Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Ένα χρόνο πριν… για να μην ξεχνιόμαστε – 4o μέρος (27 Οκτωβρίου 2011)

Συνέχεια με το 4ο μέρος του αφιερώματος του smartpost.gr

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011, έξι η ώρα το πρωί, ο Γιώργος Παπανδρέου ξεκινά τη συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες λέγοντας: 
«Νομίζω, μπορούμε στην κυριολεξία να πούμε ότι μία καινούργια μέρα ξημερώνει. Ας ελπίσουμε ότι αυτή η καινούργια μέρα είναι μια καινούργια μέρα και για την Ευρώπη, και για την Ελλάδα, καλύτερη από αυτές που έχουμε περάσει τον τελευταίο καιρό».

Και προσθέτει – για τις θυσίες των Ελλήνων: 
«Χωρίς τη συγκλονιστική  προσπάθεια όλων των Ελλήνων, όλα  αυτά θα είχαν τελειώσει από πέρυσι το Μάιο. Δηλαδή – και αυτό μην το ξεχνάμε ποτέ – αν δεν είχαμε κάνει  τίποτα, δεν θα ήμασταν εδώ σήμερα, θα είχαμε χρεοκοπήσει από πέρυσι το Μάιο και αυτό θα είχε τραγικές συνέπειες, που θα έκαναν πολύ δύσκολη την κατάσταση που ζούμε, ακόμα πιο δύσκολη από τη σημερινή. Θα φάνταζε ιδανική η σημερινή κατάσταση μπροστά στο τι θα ζούσαμε, καθώς η χώρα θα είχε λυγίσει κάτω από το βάρος της υπερχρέωσης που κληρονομήσαμε».


Για τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου:
«Το πακέτο της σημερινής  συμφωνίας, πρώτα απ’ όλα, επιβεβαιώνει τους θετικούς όρους του νέου προγράμματος, όπως είχαν συμφωνηθεί τον Ιούλιο. Δηλαδή, το μέγεθος της χρηματοδότησης, τα χαμηλά επιτόκια, την περίοδο χάριτος και τη μεγαλύτερη
περίοδο αποπληρωμής… Η σημαντική αλλαγή είναι  ότι επιτυγχάνεται η μείωση του  ονομαστικού βάρους του ελληνικού χρέους, που είναι σχεδόν 4 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με τον Ιούλιο. Γιατί ενώ τον Ιούλιο η μείωση του ονομαστικού χρέους ήταν 11,6% του ΑΕΠ, τώρα ανέρχεται κοντά στο 50% του ΑΕΠ. Αυτό βεβαίως συνεπάγεται αντίστοιχα πολύ μεγαλύτερη ανάληψη ζημιών από τις τράπεζες, αλλά θεωρώ ότι είναι μια δίκαιη πια κατανομή των βαρών. Αίρονται βάρη από τον Ελληνικό λαό και μεταφέρονται στις τράπεζες».

Για τις τράπεζες:
«Για  μας, δεν υπήρξε ποτέ δίλημμα, να βάλουμε  πάνω από το εθνικό συμφέρον το οποιοδήποτε  ιδιωτικό συμφέρον. Γι΄ αυτό, με έκπληξη  παρακολουθήσαμε τις τελευταίες ημέρες ακόμα και «προοδευτικές» φωνές, διαμορφωτές της κοινής γνώμης, να ανησυχούν επειδή μειώνουμε το δημόσιο χρέος. Δημιουργούσαν ένα κλίμα ανησυχίας, επειδή μειώνουμε το δημόσιο χρέος – πραγματικά, είναι παράδοξο αυτό. Δηλαδή, εμείς μεταφέραμε ένα βάρος από τον Έλληνα, από τον Ελληνικό λαό, στις πλάτες των τραπεζών, και θεωρούμε ότι ήταν μια δίκαιη μεταφορά των βαρών».

Για τους «υπερ-πατριώτες» και τα σενάρια για «ύπατο αρμοστή»:
«Είχαμε και  πολλούς «υπέρ-πατριώτες». Με αφορμή το σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, πάρα πολλοί χρησιμοποίησαν υπέρ-πατριωτικές κορώνες, στο όνομα της εθνικής κυριαρχίας, χωρίς να περιμένουν τις τελικές αποφάσεις…Πρώτα απ΄ όλα, πρέπει να πει κανείς ότι η μείωση των  βαρών βοηθά ακριβώς στην απελευθέρωσή μας από την εξάρτηση, αλλά ακόμα  και γι΄ αυτούς τους λεγόμενους «επαχθείς όρους» βιάστηκαν, επένδυσαν για μία ακόμα φορά στην αποτυχία της χώρας και διαψεύδονται από τα συμπεράσματα, για τα οποία δώσαμε σκληρή μάχη, πετυχαίνοντας αυτά ακριβώς που ζητήσαμε.
Επιτέλους, να τελειώνουμε  με την προπαγάνδα και την εύκολη λασπολογία. Εμείς παλεύουμε για την πατρίδα. Όλοι αγαπάμε το ίδιο τον τόπο μας και όλοι παλεύουμε για το καλό του. Μπορεί να διαφωνούμε, αλλά ας σταματήσουμε να τρώμε τις σάρκες μας».

Όλη η συνέντευξη τύπου και το βίντεο εδώ:

(ο σύνδεσμος  http://www.primeminister.gov.gr/2011/10/27/6833 πλέον δεν λειτουργεί)


Ποια ήταν η αντίδραση όμως των κομμάτων στην Ελλάδα; Συντριπτική απόρριψη της συμφωνίας από τους περισσότερους (πολλοί από αυτούς θα … αγαπήσουν τη συμφωνία λίγες μέρες μετά). Το σύνθημα των περισσότερων ήταν το ανιστόρητο «με τη συμφωνία, το χρέος το 2020 θα είναι όσο ήταν το 2009». Γιατί ανιστόρητο; Γιατί αν η Ελλάδα δεν είχε κάνει τίποτα και συνέχιζε και τα επόμενα χρόνια να έχει τα ελλείμματα των 36 δισ. του 2009, τότε το χρέος θα είχε ξεπεράσει, με συντηρητικούς υπολογισμούς, το 200% μέχρι το 2011 και το 2020 θα βρισκόταν στο 240%. Φυσικά, αν η Ελλάδα δεν είχε κάνει τίποτα, κανένας δεν θα μας δάνειζε, θα είχαμε καταρρεύσει βίαια από το Μάιο του 2010 και δεν θα είχε κανένα νόημα να μετράμε το χρέος που θα μας είχε ήδη πνίξει…  

Ο αρχηγός της Ν.Δ., Α. Σαμαράς, δεν μπορούσε να είναι πιο σαφής. Συνδύασε το κατηγορηματικό του «ΟΧΙ» στη Συμφωνία των Βρυξελλών (έκανε “τούμπα” λίγες μέρες μετά) με το μήνυμα του για την εθνική επέτειο του «ΟΧΙ»:
«Αυτή η κυβέρνηση, όχι μόνο μας έφερε δύο χρόνια φορο-επιδρομών και λιτότητας, αλλά χωρίς ίχνος ντροπής τολμά και πανηγυρίζει πως, σε εννιά χρόνια από σήμερα, το 2020, θα μας έχει φτάσει… και πάλι στο 2009! … Η Νέα Δημοκρατία θα εξακολουθήσει να λέει “ΟΧΙ” στο λάθος, να στηρίζει οτιδήποτε σωστό και να απορρίπτει εξ αρχής και χωρίς συζήτηση κάθε σκέψη για απώλεια εθνικής κυριαρχίας… Χρόνια Πολλά σε όλους, για την αυριανή Εθνική επέτειο του ΟΧΙ!».
Εδώ το βίντεο:  


Χαρακτηριστικές είναι και οι σφόδρα αρνητικές τοποθετήσεις βουλευτών της Ν.Δ. εκείνη την ημέρα που μπερδεύουν την καταστροφική μονομερή αναδιάρθρωση χρέους με το εθελοντικό “κούρεμα” που αποφασίστηκε τότε στις Βρυξέλλες. Εδώ ο κ. Γκιουλέκας στο MEGA.

Ο αρχηγός του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης (και αυτός έκανε “τούμπα” λίγες μέρες μετά) ήταν ακόμα πιο οξύς. Στις 27 Οκτωβρίου 2011 θα δηλώσει:

«Τώρα τι δικαιώνεται; Η θεσμοποίηση της ταπείνωσης. Ο Πρωθυπουργός και η παρέα του, ή είναι ανυποψίαστοι ή κάτι πολύ χειρότερο. Πολιτικά δόλιοι».


Στις 28 Οκτωβρίου 2011 θα δηλώσει: «Πριν 71 χρόνια, σαν και σήμερα, οι πατεράδες μας και οι παππούδες μας είπαν το μεγάλο “ΟΧΙ” στην εθνική ταπείνωση και την κηδεμονία. Σήμερα, 71 χρόνια μετά, μας ζητούν το ίδιο. Μια ταπείνωση της χώρας και μια κηδεμονία. Τότε μας πήραν τον εθνικό μας πλούτο. Τώρα απαιτούν πάλι το ίδιο. Είναι η σειρά μας να φωνάξουμε το δικό μας“ΟΧΙ”…» 

Και λίγο αργότερα, από το σπίτι του Ιωάννη Μεταξά θα δηλώσει: «Σε αυτό το σπίτι, πριν 71 χρόνια, η Ελλάδα βροντοφώναξε το γενναίο και ένδοξο «ΟΧΙ» δια στόματος Ιωάννη Μεταξά. «ΟΧΙ» στην ταπείνωση, «ΟΧΙ» στην κατοχή. Σήμερα, 71 χρόνια μετά, ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ένα δειλό «ναι». Η Ελλάδα δεν μπορεί να το συνυπογράψει. Ο πατριωτισμός των Ελλήνων πρέπει να το αποκρούσει. Χρόνια πολλά».




Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ μίλησε για κοροϊδία του λαού.

Η πρόεδρος – τότε – της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη κάνει θετικές δηλώσεις για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, αλλά ζητάει νέα κυβέρνηση εκτάκτου ανάγκης: 
«Η Ευρώπη πήρε τις αποφάσεις της. Η διαγραφή του χρέους από μόνη της μετά βεβαιότητας δεν είναι ούτε επίτευγμα ούτε λόγος πανηγυρισμού. Σήμερα ξημερώνει μια άλλη μέρα… Αυτό που απαιτείται είναι μια κυβέρνηση εκτάκτου ανάγκης με ανθρώπους υπεράνω κομμάτων, οι οποίοι θα υποστηριχθούν από τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, αν έχουμε την ωριμότητα να καταλάβουμε που βρισκόμαστε. Άλλως πως στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, το λόγο θα πρέπει να έχει λαός.» 

Θετικός ως ένα βαθμό εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης
«Η απόφαση εξυπηρετεί ως ένα βαθμό τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Υπάρχουν, όμως, σε εκκρεμότητα τα μεγάλα ζητήματα της παρατεταμένης βαθιάς λιτότητας, της αποτελεσματικότητας και της ικανότητας των ασφαλιστικών ταμείων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τους ασφαλισμένους. Δηλαδή ένα ζήτημα που αφορά στον πυρήνα της λειτουργίας του κοινωνικού κράτους…».

Τέλος, ο Α. Τσίπρας δηλώνει κατηγορηματικά:
«Ήρθε η ώρα ο ελληνικός λαός, στο όνομα όλων των λαών της Ευρώπης, να πει ένα μεγάλο όχι στην εξόντωση της Ελλάδας και στη διάλυση της Ευρώπης. Ένα όχι στη λιτότητα, ένα όχι στην επιτροπεία, ένα όχι στη μεγάλη απειλή της εξαθλίωσης των λαών της Ευρώπης προς όφελος του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου. Ήρθε η ώρα ο ίδιος ο λαός μας να υπερασπιστεί τη δημοκρατία και να επιβάλει τη κυριαρχία του. Να επιβάλει τη μόνη δημοκρατική διέξοδο από την κρίση, να επιβάλει την άμεση προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία» (εδώ οι δηλώσεις)

(Το Βήμα: "Μηνύματα των κομμάτων για την 28η Οκτωβρίου" - εδώ Οι σύνδεσμοι από τα site neolaialaos εδώ και εδώ, dimokratikiaristera εδώ, kke εδώ, πλέον δεν λειτουρούν)


Με ελάχιστες εξαιρέσεις λοιπόν, μέσα σε ένα κλίμα απίστευτης παραπληροφόρησης και δημαγωγίας, η Συμφωνία των Βρυξελλών απορρίπτεται κατηγορηματικά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ξημερώνει Παρασκευή 28η  Οκτωβρίου 2011. Το “κλίμα” για τα αδιανόητα που πρόκειται να συμβούν στις παρελάσεις σε όλη τη χώρα είναι ήδη φτιαγμένο.

Δύο μέρες πριν, στις 26 Οκτωβρίου 2011, ο Α. Τσίπρας έχει “προφητέψει” τι πρόκειται να συμβεί, μιλώντας στον Γιώργο Αυτιά:
«Δεν υπήρχε ποτέ άλλοτε μεγαλύτερη αναντιστοιχία της κοινής γνώμης, της βούλησης της κοινωνίας και του λαού από την ασκούμενη και εφαρμοζόμενη πολιτική από την κυβέρνηση. Μόνο στην επταετία. Αλλά βλέπουμε συμπτώματα όμοια με αυτά που
βλέπαμε στην επταετία σε σχέση με την αντίδραση του λαού. Η αντίδραση και η αγανάκτηση έχει φτάσει και έχει περάσει στα γήπεδα και στις εξέδρες και στα σχολειά μας ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ. Δεν θα μπορούν να σταθούν, όχι σε καφενείο, σε κοινωνική εκδήλωση δεν θα μπορούν να σταθούν αν συνεχίσουν έτσι».   
Δείτε εδώ το βίντεο (από 5:40):


Στις 27 Οκτωβρίου 2011 γίνονται “αυθόρμητα” επεισόδια  κατά τη διάρκεια της μαθητικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη. (βίντεο)

Και στις 28 Οκτωβρίου 2011 οι “αυθόρμητοι” αγανακτισμένοι φτάνουν στο σημείο να διακόψουν τη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη. Βρίζουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την πολιτική ηγεσία. (βίντεο)


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, δηλώνει:
«Λυπάμαι για τους υβριστές, διάλεξαν μια μέρα που είναι ντροπή τους και είναι και νέοι άνθρωποι…Εμείς πολεμήσαμε για την Ελλάδα. 15 χρονών ήμουν αντάρτης και πολεμούσα το ναζισμό και τους γερμανούς. Μην μου λένε τώρα Παπούλια προδότη! Ποιος είναι ο Παπούλιας προδότης; Να ντρέπουνται, να ντρέπουνται». 


Την ίδια ώρα, ο Μανώλης Γλέζος δηλώνει περήφανα στον Γιώργο Παπαδάκη: «Στη Θεσσαλονίκη αποκαταστάθηκε το πραγματικό νόημα της 28ης Οκτωβρίου. Στην ουσία το επίσημο κράτος αποσύρθηκε, αυτοκαταλύθηκε» (βίντεο)

                                                                                           
Κυκλοφορούν φήμες και βίντεο ότι το σώμα παρέλασης της σχολής Ευελπίδων αρνείται να φύγει από την παρέλαση όταν αυτή ακυρώθηκε (βίντεο)


Τα ίδια γίνονται παντού: επεισόδια, συμπλοκές, βρισιές (βίντεο εδώ και εδώ


Η δηλητηρίαση της κοινής γνώμης επί μήνες με ακατάσχετη δημαγωγία και συνομωσιολογία έχει πετύχει το στόχο της



Συνεχίζεται…

(Σχετικά: το 1ο μέρος, το 2ο μέρος, το 3ο μέρος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου