Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

Χρέος, έλλειμμα, πληθωρισμός, ανεργία, διαφθορά και ελλειμματική ανταγωνιστικότητα στην Ελλάδα από το 1974 μέχρι σήμερα



ΕΝΑΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ. Στο συνημμένο Πίνακα παρουσιάζουμε τις Ελληνικές Κυβερνήσεις από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα σε σχέση με την αντίστοιχη εξέλιξη των μακροοικονομικών μεγεθών, της διαφθοράς και της ελλειμματικής ανταγωνιστικότητας της χώρας.

ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΙΝΑΚΑ: Η ανάγνωση του Πίνακα για την εξαγωγή σωστών, αντικειμενικών, δίκαιων, έγκυρων και αξιόπιστων συμπερασμάτων, απαιτεί μεγάλη προσοχή.


1. Αποκαλύπτει την κατάσταση μακροσκοπικά. Δείχνει το αποτέλεσμα της γενικευμένης συλλογικής δράσης της ελληνικής κοινωνίας στο πέρασμα του χρόνου. Αφού, ως γνωστόν «το της πόλεως όλης ήθος ομοιούται τοις άρχουσιν» κατά τον Ισοκράτη.

2. Οι αριθμοί μπορούν να ερμηνευτούν από πολλές γωνίες θέασης στο πλαίσιο της αλληλεπίδρασης ενδογενών και εξωγενών παραγόντων που μπορεί να τους επηρεάζουν, άλλοτε θετικά και άλλοτε αρνητικά.  

3. Δεν πρέπει κανείς να παρασυρθεί και να εξάγει συμπεράσματα απομονώνοντας κάποιον αριθμό αλλά να προσπαθήσει να διακρίνει τη σχέση αλληλεπίδρασης με τα άλλα μακροοικονομικά μεγέθη καθώς και τις εκάστοτε επικρατούσες συνθήκες στο κοινωνικό, εθνικό και υπερεθνικό γίγνεσθαι.

4. Τα δεδομένα του Πίνακα ελήφθησαν από πολλές πρωτογενείς και δευτερογενείς πηγές πληροφόρησης λαμβάνοντας υπόψη τις αναθεωρήσεις του ΑΕΠ. Διαφορές των τιμών του Πίνακα σε σχέση με τις τιμές που συναντά κανείς σε άλλες εργασίες μπορεί να οφείλονται στον ετεροχρονισμό  της εκπόνησης των εργασιών και στις διαφοροποιήσεις μεταξύ των πηγών άντλησης της πληροφόρησης. Οι όποιες διαφορές είναι μικρές και δεν επηρεάζουν επί της ουσίας την εξαγωγή συμπερασμάτων.

5. Η μέτρηση της Διαφθοράς (Στήλη 6) γίνεται με βάση τα στοιχεία της Διεθνούς Διαφάνειας που υπάρχουν από το 1996. Όσο μικρότερος ο βαθμός, τόσο μεγαλύτερη η διαφθορά.

6. Η μέτρηση της Ανταγωνιστικότητας (Στήλη 7) γίνεται με βάση τα στοιχεία του WEF (World Economic Forum) που διατίθενται από το 2004. Ο αριθμός δείχνει την κατάταξη της Ελλάδας σε σχέση με τις άλλες χώρες του δείγματος (περίπου 140 κατά μέσο όρο για τα διάφορα έτη κατάταξης των χωρών).

7. Τα στοιχεία του Πίνακα μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την κατάρτιση πολυπαραγοντικών και δυναμικών (προϊόντος του χρόνου) μοντέλων συσχέτισης μεταξύ των παραμέτρων που φαίνονται στον Πίνακα ή/και σε συνδυασμό με άλλες διαχρονικές μετρήσεις από άλλες πηγές πληροφόρησης (υπάρχουν περισσότεροι από 80 παράγοντες για τη δημιουργία δεικτών συσχέτισης).

8. Τα στοιχεία του 2014 είναι ενδεικτικά μέχρι νεωτέρας.

Με βάση τα παραπάνω, λαμβάνοντας υπόψη τη δεοντολογία σύμφωνα με την προϋπόθεση του ceteris paribus  και το προαπαιτούμενο του mutatis mutandis, ο ενδιαφερόμενος πολίτης μπορεί αφενός να εξάγει πολλά χρήσιμα συμπεράσματα και αφετέρου να επιχειρήσει να εμβαθύνει και να διευρύνει το χώρο έρευνας του θέματος. 

Άλλωστε, αυτή ακριβώς είναι η διαφορά μεταξύ ενός «συνταγματικού πολίτη» και ενός «ψηφοφόρου» ή «εξαρτημένου res και αργυρώνητου praetor».





Κωνσταντίνος Γαλιώτος

Πολ.Μηχ. Ε.Μ.Π., M.Sc. Περιφερειακή Πολιτική U.K.
Ο Κωνσταντίνος Γαλιώτος είναι Πολιτικός Μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (1976) και έχει Master of Science από το Πανεπιστήμιο του Birmingham, U.K. (1979). Είναι έφεδρος ανθυπολοχαγός του Όπλου του Μηχανικού με ειδική εκπαίδευση στη Σχολή Πολέμου. Έχει διατελέσει Σύμβουλος του Υπουργείου Ανάπτυξης (2 φορές), του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, της Γ.Γ. της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών, Επιστημονικός Συνεργάτης του Δήμου Τρίπολης και σήμερα είναι Ειδικός Σύμβουλος Περιφερειακής Πολιτικής και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Ως ειδικός εμπειρογνώμονας του Υπουργείου Εξωτερικών, συμμετείχε σε διμερείς ναυτιλιακές συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Κίνας στο Πεκίνο και στη Σαγκάη (1996). Έχει εκπονήσει μελέτες, έρευνες, καταγραφές, πραγματογνωμοσύνες και άλλες συναφείς επιστημονικές εργασίες σε πολλά πεδία εξειδίκευσης: 1. Επιστήμη Πολιτικού (μελέτες, επιβλέψεις) 2. Σεισμομηχανική, Εδαφομηχανική, Έλεγχος Ποιότητας, Θεμελιώσεις 3. Περιβάλλοντος και Ενεργείας (Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις, Διαχείριση Αποβλήτων, Ανακύκληση, ΑΠΕ) 4. Ευρωπαϊκών Πολιτικών και Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων 5. Περιφερειακής Πολιτικής και Ανάπτυξης (Στρατηγικός Σχεδιασμός, Επιχειρησιακός Προγραμματισμός, Ειδικά Αναπτυξιακά Σχέδια) 6. Οικονομοτεχνικές Μελέτες, SWOT και PEST αναλύσεις, Μελέτες Δημοσιότητας, Μελέτες Διοίκησης και Οργάνωσης ΟΤΑ, Επιχειρηματικά και Επιχειρησιακά Σχέδια για επενδύσεις, Στατιστικές Έρευνες, Μελέτες Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Μελέτες Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής, Ποντοπόρου Εμπορικής Ναυτιλίας, Λιμενικών Υποδομών, Μεταφορών, Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, Πολιτισμού και Τουρισμού 7. Αξιολόγηση και Επιλογή Προσωπικού για ΔΕΚΟ, Τράπεζες και Μεγάλες Ελληνικές και Πολυεθνικές Επιχειρήσεις. Έχει πραγματοποιήσει ομιλίες και εισηγήσεις σε fora, ΜΜΕ, ημερίδες και σεμινάρια και έχει δημοσιεύσει άρθρα με ποικίλη θεματολογία. Έχει συγγραφική δράση με πολυάριθμες Μονογραφίες για εξειδικευμένα θέματα, Ενημερωτικά Δελτία και Ειδικές Εκδόσεις.

Πηγή: εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου