Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

Η χώρα ζει σε λίτοστ

Ο Κούντερα περιγράφει πώς αντιδρά ο άνθρωπος στη λίτοστ του. Εμείς ως χώρα, χρόνια τώρα ζούμε σε λίτοστ. Αλλά τι είναι "λίτοστ";


Λίτοστ: τσέχικη λέξη, που όπως γράφει ο Μίλαν Κούντερα στο "Βιβλίο του γέλιου και της λήθης" είναι "μια βασανιστική κατάσταση που γεννιέται όταν βλέπουμε να μας αποκαλύπτεται ξαφνικά μπροστά μας η ίδια μας η κακομοιριά". 

Πώς αντιδρά ο άνθρωπος στη λίτοστ του; "Αν ο απέναντί μας είναι πιο αδύναμος από μας, βρίσκουμε ένα πρόσχημα να τον πληγώσουμε. Αν ο απέναντί μας είναι πιο δυνατός, μόνη μας επιλογή είναι η εκδίκηση με πλάγιο τρόπο, ένα έμμεσο χτύπημα, ένας φόνος μέσω αυτοκτονίας. Το παιδί παίζει ασταμάτητα μια λάθος νότα στο βιολί του, ώσπου ο δάσκαλος μανιάζει και το πετάει απ' το παράθυρο. Και το παιδί πέφτει, και στη διάρκεια της πτώσης του χαίρεται που ο κακός δάσκαλος θα κατηγορηθεί για φόνο. Αυτός που διακατέχεται από λίτοστ παίρνει εκδίκηση με τον δικό του αφανισμό. Το παιδί συντρίβεται στο πεζοδρόμιο, όμως η αθάνατη ψυχή του θα χαίρεται αιώνια που ο δάσκαλος κρεμάστηκε από το μάνταλο του παραθύρου.


της Christina Tach. απο το fb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου