Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

H διαγραφή χρέους της Γερμανίας και η συνήθης άγνοια του κ. Τσίπρα

Ο δόκτωρ Πρωθ. μπήκε στο sansimera και μας υπενθύμισε τη μεταπολεμική διαγραφή μεγάλου μέρους του Γερμανικού χρέους. Με αφορμή λοιπόν την επέτειο,ζήτησε ένα νέο «κοινωνικό συμβόλαιο», όχι θεσμικού τύπου, όχι επικαλούμενος τον Λοκ ή τον Ρουσώ,αλλά «δάνειο-αναπτυξιακού» τύπου, δηλαδή «εσείς πληρώνετε, εμείς καλοζούμε»!

Ορισμένες σύντομες παρατηρήσεις:


1) Στη διαγραφή του Γερμανικού χρέους,κυρίαρχο ρόλο έπαιξαν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και ο λόγος ήταν ότι η Γερμανία αποτελούσε γεωστρατηγικό σύνορο με το Σιδηρούν παραπέτασμα και υπήρχε απόλυτη ανάγκη να ενισχυθεί και οικονομικά. Ο Πρωθ. όμως,εκτιμά ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει πια ιστορικό ρόλο και πρέπει να εκλείψει. Προφανώς αφού του χαρίσει το χρέος πρώτα. Εκτός αν εκτιμά ότι η πολιτική του έχει αναδείξει γεωστρατηγικά την Ελλάδα…

2) Στο Γερμανικό οικονομικό θαύμα,θεμελιώδη ρόλο έπαιξαν οι πολιτικές του Erhard και των Γερμανών Ordoliberals. Δηλαδή των νεοφιλελεύθερων της δεκαετίας του ’50! Ο Πρωθ. όμως, βδελύσσεται το νεοφιλελευθερισμό!

3) Η ρύθμιση την οποία επικαλείται ο Πρωθ. αφορούσε φυσικά την FDR την τότε Δυτική Γερμανία. Ο Πρωθ. όμως ιδεολογικά,συντάσσεται με την άλλη Γερμανία την DDR εκείνη που «δεν αναγνώριζε τα χρέη του ιμπεριαλιστικού πολέμου» και είχε φτιάξει το δικό της πανέμορφο σύστημα,εκεί όπου όπως μαθαίναμε στα βιβλία του γυμνασίου μας «δεν υπήρχε ούτε ανεργία,ούτε πληθωρισμός»! Εκείνο τον «παράδεισο» προκρίνει ο Πρωθ. γι αυτό άλλωστε και, όταν έπεφτε το τείχος του Βερολίνου, εκείνος γίνονταν περήφανο μέλος της ΚΝΕ, με το ωραίο του χαμόγελο.

Για να αιτηθείς λοιπόν αντίστοιχη μεταχείριση,απο την «κακή Δύση»,οφείλεις να ανταποδώσεις αντίστοιχα γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα, θεσμική σύμπνοια με την κοινοβουλευτική δημοκρατία και ορθολογική οικονομική αντίληψη.

Επειδή όμως τίποτε απ όλα αυτά δε διαθέτεις, αφού ιδεολογικά ασπάζεσαι τις διαμετρικά αντίθετες αντιλήψεις, καλό είναι να πας σε άλλη παραλία να πουλήσεις το σανό σου.

Εδώ είμαστε πλήρεις.




Πηγή: Vagelis Panos, Το Παρατηρητήριο (εδώ)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου