Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Τα CDS πάντα είναι βολικά - για τους λαικιστές!

Ανατρέχοντας τη μνημονιακή μας ιστορία θα δείτε πως πολλοί επένδυσαν στην ακατάσχετη παπαρολογία των CDS. Έκαναν πολιτικές καριέρες και συγκρούσθηκαν, λέει, με το σύστημα και τον καζινοκαπιταλισμό. Γνωστή η δικαστική εμπλοκή - την έχασε πανηγυρικά - του κ. Καμμένου με τα CDS του Αντρίκου Παπανδρέου, η ρητορική διαφόρων για τα CDS του ΤΤ και της διοίκησης του 2009, αλλά και όλη η φιλολογία που είχε αναπτύξει ο κ. Βαρουφάκης για το οικοδόμημα που είχαν φτιάξει οι επενδυτοτραπεζίτες. Απ' αυτά θα κατέρρεε ο καπιταλισμός παγκοσμίως! Μέχρι τρία τρις ευρώ είχαμε ακούσει! Με το λέγε-λέγε και την αερολογία των εκατοντάδων δις έχει γίνει συνείδηση στον κόσμο πως κάποιοι έχουν φτιάξει κάτι που γι αυτούς γεννάει λεφτά και μας μας τσακίζει - λεφτά με ουρά όμως!



Ποιά ήταν η πραγματικότητα; Τον Μάιο 2011 η BIS (Bank of International Settlements) δημοσιοποίησε λεπτομερή στοιχεία διατραπεζικών και διακρατικών διακανονισμών. Οποία έκπληξις! Η συνολική καθαρή έκθεση σε CDS ελληνικού χρέους ήταν κατά μέγιστο $7.7 δισ! Περίπου 2% του συνολικού χρέους (ομόλογα) της Ελλάδας €264 δισ. Όταν έγινε το PSI, Μάρτιο 2012 η συνολική έκθεση ήταν $3.2 δισ και οι "ασφαλιστές" πλήρωσαν κάπου $2.5 δισ. Ο καπιταλισμός δεν κατέρρευσε - μόνο μια μεσαία αυστριακή τράπεζα βρέθηκε με μη επαρκή κεφάλαια κατά €400 εκατ λόγω των CDS, ανακεφαλαιοποιήθηκε σε μια βδομάδα και τελειώσαμε.

Τώρα έρχεται ο κ. Βαρουφάκης και λέει πως θα απαγορεύσουμε, συμβολικά, τα CDS στην Ελλάδα Σοβαρά; Το μέγιστο που μπορεί να γίνει είναι να μην επιτρέπεται να εκδίδουν ελληνικοί φορείς (υπό την εποπτεία της ΤτΕ ή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς) ασφάλιστρα κινδύνου - άντε και να μην αναγνωρίζονται οι λογιστικές εγγραφές! Όποιος θέλει να ασφαλισθεί ή και να τζογάρει υπάρχει όλος ο υπόλοιπος πλανήτης. Το συμβολικό του πράγματος είναι η κυβερνητική βούλα πως αυτά τα πράματα είναι τζιζ-κακά! τρίχες κατσαρές! Ακόμη και για τα γυμνά CDS, δηλαδή, όταν αγοράζεται ασφάλεια για περιουσιακό στοιχείο που δεν κατέχεις.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως κάθε χρηματοπιστωτικό προϊόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από αλογομούρηδες για εύκολο κέρδος. Το ίδιο συμβαίνει και με τα CDS. Και με τα παράγωγα όμως! Και με τον δανεισμό τίτλων! Και... Αν απαγορευθούν τα παράγωγα, ας πούμε, οι τζίροι στην κύρια αγορά των χρηματιστηρίων θα μειωθούν δραματικά. Διεθνείς οργανισμοί (OCR πχ) έχουν αποφανθεί ήδη από τον Ιούλιο 2010 πως το ξεφόρτωμα στην ελληνική αγορά ομολόγων έγινε επειδή η συγκεκριμένη αγορά δεν είχε μηχανισμό δανεισμού τίτλων - τζερτζελές για το Τ+3 που έγινε Τ+10 για να ψάχνει ο Τουσαίν και να διασκεδάζουμε εμείς.

Ας έλθουμε και στα CDS, ακόμη και τα γυμνά. Είναι τεκμηριωμένο πως η αγορά των CDS επέτρεψε να υπάρχει ρευστότητα στην αγορά ιταλικών ομολόγων τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο 2011 και οι αποδόσεις βρέθηκαν μόνο περί το 7% για μερικές εβδομάδες. Αλλιώς η Ιταλία με τον μπερλουσκόνι θα είχε καταρρεύσει. Ας έλθουμε στο ομολογιακό δάνειο της ΔΕΗ (ας πούμε). Το μόνο ρίσκο του επενδυτή είναι το ρίσκο των εγγυήσεων του Δημοσίου ή του φαλιμέντου του κύριου μετόχου (το Δημόσιο). Τι πιο φυσικό να ασφαλισθεί έναντι της χρεοκοπίας του ελληνικού Δημοσίου όταν αγοράει ομολογίες της ΔΕΗ; Αν δεν είχε αυτή τη δυνατότητα, μπορεί να μην επένδυε καν ή να κατέφευγε σε πολύ ακριβή ασφάλιση, δηλαδή η ΔΕΗ (ως παράδειγμα, πάντα) θα κατέληγε να δανεισθεί πολύ ακριβότερα.

Η συμβολική απαγόρευση των CDS ικανοποιεί τους απανταχού λαϊκιστές, επαγγελματίες αντικαπιταλιστές, πλην όμως δίνει ένα καθαρό σήμα προς τις αγορές και τους επενδυτές πως οι διαχειριστές της ελληνικής κρίσης δεν έχουν ιδέα για ποιά πράγματα μιλάνε, για τι είναι σημαντικό και τι όχι.


Όλα αυτά, χωρίς να πάμε στο βασικό ζήτημα δικαιωμάτων. Δύο οντότητες μπορούν να έλθουν σε ό,τι είδους συμφωνία γουστάρουν και δεν πέφτει λόγος σε τρίτους ή στις αρχές. Τα CDS και η αγορά που έχει δημιουργηθεί γύρω τους, βοηθά στην καταγραφή και ενημέρωση για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Αν κάποιος θέλει να στοιχηματίσει και κάποιος άλλος είναι διατεθειμένος να πάρει το στοίχημα, θα βρουν τρόπους να γίνει η συναλλαγή. Η απαγόρευση τη διαφάνεια χτυπάει.



του Γιώργου Προκοπάκη, 30/04/2015 στο fb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου