Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Ο Αντετοκούνμπο πρέπει να γίνει (οσκαρική) ταινία

του Ευθύμιου Σαββάκη (fb)


Στις φτωχογειτονιές της Αθήνας, στις σπασμένες μπασκέτες και στις γραμμές του γηπέδου που ζωγραφίζονταν(!) πρόχειρα για να παίξει με τους φίλους του. Εκεί ξεκίνησε. Στα Σεπόλια. Στα 12 του. Έχει δεχτεί ρατσισμό ως μετανάστης για 12 ζωές. Μόνο τα ρατσιστικά παραληρήματα της ΧΑ ξεπερνούν σε αριθμό τους πόντους που φορτώνει κάθε βράδυ τα αντίπαλα καλάθια.
Έκτοτε έχουν περάσει δέκα χρόνια. Διαβάζω στα αφιερώματα που του κάνουν τα μεγαλύτερα μίντια στον κόσμο τις δηλώσεις των προπονητών του όλα αυτά τα χρόνια. Όλοι στέκονται σε ένα πράγμα. Στη δουλειά. Οι προπονήσεις τελείωναν και αυτός εκεί. Σουτ, προσποιήσεις, βελτίωση. Πήγαινε πρώτος, έφευγε τελευταίος. Τα καλοκαίρια όταν "αστέρες" με 30 παιχνίδια ήδη στα πόδια τους έλεγαν όχι στην Εθνική Ελλάδος για να ξεκουραστούν, αυτός έλεγε "εννοείται". Με 50 παιχνίδια ήδη στα πόδια του. Και υπερατλαντικά ταξίδια 2 φορές την εβδομάδα. Και έλαμπε με το Εθνόσημο.

Φέτος, οι Μπακς, ιστορικός σύλλογος του NBA, του πρότεινε συμβόλαιο 100 εκ. δολαρίων (από τα μεγαλύτερα στην ιστορία) για να συνεχίσει να κοσμεί το NBA με τη φανέλα τους. Το δέχτηκε και με την ταπεινότητα που τον διακρίνει στάθηκε στην ακόμα περισσότερη σκληρή δουλειά που χρειάζεται. Μέσα και έξω από τα γήπεδα. Ούτε μία στιγμή υπεροψίας σε 1 ώρα συνέντευξης Τύπου και με ένα ποσό που φτάνει για να ζήσει για 12 ζωές.

Σε μία άλλη Συνέντευξη Τύπου, λίγες εβδομάδες αργότερα, στο κέντρο της Αθήνας, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ομπάμα(!) στάθηκε στον "Γιάννη" και στο πώς τον έχει αγαπήσει ο Πλανήτης. Χθες, στα 22 του πλέον και 10 χρόνια μακριά από τα γέλια και τα πειράγματα στις διαβολογειτονιές της Αθήνας, αντιμετώπισε τους Καβαλίερς, περσινούς πρωταθλητές του ΝΒΑ. Έβαλε 34 πόντους (12/17δ., 1/2τρ., 7/10β.) ισοφαρίζοντας το ρεκόρ καριέρας του και οδήγησε στη νίκη με 118-101. Στο τέλος της βραδιάς ένας από τους μεγαλύτερους αθλητές όλων των σπορ που γεννήθηκε ποτέ, ο "βασιλιάς" Λεμπρόν Τζέιμς, ηττημένος, μίλησε στις κάμερες και δήλωσε μεταξύ άλλων: "Δεν ξέρω πόσο χρονών είναι. Ξέρω ότι είναι ένα μοναδικό ταλέντο που έχουμε στο πρωτάθλημά μας", υποκλινόμενος ΞΑΝΑ στα 211 εκατοστά του. Στον "Γιάννη" που κάθε βράδυ βλέπει φυλές από όλο τον πλανήτη να σηκώνουν φανέλες, λάβαρα και πανό με το όνομά του. Στον πιτσιρικά από τα Σεπόλια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου