Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

Αποφύγαμε το δράμα της Αργεντινής χάρης στην προσπάθεια Παπανδρέου να συσταθεί μηχανισμός στήριξης το 2010

ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΙ ΜΑΣ ΓΛΥΤΩΣΕ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΤΟ 2010



Όταν η κυβέρνηση της Αργεντινής «παραδέχτηκε» δημοσίως, το Νοέμβρη του 2001, ότι δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει τις συνήθεις απαιτήσεις του Δ.Ν.Τ. σε σχέση με τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, το Δ.Ν.Τ αρνήθηκε να χορηγήσει ένα προγραμματισμένο δάνειο, ύψους 1.25 δις δολ.


Παραιτήθηκε η κυβέρνηση λόγω της κρίσης πανικού που ξέσπασε ευθύς αμέσως και ο νέος Πρόεδρος που έμεινε στην Προεδρία για μόλις πέντε μέρες, ανήγγειλε επίσημα την χρεοκοπία της χώρας. Τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της κίνησης ήταν:
α) Η επίσημη υποτίμηση του νομίσματος της Αργεντινής κατά 28%
β) Στις συνθήκες που επικράτησαν στη συνέχεια, η ισοτιμία του νομίσματος της σε σχέση με το δολάριο, έφτασε στο 1 προς 4, δηλαδή αφαιρέθηκε το 75 % της αξίας του χρήματος.
γ) Καταστράφηκαν ραγδαίως και ολοσχερώς μεγάλοι τομείς της Οικονομίας, όπως η αγορά ακινήτων και η αυτοκινητοβιομηχανία.
δ) Καταποντίστηκε το χρηματιστήριο, που έφτασε κάποια στιγμή, τις πλην 300 μονάδες.
ε) Δεσμεύτηκαν όλες οι καταθέσεις και δίνονταν στους δικαιούχους κάποια Πέzος (το νόμισμα τους) με το σταγονόμετρο
ζ) Tην πρώτη κιόλας μέρα υπήρξαν 28 νεκροί

Στα δικά μας τώρα για να ξεκαθαρίζουμε επί τέλους τα πράγματα. Η εκταμίευση της πρώτης δόσης του Μηχανισμού Στήριξης στην Ελλάδα, μετά από όλες τις απαραίτητες διαδικασίες έγκρισης (Ε.Ε. και ΔΝΤ), ολοκληρώθηκε μόλις στις 18 Μαΐου 2010 το μεσημέρι.

Δηλαδή, λίγες μόνο ώρες πριν τη λήξη ενός ομολόγου 8,5 δισ. στις 19 Μαΐου 2010 που, χωρίς την εκταμίευση θα σήμαινε την βίαιη χρεοκοπία της χώρας.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε τη νωπή λαϊκή εντολή των εκλογών του Οκτωβρίου 2009. Η διαχείριση της ελληνικής κατάστασης άρχισε να βγαίνει εκτός ελέγχου, λόγω της αναβλητικότητας της Ε.Ε. και των επίμονων επιθέσεων των διεθνών αγορών, από τις αρχές Μαρτίου 2010.

Δεδομένου ότι στα μέσα Μαΐου η χώρα θα αντιμετώπιζε αξεπέραστο πρόβλημα εξυπηρέτησης του χρέους της από τη στιγμή που τα spreads δανεισμού από τις αγορές καθίσταντο κάθε μέρα και πιο απαγορευτικά, αυτό σήμαινε ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου είχε στη διάθεσή της μόνο δύο μήνες για να πείσει την Ε.Ε. να δημιουργήσει μηχανισμό στήριξης που θα κάλυπτε το τεράστιο πρόβλημα δανειοδότησης του ελληνικού χρέους.


Το γεγονός ότι αυτό τελικά επετεύχθη και στήθηκε σε χρόνο χωρίς ιστορικό προηγούμενο για τα δεδομένα της Ε.Ε. ο Μηχανισμός Στήριξης που εξασφάλισε στην Ελλάδα το ιλιγγιώδες ποσό των 110 δισ. και μάλιστα σε μία συντηρητικοκρατούμενη Ε.Ε. που στην αρχή δεν ήθελε να δώσει ούτε σεντ, συνιστά ιστορική και σωτήρια για τη χώρα ελληνική επιτυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου