Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

Η τέχνη του να λες ψέματα με ένα αληθινό γράφημα (καταθέσεις ιδιωτικού τομέα)



Παρατηρήστε το επάνω γράφημα φτιαγμένο για να αποδείξει πόσο καλύτερη είναι η ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ και το Σύριζα.


Τώρα είναι αλήθεια ότι η εκροή καταθέσεων έχουν κάνει σημαντικό κακό στην οικονομία, και πράγματι οι μεγάλες εκροές παρατηρήθηκαν επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και επί κυβέρνησης Σύριζα πριν τα capital control. Όμως η εκροή καταθέσεων είναι άμεση συνέπεια της ανασφάλειας που αισθάνεται ο πολίτης. Και το 2010-2011 ο πολίτης δεν αισθανόταν ανασφάλεια λόγω του ΠΑΣΟΚ - κάθε άλλο καθώς το ΠΑΣΟΚ είχε αποτρέψει την καταστροφή του τόπου. Αισθανόταν ανασφάλεια πρώτον λόγω της μεγάλης κρίσης που δημιούργησε η απολύτως ανεύθυνη διαχείριση των δημιοσιονομικών από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ (που παρέλαβε την χώρα με 1,2 δις πρωτογενές έλλειμμα και την παρέδωσε σε 24 δις – και παράλληλα έστελνε στους ευρωπαϊκούς θεσμούς ψεύτικα στατιστικά στοιχεία που επίσημο ψήφισμα της ευρωβουλής χαρακτήρισε ως “εξαπάτηση”). Και δεύτερον

και κυρίως λόγω της ανασφάλειας που δημιούργησε η απολύτως ανεύθυνη επιλογή της ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση όταν η χώρα λόγω της κρίσης χρειάστηκε τα μνημονιακά δάνεια για να αποφευχθεί η απόλυτη καταστροφή. Σε *όλα* τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη που χρειάστηκαν μνημόνιο η αξιωματική αντιπολίτευση συμφώνησε για την αναγκαιότητα του μνημονίου με αποτέλεσμα να υπάρχει μια ελάχιστη πολιτική σταθερότητα που επέτρεψε τις διορθώσεις των στρεβλώσεων, και έτσι *όλα* αυτά τα κράτη βγήκαν από την κρίση και σήμερα βρίσκονται σε ανάπτυξη. Αντίθετα εδώ η ΝΔ καταψήφισε το πρώτο μνημόνιο (που ήταν απολύτως αναγκαίο και ορθολογικό – και μετά παραδόξως υπερψήφισε το τρίτο αχρείαστο μνημόνιο βασισμένο σε αυξήσεις φόρων). Και το πολύ χειρότερο μας κορόιδευε στα Ζάππειο ότι υπήρχαν εύκολες λύσεις και ότι η ΝΔ ήξερε πώς να μηδενίσει το έλλειμμα σε 18 μήνες χωρίς να πλήξει τα “κεκτημένα” – και ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν μαλακό στην διαπραγμάτευση και γι' αυτό μας έφερε ένα υφεσικό μνημόνιο, και ακόμα χειρότερα ότι ο Παπανδρέου ήταν ένας προδότης που δημιούργησε την κρίση επίτηδες. Μιλάω για την τερατώδη πολιτική απάτη που χρησιμοποίησε ο Σαμαράς για να γίνει ο ίδιος πρωθυπουργός μια ώρα αρχύτερα, και που τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ διέδωσαν συστηματικά και άκριτα καθώς είδαν τα δικά τους κεκτημένα να απειλούνται από την μεταρρυθμιστική ατζέντα του Παπανδρέου. Απάτη που πίστεψε η μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας με τελικό αποτέλεσμα λίγα χρόνια αργότερα να φέρει στην εξουσία τους άσχετους με την πραγματικότητα Τσίπρα και Καμμένο. Οι οποίοι αντίθετα με τον Σαμαρά είχαν πιστέψει στο αντιμνημόνιο, όπως αποδείχθηκε από τις καταστροφικές επιλογές τους όταν πήραν την εξουσία. Όσο για την σταθερότητα την εποχή του Σαμαρά αυτή είναι αποτέλεσμα ότι αυτός πήρε την εξουσία αφού η κυβέρνηση Παπανδρέου είχε μειώσει κατά 80% το πρωτογενές έλλειμμα και είχε βάλει την χώρα σε ένα τεράστιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα βοήθειας, και αφού η κυβέρνηση Παπαδήμου ολοκλήρωσε το PSI, και αφού το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου δέχτηκε να συνεργαστεί με την ΝΔ. Και τίποτα να μην έκανε ο Σαμαράς ως πρωθυπουργός τα πράγματα είχαν ήδη ήδη μπει σε πορεία σταθεροποίησης.


Έχουμε λοιπόν στο επάνω γράφημα ένα ακόμα παράδειγμα για το πώς μπορεί κανείς να κοροϊδέψει τον κόσμο λέγοντας μόνο αλήθειες. Η ανασφάλεια που ένιωσαν οι πολίτες το 2010-11 που κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ είναι πρακτικά 100% αποτέλεσμα των επιλογών της ΝΔ που ως κυβέρνηση μας παρέδωσε στην κρίση (που έσκασε μήνες αφού απέδρασε από την εξουσία), και ως αξιωματική αντιπολίτευση αποσταθεροποίησε την κατάσταση. Και η ασφάλεια που ένιωσαν το 2012-14 είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα των βασικών διορθώσεων που είχαν γίνει επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ αλλά επίσης λόγω της πολιτικής σταθερότητας που επέτρεψε η συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με την ΝΔ.




του Διανέλου Γεωργούδη, μέλος της Εθνικής Επιτροπής της Δημιουργία Ξανά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου