Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

Κίνημα: Η εμπιστοσύνη χάνεται όσο τα λόγια δεν γίνονται πράξη #G20


Η αδράνεια και οι καθυστερήσεις, τόσο στην ΕΕ, όσο και διεθνώς (G20), μπροστά από σημαντικά και πιεστικά ζητήματα που αγγίζουν τον πυρήνα της δημοκρατικής λειτουργίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ίσης κατανομής των βαρών μέσα στις κοινωνίες μας, επιτείνουν τα προβλήματα.

Οι συντηρητικές λογικές των διαρκών παρατάσεων, με παρασκηνιακές συνομιλίες, αντί της κατά μέτωπο ανοιχτής επίλυσης του εκάστοτε θέματος, αποδυναμώνει την πίστη των πολιτών στους θεσμούς και τα κράτη τους.

Για μία ακόμα φορά, υπάρχει διεθνής δέσμευση, μετά την ολοκλήρωση της πρόσφατης σύσκεψης των G20, σε ό,τι αφορά τη φορολογική δικαιοσύνη – το χτύπημα των φορολογικών παραδείσων. Αν και πάλι μείνει στα λόγια, κενή εξαγγελία, θα τροφοδοτήσει τις αντιδραστικές δυνάμεις που βλέπουμε να ανεβαίνουν σε όλο το δυτικό κόσμο, χάρις και στις καθυστερήσεις σε ό,τι έχει να κάνει με πραγματικές συγκρούσεις, εκεί που πρέπει να γίνουν.

Η υπόθεση της Apple στην Ιρλανδία, είναι ίσως το μόνο θετικό δείγμα έμπρακτης αντίδρασης της ΕΕ τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά το Brexit, αλλά δεν είναι αρκετό.


Όσο η παγκοσμιοποιημένη οικονομία δεν απαντάται με διεθνείς κανόνες φορολογικής δικαιοσύνης, όσο η μεσαία και η εργατική τάξη συμπιέζονται, σηκώνοντας μόνοι το βάρος των κοινωνιών τους, τόσο θα αναπτύσσεται η δυσπιστία των πολιτών.
Όταν ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωνε τα ακόλουθα, μετά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 29 Οκτωβρίου του 2010, πολλοί έσπευσαν να πουν πως είναι «θεωρίες» – υπεκφυγές από το ελληνικό πρόβλημα. Σήμερα, η αναγκαιότητα οφείλει να είναι σαφής σε όλους, κάνοντας τα λόγια πράξη:

«…ζήτησα να συμπληρωθεί με το να έχει θέση η Ευρωπαϊκή Ένωση, για να χτυπήσει τους φορολογικούς παραδείσους και τη φοροδιαφυγή μέσω των φορολογικών παραδείσων. Ακριβώς αυτό υιοθετήθηκε και νομίζω ότι είναι ένα θετικό βήμα, διότι θα πάει η Ευρώπη για να δώσει τη μάχη. Και όλοι συμφώνησαν να δώσουν τη μάχη γι΄ αυτό το μεγάλο θέμα, το οποίο βεβαίως αφορά και την Ελλάδα.»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου