Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΩΡΙΣΟΥΝ...

του Φελνίκου

Τρόπο να απεμπλακούν από την υπόθεση Καλογρίτσα θα πρέπει να αναζητήσουν στην κυβέρνηση. Όταν συνεργάτες του πρωθυπουργού, τα περισσότερα μέλη του υπουργικού συμβουλίου καθώς και η πλειονότητα των βουλευτών θεωρούν πως η ιστορία με τα βοσκοτόπια και οι δικαστικές και φορολογικές περιπέτειες του "κόκκινου εργολάβου" και μελών της οικογενείας του, εξ αντικειμένου, πλήττουν ευθέως την κυβέρνηση, η λύση είναι μία: Ανατίναξη κάθε γέφυρας που μπορεί να συνδέσει την κυβέρνηση με τα σχέδια και τα συμφέροντα του επιχειρηματία Καλογρίτσα.

Ερώτημα: Μπορούν να το κάνουν; Απάντηση: Μόνο οι ίδιοι και ειδικότερα οι Τσίπρας - Παππάς μπορούν να μας το πουν. Πάντως, όσο συνεχίζεται -και θα συνεχίζεται για πολύ ακόμη- το καθημερινό σήριαλ των αποκαλύψεων για το πόθεν έσχες, τις δοσοληψίες και τις δραστηριότητές του κουμπάρου του υπουργού υποδομών Χρήστου Σπίρτζη και του αντιπροέδρου της κυβερνήσεως και αρχηγού των ΑΝΕΛ Παναγιώτη Καμμένου (παρότι αυτός είχε εξαρχής κρατήσει αποστάσεις από την υποψηφιότητα Καλογρίτσα) μόνοι κερδισμένοι είναι οι αντίπαλοι της κυβερνήσεως.

Και τούτο γιατί: Πρώτον, απαξιώνεται η διαγωνιστική διαδικασία για την απόκτηση τηλεοπτικών αδειών, στην οποίαν επένδυσε πολλά το Μαξίμου αφενός για να υποστηριχθεί το επιχείρημα: "εμείς σε αντίθεση με τους προηγούμενους τα βάλαμε με τη διαπλοκή και όχι μόνον τη νικήσαμε, αλλά και την εξευτελίσαμε" και αφετέρου για να εξισορροπήσει, όσο είναι δυνατόν, μέσω του προσφερόμενου "θεάματος" την έλλειψη "άρτου" των πολιτών.
Δεύτερον, η ταύτιση της κυβερνήσεως με έναν εργολήπτη δημοσίων έργων και τις διοικητικές εξελίξεις στην "αμαρτωλή", όπως αποδεικνύεται, Τράπεζα Αττικής επιτείνει τη δυσφορία των πολιτών καθώς δίδεται η εντύπωση πως το "νέο" στην πολιτική ζωή και τον δημόσιο βίο, που επαγγέλθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι το ίδιο "παλιό" και αποκρουστικό ήθος και ύφος εξουσίας με το οποίο κυβέρνησαν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ.

Τρίτον, εάν, όπως λέγεται, συνεχιστεί η ανάδευση των "βοθρολυμάτων" και ο πολιτικο-επιχειρηματικός πόλεμος συμφερόντων επεκταθεί και σε άλλες υποθέσεις με περισσότερους πρωταγωνιστές, τότε η βασίμως πιθανολογούμενη ενίσχυση των άκρων με ταυτόχρονη αύξηση της κοινωνικής έντασης μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις πολιτικής ανωμαλίας που, σε συνδυασμό με την προσφυγική-μεταναστευτική κρίση θα βλάψουν τη χώρα και την προσπάθεια να βγει από την κρίση και να επανέλθει στην κανονικότητα.

Τέταρτον, η αμφισβήτηση του ηθικού πλεονεκτήματος Αριστεράς σε μια περίοδο που το σύνολο της κοινωνίας πλήττεται από την υπερφορολόγηση, την ύφεση και τα επαχθή μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, συντελεί στην πολιτική απονομιμοποίηση της κυβερνήσεως, ενώ, επειδή γίνεται και παραμονές του κομματικού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αποκλείεται ο Αλέξης Τσίπρας και η περί αυτόν ηγετική ομάδα να γίνουν στόχος έντονων εσωκομματικών επικρίσεων που μπορεί να διχάσει την Κουμουνδούρου, να δυσχεράνει το κυβερνητικό έργο και να καθυστερήσει ακόμη και να αλλοιώσει τις αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο που σχεδιάζει να πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση και της δεύτερης αξιολόγησης.

Αν δεν βρεθεί τρόπος απεμπλοκής της κυβερνήσεως, και ιδιαίτερα ορισμένων προβεβλημένων στελεχών της, από τον δεύτερο υπερθεματιστή του διαγωνισμού οι τηλεοπτικές συχνότητες από πεδίο θριάμβου μπορεί να γίνει ο δρόμος της απωλείας ακόμη και της κυβερνήσεως".

Το ευκταίο για την κυβέρνηση θα ήταν ο Καλογρίτσας, μετά τα όσα έχουν συμβεί, να μην καταβάλει τα περίπου 18 εκατ. ευρώ της πρώτης δόσης ώστε να καταστεί έκπτωτος και τη θέση του να καταλάβει ο πρώτος επιλαχών, ήτοι ο Ιβάν Σαββίδης ή ο Κοντομηνάς εάν ο ομογενής εκ Ρωσίας δεν θέλει να ανακηρυχθεί σε υπερθεματιστή. Βεβαίως, επειδή ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να καλέσει τον εργολάβο και να του ζητήσει μια τέτοια διευκόλυνση, η μόνη ορθή τακτική είναι αυτή της τήρησης αποστάσεων.

Ένας πρόσθετος λόγος για την τήρηση αποστάσεων είναι επειδή όσο η υπόθεση σέρνεται ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά και την δικανική κρίση του ΣτΕ σχετικά με την συνταγματικότητα του νόμου και τις προσφυγές των υποψηφίων καναλαρχών για το διαγωνισμό, την Επιτροπή και τους ανταγωνιστές τους. Εξυπακούεται, πως μια απόφαση του ΣτΕ, η οποία θα χαρακτηρίζει τον διαγωνισμό αντισυνταγματικό θα είναι κόλαφος για την κυβέρνηση, θα φέρει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό, ο οποίος στη συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ απέκλεισε -ανεπίτρεπτα βεβαίως και ως μη όφειλε- ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ δεν αποκλείεται, λόγω της πόλωσης που θα υπάρξει, να δρομολογήσει και εξελίξεις οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε πρόωρες εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί η εφεξής πορεία της κυβερνήσεως να είναι σε συνάρτηση με την πορεία των ερευνών για την οικονομική επιφάνεια και τις δοσοληψίες του Καλογρίτσα. Αν δηλαδή αποκαλυφθεί ότι δεν έκανε κάτι καλά σ' ένα δημόσιο έργο που ανέλαβε ή είναι ανοιχτός κάπου στις συναλλαγές του με τις τράπεζες θα κατηγορείται η κυβέρνηση; Θα είναι συνεχώς υπόλογη για τα έργα και τις ημέρες ενός επιχειρηματία επειδή τυγχάνει να είναι ΣΥΡΙΖΑ και διατηρεί καλές προσωπικές σχέσεις με κάποιους υπουργούς;

Και για να είμαστε καθ' όλα δίκαιοι πρέπει να πούμε πως το ίδιο ισχύει και για τον Καλογρίτσα. Και ο ίδιος, πιθανώς, βλάπτεται επιχειρηματικά όσο ισχύει η εντύπωση ότι είναι "ο άνθρωπος της κυβερνήσεως στα δημόσια έργα". Τον συμφέρει η απεμπλοκή. Εφεξής, θα είναι πολύ πιο δύσκολο, σε σχέση με τους ανταγωνιστές του, να παίρνει έργα του δημοσίου αφού θα περισσεύει η καχυποψία, ενώ αν αλλάξει η κυβέρνηση, ενδεχομένως, θα συναντά ανυπέρβλητα εμπόδια στους δημόσιους διαγωνισμούς.

Δεν ξέρω αν η κυβέρνηση -παρά τις καλές σχέσεις που έχουν με τον Καλογρίτσα επίλεκτα στελέχη της- μπορεί να επηρεάσει τις αποφάσεις του πάντως δύο τινά μπορούν να συμβούν: Ή ο Καλογρίτσας αποφασίζει οικειοθελώς(;) και εγκαταλείπει το σχέδιο να γίνει καναλάρχης οπότε δεν θα χρειάζεται στην κυβέρνηση να ανησυχούν αν ο επιχειρηματίες αποδειχθεί στην πορεία ότι έχει κι άλλες εκκρεμότητες. Φυσικά αυτό συνιστά αρνητική εξέλιξη για τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού θε πρέπει να θεωρήσουμε δεδομένη τη στήριξη που θα παρείχε το κανάλι του Καλογρίτσα στην κυβέρνηση και το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα.

Ή να καταβάλει ο Καλογρίτσας την πρώτη δόση, εφόσον μπορεί να δικαιολογήσει τα χρήματα, ώστε αφενός να τελεσφορήσει η διαδικασία ανάδειξης των υπερθεματιστών και επομένως να δικαιωθεί το Μαξίμου για τη διαδικασία που επέλεξε και αφετέρου για να μην υπάρξουν και νέες νομικές αμφισβητήσεις και εμπλοκές στην εξέλιξη του διαγωνισμού° αν δηλαδή τη θέση αυτού που αποχωρεί την παίρνει (και με ποιούς όρους;) ο πρώτος επιλαχών, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση ή τίθεται θέμα ακυρότητος, όπως υποστηρίζουν αυτοί που δεν έλαβαν άδεια καθώς και η αξιωματική αντιπολίτευση.

Όποια απόφαση πάντως και να λάβει ο Καλογρίτσας, σ' αυτή, εκτός από επιχειρηματικά κριτήρια, θα ενυπάρχουν και πολιτικές στοχεύσεις και προτεραιότητες. Η κυβέρνηση μπορεί να αρνείται, και ορθώς, πως εμπλέκεται με τα επιχειρηματικά συμφέροντα του Καλογρίτσα, όμως δεν μπορεί να αρνηθεί πως πολιτικά ο Χρήστος είναι ΣΥΡΙΖΑ και στηρίζει την κυβέρνηση των Τσίπρα - Καμμένου, τους οποίους γνωρίζει παλαιόθεν και τους οποίους έφερε κοντά προκειμένου να σχηματισθεί η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ...



Δημοσιεύτηκε στο matrix24.gr (εδώ)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου