Οργιο διασπάθισης δημοσίου χρήματος το διάστημα 2001-2010 έδειξε η έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων - Μανικετόκουμπα, τσάντες, ζώνες και κινητά, μεταξύ άλλων, στη λίστα της χλιδής - Στους 16 που παραπέπονται και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης - Τι λέει με δήλωσή του
Ο εισαγγελέας Εφετών Δημήτρης Ασπρογέρακας πρότεινε την παραπομπή 16 ατόμων σε δίκη για διασπάθιση δημοσίου χρήματος, όπως προέκυψε κατά τον οικονομικό έλεγχο στον ραδιοσταθμό του δήμου Αθηναίων «98,4», για το διάστημα 2001 – 2010.
Ειδικότερα, ο εισαγγελέας Εφετών περιέλαβε στην πρότασή του, σωρεία παράνομων δαπανών, καθώς συνολικά το ποσό είχε υπολογιστεί από τους εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος που έκαναν και την αρχική έρευνα, σε 37 εκατομμύρια ευρώ.
Στην έρευνα, ο εισαγγελέας διαπίστωσε ότι δημόσια χρήματα δαπανήθηκαν για να αγοραστούν αρώματα, μανικετόκουμπα, τσάντες και ζώνες, ταξίδια και λουλούδια, ρολόγια και κινητά τηλέφωνα τελευταίας τεχνολογίας.
Στην έρευνα, ο εισαγγελέας διαπίστωσε ότι δημόσια χρήματα δαπανήθηκαν για να αγοραστούν αρώματα, μανικετόκουμπα, τσάντες και ζώνες, ταξίδια και λουλούδια, ρολόγια και κινητά τηλέφωνα τελευταίας τεχνολογίας.
Παράλληλα, ο κ. Ασπρογέρακας πρότεινε να διαβιβαστεί στη Βουλή το σκέλος της δικογραφίας -αφού διαχωριστεί- για τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑΓιώργο Κυρίτση, που βρίσκεται μεταξύ των 16, προκειμένου να ζητηθεί η άρση της βουλευτικής του ασυλίας. Η απόφαση για τυχόν παραπομπή θα ληφθεί από το Συμβούλιο Εφετών.
Τι απαντά ο Γιώργος Κυρίτσης
«Θεωρώ σωστή και επιβεβλημένη την ευαισθησία της δημοτικής αρχής και των δικαστικών αρχών σε θέματα δημόσιου χρήματος», τονίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) σχετικά με την εισαγγελική πρόταση παραπομπής σε δίκη. Ο κ. Κυρίτσης επισημαίνει επίσης ότι η εμπλοκή του ονόματος του έχει σχέση αποκλειστικά και μόνο με τη συμμετοχή του στο ΔΣ του σταθμού, ως εκπροσώπου της ελάσσονος αντιπολίτευσης στον δήμο.
Ολόκληρη η δήλωση του Γιώργου Κυρίτση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:
«Όταν ανέλαβε η δημοτική αρχή Καμίνη, η Δικαιοσύνη επιλήφθηκε των πεπραγμένων του “9,84”, για το χρονικό διάστημα 2001-2010, δηλαδή για τις δημαρχίες Δ. Αβραμόπουλου, Ντ. Μπακογιάννη και Ν. Κακλαμάνη. Εγώ συμμετείχα στο ΔΣ του “9,84” για μικρό διάστημα επί δημαρχίας Κακλαμάνη, ως εκπρόσωπος της ελάσσονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Αθηναίων και συγκεκριμένα της δημοτικής παράταξης “Ανοικτή Πόλη”. Σημειωτέον ότι το ΔΣ του “9,84” αντικατοπτρίζει τον συσχετισμό στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η υπόθεση σε ό,τι με αφορά, σχετίζεται με την ανάληψη από τον “9,84” του εορταστικού στολισμού και των εκδηλώσεων του δήμου Αθηναίων τα Χριστούγεννα του 2008 και του εκσυγχρονισμού του αμφιθεάτρου του “9,84”, που σύμφωνα με τον εισαγγελέα δεν περιλαμβάνονται στις τυπικές αρμοδιότητες του σταθμού. Θεωρώ σωστή και επιβεβλημένη την ευαισθησία της δημοτικής αρχής και των δικαστικών αρχών σε θέματα δημόσιου χρήματος. Η εμπλοκή του ονόματος μου έχει σχέση αποκλειστικά και μόνο με τη συμμετοχή μου στο ΔΣ. Το γεγονός ότι είμαι βουλευτής διαχωρίζει την υπόθεση μου από τα υπόλοιπα 15 άτομα που αναφέρονται στην ίδια υπόθεση. Θεωρώ βέβαιη την απαλλαγή μου, καθώς κινήθηκα πάντα καλή τη πίστη, με σεβασμό στο δημόσιο χρήμα και ως εκ της θέσεως του απλού μέλους του ΔΣ και μάλιστα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, δεν είχα αποφασιστικό ρόλο. Κατά το διάστημα της συμμετοχής μου στο ΔΣ δεν αποκόμισα κανένα άμεσο ή έμμεσο χρηματικό ή σε είδος όφελος».
Οι 16 εμπλεκόμενοι είχαν κατά καιρούς διατελέσει μέλη της διοίκησης του σταθμού, ενώ ένας είναι επιχειρηματίας που φέρεται να ωφελήθηκε από τις σπατάλες και την οικονομική ακαταστασία του σταθμού.
Η προτεινόμενη παραπομπή στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αφορά κακουργηματική απιστία ή ηθική αυτουργία σε αυτήν σε βάρος της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Στην απολογία τους στον ανακριτή κατά της Διαφθοράς Κώστα Σαργιώτη οι συνολικά 20 εμπλεκόμενοι είχαν αρνηθεί τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι εκτελούσαν εντολές του δήμου Αθηναίων, από τον οποίο και επιχορηγείται ο ραδιοφωνικός σταθμός.
Η προτεινόμενη παραπομπή στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αφορά κακουργηματική απιστία ή ηθική αυτουργία σε αυτήν σε βάρος της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Στην απολογία τους στον ανακριτή κατά της Διαφθοράς Κώστα Σαργιώτη οι συνολικά 20 εμπλεκόμενοι είχαν αρνηθεί τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι εκτελούσαν εντολές του δήμου Αθηναίων, από τον οποίο και επιχορηγείται ο ραδιοφωνικός σταθμός.
Το πόρισμα των οικονομικών ελεγκτών για τα οικονομικά πεπραγμένα του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού και η έρευνα, έδειξε σπατάλες που «άγγιζαν» τα 37 εκατομμύρια ευρώ. Την αντίστοιχη περίοδο ο «9,84» είχε επιχορηγηθεί με 100 εκατομμύρια από το δήμο Αθηναίων.
Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι πρόεδροι και γενικοί διευθυντές των Διοικητικών Συμβουλίων του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού, ενώ ο επιχειρηματίας δραστηριοποιείται στον χώρο των εκδηλώσεων. Η εμπλοκή του στην υπόθεση αφορά διακανονισμό που είχε γίνει ώστε ο δήμος να εξοφλήσει οφειλές προς την εταιρία του πιστώνοντας το ποσό έναντι οφειλής του επιχειρηματία σε τράπεζα. Κατά την δικογραφία ο επιχειρηματίας εισέπραξε το εν λόγω ποσό, περίπου 1,5 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα τώρα η τράπεζα να ζητάει τις οφειλές από το δήμο.
Ενδεικτικά τα ποσά
- Για το «γραφείο του προέδρου» μόνο τη διετία 2009-2010, τσάντα αξίας 500 ευρώ, γνωστής φίρμας μανικετόκουμπα και ζώνη συνολικού κόστους 403 ευρώ, 5 τηλέφωνα γνωστής μάρκας αξίας άνω των 2.500 ευρώ, δύο αρώματα 369 ευρώ.
- Για ταξίδια σε εξωτερικό και Ελλάδα δαπανήθηκαν την περίοδο 2001-2010 πάνω από 350.000 ευρώ
- Τα έξοδα δημοσίων σχέσεων έφτασαν στις 292.739 ευρώ το 2007, 332.184 ευρώ το 2008, 156.011 ευρώ το 2009 και 182.645 ευρώ το 2010, ενώ τα προηγούμενα χρόνια ο ετήσιος μέσος όρος κυμαινόταν στις 25.000 ευρώ.
- Τα έξοδα σε κούριερ, ήταν 10.809 ευρώ το 2007, 10.003 ευρώ το 2008, 48.093 ευρώ το 2009 και 69.626 ευρώ το 2010. Τα προηγούμενα χρόνια ο ετήσιος μέσος όρος ήταν 2000-3000 ευρώ.
- Τα έξοδα φιλοξενίας που την περίοδο 2003-2007 ήταν 33.000 ευρώ, από το 2008 έως το 2010 κατεγράφησαν στις 83.000 ευρώ.
- Στα γενικότερα έξοδα του τμήματος δημοσίων σχέσεων αναγράφονται δαπάνες για χιλιάδες σουβέρ, σελιδοδείκτες, αναψυκτικά, κορνίζες, κομπολόγια και άλλα κινητά τηλέφωνα τελευταίας τεχνολογίας.
Πηγή: protagon.gr (εδώ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου