Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Προκοπάκης: Πως στις 30 Ιουνίου 2015, χάθηκαν 12,7 δις

Για τις επιστροφές από τα ομόλογα



Τον Αύγουστο 2010 ο Τρισέ αγόρασε με το πρόγραμμα SMP περίπου €42 δις ελληνικά ομόλογα. Μαζί με αυτά που κατειχαν ήδη η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος το σύνολο έφτασε τα €56.9 δις. Τον Αύγουστο 2010 «ξεφόρτωσαν» στον Τρισέ σε τιμές περίπου στο 70% της ονομαστικής αξίας ομολόγων Έλληνες και ξένοι ομολογιούχοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ είναι γνωστό πως περίπου €17 δις ξεφορτώθηκαν ελληνικοί φορείς – τράπεζες και ταμεία – που είχαν φορτωθεί την περίοδο Οκτώβριος 2009 – Απρίλιος 2010.
Ήδη από το τέλος 2010 υπήρχε η «σύσταση» προς τα κράτη-μέλη να επιστρέφουν οι κεντρικές τους τράπεζες τα κέρδη στην Ελλάδα σε εθελοντική βάση. Πρώτη είχε επιστρέψει η Γαλλία €770 εκατ περίπου περί τα μέσα του 2011.

Με το PSI τα ομόλογα αυτά «προστατεύθηκαν». Έγινε ανταλλαγή με νέα ομόλογα ίσης ονομαστικής αξίας την επομένη του PSI – Μάρτιος 2012. Ο Στουρνάρας και οι επάρατοι Σαμαροβενιζέλοι κέρδισαν τη νύχτα της 27 Νοεμβρίου 2012 στο Eurogroup που ενέκρινε και την επαναγορά ομολόγων, την απόφαση που έκανε υποχρεωτική την επιστροφή. Δηλαδή, έγινε κούρεμα εκ των υστέρων του ομολογιούχου που λέγεται Ευρωσύστημα. Με ένα προφανή και εύλογο περιορισμό: για όσο διάστημα η Ελλάδα ανταποκρίνεται στις συμβατικές της υποχρεώσεις.

Οι επιστροφές γίνονταν κανονικά. Το 2014 έκλεισε με €1.8 δις εν αναμονή επιστροφής. Τον Φεβρουάριο 2015 η ΕΚΤ είχε ήδη διανείμει τα «κέρδη» στους «μετόχους» της, τις κεντρικές τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης. Με τη συμφωνία για την τελευταία αξιολόγηση, τα χρήματα αμέσως θα επέστρεφαν στην Ελλάδα. Μέχρι τον Ιούνιο 2015 είχαν μαζευτεί κι άλλες επιστροφές, ανεβάζοντας το σύνολο σε €3.5 δις. Πέραν αυτών των επιστροφών, ο ίδιος ο Βαρουφάκης εκτιμούσε τις αναμενόμενες επιστροφές μέχρι το 2018 σε €9.2 δις.
Αυτά τα χρήματα ήταν δικά μας, με την απόφαση του Eurogroup 27/11/2012. Πλην όμως, η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου άφησε να περάσει η 30 Ιουνίου 2015 χωρίς συμφωνία και τα χρήματα έπαυσαν να υπάρχουν για μας. Δηλαδή, η υπερήφανη διαπραγμάτευση απεμπόλησε €3.5 δις «δεδουλευμένων» εσόδων και €9.2 δις «μελλοντικών».

Όσον αφορά τη σχέση μας με την τρόικα, τα χρήματα αυτά δεν μετρούσαν στο έλλειμμα που «παρακολουθεί» η τρόικα, πλην όμως ήταν λεφτά-λεφτένια που ξόδευε για τις ανάγκες του το ΥΠΟΙΚ. Προφανώς έπρεπε να αντικατασταθούν και αντικαταστάθηκαν με μέτρα. Εν ολίγοις, το τρελό αγόρι είπε: δεν θέλω τα λεφτά για τα οποία είχε φτύσει αίμα η διαπραγμάτευση Στουρνάρα και πλακώνω την κοινωνία σε φόρους, τους συνταξιούχους σε περικοπές, φεσώνω τους προμηθευτές. Τόσο απλά!

Το σημαντικό είναι πότε χάθηκαν αυτά τα χρήματα. Χάθηκαν τα μεσάνυχτα της 30 Ιουνίου 2015 – πριν το δημοψήφισμα. Ο αριστερός Τσίπρας και ο ακροδεξιός Καμμένος είχαν την υποστήριξη όλων των γελοίων. Συνένοχοι στο έγκλημα οι Βαρουφάκης, Τσακαλώτος, Δραγασάκης, Λαφαζάνης, Κωνσταντοπούλου, Βούτσης, Χουντής, Παπαδημούλης, Σακοράφα. Όλοι τους! Όποιος καταγγέλει απλώς κοροϊδεύει. Η απώλεια καταγράφηκε στην απόφαση της ηρωικής διαπραγμάτευσης των 17 ωρών.

Οι εταίροι αποφάσισαν – το ανακοίνωσε ο Ρεγκλινγκ – να δουν αν μπορούν να χρησιμοποιηθούν κάποια απ’ αυτά τα χρήματα στις βραχυ/μεσοπρόθεσμες κινήσεις εξομάλυνσης των πληρωμών χρέους. Ας πούμε, να καλυφθεί το κόστος των swaps – ούτε καν να μειωθεί το χρέος.

Τώρα οι πρωταγωνιστές και συνένοχοι καταγγέλουν ο ένας τον άλλο. Τα θρασύδειλα ανθρωπάρια καμώνονται πως μόλις το πήραν χαμπάρι που τους έσκασε το παραμύθι ο Μοσκοβισί.

Ας ξέρουν, λοιπόν, οι πολίτες πως περίπου €3.5 δις μέτρων που κλήθηκαν να πληρώσουν το 2015 ήταν έργο των ιδεοληπτικών και πολιτικών απατεώνων. Πως περίπου €9.2 δις μέτρων μέχρι το 2018 είναι επίσης δώρο των ιδίων. Συνολικά, επτά φορές οι κατρουγκάλειες περικοπές συντάξεων. Ας ξέρουν, λοιπόν, οι συνταξιούχοι ποιός και γιατί τους έκοψε τις συντάξεις.

Στο ζήτημα της επιστροφής των κερδών από τα ομόλογα, είναι όλοι συνυπεύθυνοι. Τσιπροκαμμένοι, ουάου Γιάνης, Λαφαζάνης, Ζωή, Δραγασάκης.
Ας βρίζονται τώρα οι αριστεροί του κώλου μεταξύ τους. Πλάκα έχουν.

Πηγή: npress.gr (εδώ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου