Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Το χρέος και πότε ξεφορτώθηκαν ομόλογα οι γαλλογερμανικές τράπεζες



Οι γαλλικές και γερμανικές τράπεζες (και όλοι οι άλλοι βέβαια) ξεφορτώθηκαν στο διάστημα Οκτωβρίου 2009 και Απριλίου 2010 (πρώτη βδομάδα και τέρμα). Ξεφορτώθηκαν επίσης τον Αύγουστο 2010 με το πρόγραμμα SMP του Τρισέ.

Ας πει όποιος τολμάει, για την πρώτη περίπτωση εάν ως κυβέρνηση έπρεπε ή όχι να στηρίξει τα ομόλογά της. Αν όχι, γιατί δεν βγήκαν να στηρίξουν τον Αράπογλου όταν εκπαραθυρώθηκε αρνούμενος να φορτώσει την Εθνική Τράπεζα με κρατικά χαρτιά; Τι διαφορετικό κάνει η σημερινή κυβέρνηση που σαρώνει τα ταμεία κάθε δημόσιου οργανισμού, κάθε ασφαλιστικού ταμείου, τις επιδοτήσεις των αγροτών και δεν ξέρω γω τι άλλο, για να στηρίξει την πολιτική της; Το ένα είναι προδοσία και το άλλο είναι εθνική πολιτική! Επειδή το λένε τα ψεκασμένα γίδια!

Η δεύτερη περίπτωση, είναι τα ομόλογα από τα οποία μας επιστρέφεται το κέρδος. Σύνολο ονομαστικής αξίας €56 δις. Πώς πρέπει να το πει κανείς στα γίδια ότι, η επιστροφή του κέρδους σημαίνει ότι (α) υπήρξε κέρδος, δηλαδή οι πρώην κάτοχοι έχασαν κάπου 30%, (β) τα ομόλογα έχουν κουρευτεί κατά περίπου 30% με ωφελημένο από το κούρεμα το ελληνικό δημόσιο, (γ) δεν είχε λεφτά να κουρέψει η Ελλάδα (όπως ο σύντροφος του Ισημερινού) και της τα έβαλαν οι κεντρικές τράπεζες, (δ) το κούρεμα έγινε με αγοραίες αξίες καλοκαιριού 2010 - μέχρι τον Αύγουστο 2011 τα ομόλογα έπαιζαν 67-75%.

Όταν μπήκαμε στο μνημόνιο το χρέος ήταν €310 δις με μέσο χρόνο αναχρηματοδότησης 5 χρόνια και μέσο επιτόκιο 4.6%. Τώρα είναι €313 δις, με χρόνο αναχρηματοδότησης 17 χρόνια και επιτόκιο 2.3%. Ποιός θα πει στα γίδια πως στα πέντε χρόνια που πέρασαν η χώρα έπρεπε να είχε δανειστεί από κάπου €310 δις - αν δεν είχε νέα ελλείμματα - και να πληρώνει τα κέρατά της!

Τον Οκτώβρη του 2010 διακανονίσθηκαν κρυμμένα χρέη €12 δις, το 2010 μόνο γράψαμε ελλείμματα €24 δις. Ελλείμματα γράφαμε μέχρι το 2013. Πώς έζησε βρε γίδια αυτή η χώρα μέχρι σήμερα;

Περιμένουμε κάθε ψεκασμένο να βαρέσει το κανόνι και να πληρώνει όλος ο πλανήτης τον περιούσιο λαό!

Ας βγουν τα γίδια να πουν ότι θέλουν να βαρέσουμε κανόνι τώρα!

Αφήστε τη ντροπή να βγαίνει κάθε νούμερο (ακόμη κι αν ήταν αγαπούλες του Αντρέα) να λέει σαχλαμάρες από βήμα της Βουλής!


του Γιώργου Προκοπάκη, 08/04/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου