Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

Η πρόταση Παπανδρέου για δημοψήφισμα


1) Την πρόταση Παπανδρέου για δημοψήφισμα την έκανε αναγκαστική επιλογή η αντιπολίτευση, με τον ανεύθυνο λόγο της και τις ψεκασμένες θεωρίες οι οποίες είχαν ως συνέπεια τον κοινωνικό αναβρασμό. Αυτό να το καταλάβουμε. Δεν ξύπνησε μια μέρα ο Παπανδρέου και είπε "δεν κάνω και ένα δημοψήφισμα έτσι για να περάσει η ώρα;!". Ήταν οι ψεκασμένες θεωρίες που...αγανάκτισαν τον κόσμο.

Γιατί λέτε δεν έγινε πρόταση για δημοψήφισμα στις άλλες χώρες που βρέθηκαν με μνημόνιο στην πλάτη; επειδή πολύ απλά εκεί υπήρξε η στοιχειώδης πολιτική συναίνεση και κοινωνική ηρεμία.

2) Τι είχε προηγηθεί της πρότασης για δημοψήφισμα:
Εν αντιθέσει με τις άλλες χώρες που υπέγραψαν και αυτές μνημόνιο (και βγήκαν απο αυτό), εδώ κυριάρχησαν, με ευθύνη όλης της αντιπολίτευσης, οι ψεκασμένες θεωρίες (πχ για άτοκα δανεικά απο τη Ρωσία που δεν πήραμε αλλά προτιμήσαμε το ΔΝΤ). Είχαμε Κερατέες ("..του έλληνα ο τράχυλος.. "), αγανακτισμένους που πίστεψαν αυτές τις θεωρίες και κατέβηκαν με τις μούντζες στη Βουλή ("να καεί το μπουρδέλο η Βουλή"), Λυμπερόπουλους με λάδια, καταλήψεις υπουργείων, οπαδούς ομάδων με πανό κατά του μνημονίου,...... .Αποκορύφωμα, μία μέρα μόλις μετά την συμφωνία Παπανδρέου για κούρεμα χρέους το σπάσιμο των παρελάσεων απο τους... αγανακτισμένους μπατριώτες/εμπαναστάτες με συνέπεια το τηλεφώνημα Παπούλια στον Παπανδρέου να προχωρήσει σε ενέργειες που θα εκτονώσουν την κατάσταση.
Όλα αυτά προηγήθηκαν της πρότασης Παπανδρέου για δημοψήφισμα.

3) Κάποιοι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος διαμήνυαν στον πρωθυπουργό πως δεν θα ψηφίσουν κανένα άλλο δημοσιονομικό μέτρο και ζητούσαν απο τον Παπανδρέου "να κινήσει τις διαδικασίες", ειδάλλως δεν θα έδιναν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Και αυτό είτε επειδή δεν άντεχαν άλλο την πίεση απο τους πολίτες, είτε κοίταζαν στις κάλπες, είτε επειδή ήθελαν να ρίξουν τον π/θ, ενόσω η αντιπολίτευση, με πρωταγωνιστές τον Σαμαρά και τον Τσίπρα (ο Καμμένος τότε ήταν πρωτοπαλίκαρο του Σαμαρά στη ΝΔ) μιλούσαν για εθνική προδοσία, εκποίηση εθνικής κυριαρχίας και τα λοιπά γνωστά…

4) Έτσι ο Παπανδρέου βρέθηκε ανάμεσα σε 3 πολιτικές επιλογές:
α) εκλογές (με τον Σαμαρά στο αντιμνημόνιο -ως άλλος Τσίπρας- και τη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου στον αέρα)
β) δημοψήφισμα (για να αναλάβει κάθε πολιτικό κόμμα τις ευθύνες του και να μην πετάει ψεκασμένες πέτρες απο την κερκίδα)
γ) συνέχιση της διακυβέρνησης απο μόνο του το ΠΑΣΟΚ (πως μπορούσε να προχωρήσει απο τη στιγμή που κάποιοι βουλευτές απειλούν με καταψήφιση των μέτρων του μνημονίου/συμφωνίας.. άλλωστε το ζητούμενο ήταν η εφαρμογή του μνημονίου και όχι απλά η ψήφιση του... - σημειωτέον, οι βουλευτές που απειλούσαν για καταψήφιση των μέτρων μια χαρά τα ψήφισαν επί Παπαδήμου).
Αυτές οι επιλογές υπήρχαν στο τραπέζι. Διαλέγεις και παίρνεις.

5) Είχαμε το εξής παράδοξο με την συγκεκριμένη πρόταση (αντιγράφω απο την ομιλία ΓΑΠ στη Βουλή):
"Η πρόταση για δημοψήφισμα όταν ανακοινώθηκε, ήταν η μόνη απάντηση στη παντελή έλλειψη πολιτικής σωφροσύνης και στην κορύφωση της δημαγωγίας. 
Για αυτό και ξεγύμνωσε τους πάντες:
-Πολέμιοι της συμφωνίας των Βρυξελλών άρχισαν να επαινούν τις αρετές της.
-Εχθροί του ευρώ άρχισαν να ανησυχούν ότι θα γυρίσουμε στη δραχμή.
-Κήρυκες της επανάστασης κατά των αγορών, κραύγαζαν ότι αναστατώσαμε τις αγορές.
-Μεγάλοι στα λόγια πατριώτες που κατηγορούσαν εμάς ως προσκυνημένους, άρχισαν να ρωτάνε αν πήραμε την άδεια πρώτα της Μέρκελ."

6) ο Σαμαράς δεν ήθελε τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος επειδή λογικά θα αναγκαζόταν να κάνει κωλοτούμπα και να στηρίξει την συμφωνία, δηλαδή ουσιαστικά το Ναι στο ευρώ. Υπενθυμίζω πως το ευρώ τότε είχε πάνω απο 80% αποδοχή ενώ τώρα έχει πέσει. Αν έβγαινε το "ΟΧΙ" τότε η ευθύνη δεν θα άνηκε στο ΠΑΣΟΚ και τον Παπανδρέου αλλά σε αυτούς της αντιπολίτευσης που είχαν ψεκάσει τον κόσμο με τις θεωρίες τους και τα Ζάππεια τους.

7) Τελικά, όσοι κατηγόρησαν Παπανδρέου ότι με το δημοψήφισμα διακινδύνευε τη θέση της Ελλάδας στο ευρώ, 6 μήνες μετά έκαναν εκλογές με ξεκάθαρο δίλημμα "ευρώ ή δραχμή". Δεν το θυμάστε; Με αυτό το δίλημμα ανέβασε τα ποσοστά του ο Σαμαράς τον Ιούνιο του '12.


(απο τον τοίχο του Kos. St. στο fb)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου