπήρξε αύξηση του ελλείμματος το 2009 δεν τους «ξέφυγε» το έλλειμμα 13 μονάδες του ΑΕΠ! Και σε καμία δεν έστειλαν πλαστά στοιχεία για να κρύψουν το πραγματικό μέγεθος του ελλείμματος!

Τέλος, περιμένω με αγωνία να δω αν εκεί στην ΕΣΤΙΑ έχουν τη στοιχειώδη δημοσιογραφική δεοντολογία να δημοσιεύσουν αυτό το κείμενο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου