Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

ΕΚ ΤΟΥ ΠΟΝΗΡΟΥ ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΟΤΙ ΔΗΘΕΝ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΡΓΗΣΕ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΡΙΣΗ



Ας τα πάρουμε από την αρχή. Κανένας ευρωπαίος ηγέτης δεν είχε καταλάβει καλύτερα και τις ρίζες του ελληνικού προβλήματος και τον αποτελεσματικότερο τρόπο αντιμετώπισής του, από τον Γ. Παπανδρέου, που έδωσε προοδευτικές μάχες σε μία συντηρητικοκρατούμενη Ε.Ε και οι εξελίξεις των δικαίωσαν.

Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΠΟΛΛΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΠΡΙΝ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΙΛΟΥΣΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΜΟΝΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ, ΑΛΛΑ ΣΥΝΟΛΙΚΗ.

Ενδεικτικά, Γ. Παπανδρέου, λίγο πριν τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, στις 11/5/2009 δηλώνει: «Τη στιγμή που η χώρα μας βιώνει βαθιά μια ανησυχητική περιπέτεια, η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται εν μέσω μιας πρωτοφανούς κρίσης. Κρίση του διεθνούς οικονομικού συστήματος… Η κρίση που μαστίζει τη χώρα μας δεν είναι μόνον οικονομική. Δυστυχώς, είναι συνολική. Είναι μια κρίση παραγωγικού προτύπου. Είναι μια κοινωνική κρίση. Είναι βεβαίως και μια κρίση θεσμών και αξιών. Με τους θεσμούς μας, σε μια κρίση αξιοπιστίας».

Η κυβέρνηση Καραμανλή και η Ν.Δ. στις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2009 έλεγαν ότι δεν υπήρχε καμία ελληνική κρίση και ότι η κυβέρνηση αντιμετώπιζε με επιτυχία και σχέδιο τις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Ειρωνευόντουσαν μάλιστα με σποτάκια για «πράσινα παπαγαλάκια» όσους έλεγαν το αντίθετο. Βλ. ενδεικτικά:

Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΟΜΩΣ, ΩΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΣΕ ΟΤΙ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΛΥΘΕΙ ΜΕ ΑΥΣΤΗΡΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ – ΓΙΑΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΗΤΑΝ ΗΔΗ ΣΕ ΥΦΕΣΗ ΤΟ 2009 – ΑΛΛΑ ΜΕ ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΜΑ ΚΑΙ ΒΑΘΙΕΣ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΧΡΟΝΟ.


Ενδεικτικά, σε συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες μετά από Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, 11/12/2009 τονίζει: «Οι προτάσεις, που εμείς έχουμε επιλέξει, δεν είναι εύκολες προτάσεις. Είναι για μένα βαθύτερες, ριζικότερες, ριζοσπαστικότερες, από το να κόψουμε το μισθό ή τη σύνταξη κάποιου Έλληνα πολίτη. Αυτά που κάνουμε εμείς είναι βαθύτερα και θα είναι και μακροχρόνια, προς όφελος της βιωσιμότητας της ελληνικής οικονομίας. Γιατί το να κόψεις σήμερα το μισθό ή τη σύνταξη, δεν δημιουργεί βιωσιμότητα στην ελληνική οικονομία. Δεν απαντά στο πραγματικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας. Το τονίζω αυτό. Να φύγουμε απ’ αυτή την ιδεοληψία… Αυτά τα λέω εδώ και κάποια χρόνια, ότι το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας δεν είναι ο μισθωτός, είναι αυτή η τεράστια σπατάλη, που έχει πολλές αιτίες. Είναι ένας δημόσιος τομέας υπέρογκος, πράγματι υπέρογκος, αλλά έχει συγκεκριμένες αιτίες. Και οι βασικές αιτίες είναι η πελατειακή αντίληψη, η διαφθορά. …Να περάσουμε αυτή τη δύσκολη στενωπό, χτυπώντας τις ρίζες των προβλημάτων, και όχι να πληρώσει ξανά ένα κομμάτι του Ελληνικού λαού, που πάντα καλείται να πληρώσει αυτές τις κρίσεις και αυτές τις δυσκολίες… Κοιτάξτε, αν ήμασταν στο χείλος του γκρεμού και η μόνη λύση ήταν να παγώσουμε, θα κόβαμε και στο μισό τους μισθούς. Δεν είμαστε εκεί. Δεν είμαστε εκεί και εγώ δίνω την μάχη ακριβώς για να μη φτάσουμε εκεί. Αυτός είναι ο αγώνας μου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου