Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

«Μεταρρυθμιστής» χωρίς μεταρρυθμίσεις



Θανάσης Κολλιόπουλος

Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό κατέδειξε για μια ακόμα φορά ότι, παρόλο το ύφος και τις λεκτικές ακροβασίες, ούτε ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο «σοβαρός πρωθυπουργός που βγάζει τη χώρα από την κρίση» ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο «μεταρρυθμιστής που είναι έτοιμος να εκσυγχρονίσει τη χώρα». Και εάν για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση οι γνωστές τους πολιτικές… είναι ο καθρέπτης της εικόνας τους, για τον αρχηγό της ΝΔ, που δεν κυβερνά άρα δεν πράττει, οι δηλώσεις του αποτελούν το βασικό κριτήριο με το οποίο αξιολογείται. Και στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, φάνηκε ξανά ότι το προσωπείο του «μεταρρυθμιστή»  που του έχουν φορέσει φιλικά ΜΜΕ και λοιποί ισχυροί παράγοντες είναι τουλάχιστον ασόβαρο. Σε μια αποστροφή της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης , θέλοντας να «τέρψει» την κοινοβουλευτική του ομάδα είπε: «Και άλλοι υποσχέθηκαν παροχές, μετά μας έβαλαν στα μνημόνια και σήμερα δεν είναι καν σε αυτή την αίθουσα», εννοώντας φυσικά τον Γιώργο Παπανδρέου.


Ο («μεταρρυθμιστής» χωρίς να έχει κάνει ποτέ καμία μεταρρύθμιση) κ. Μητσοτάκης όμως είπε κι άλλα, χωρίς να καταλαβαίνει ότι εκτίθεται. Μίλησε για μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος. Και είχε δίκιο εν μέρει. Υπερασπίστηκε την πρώτη απομείωση του δημόσιο χρέους, το PSI. Αναφέρθηκε στην παιδεία και την υποβάθμισή της από την κυβέρνηση. Πριν δύο μέρες μάλιστα, παρουσίασε τα 12 συν 1 σημεία κατά της διαφθοράς στα οποία συμπεριέλαβε την επαναφορά της Διαύγειας, την κατοχύρωση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, την αναμόρφωση των πειθαρχικών συμβουλίων.

Όλα αυτά είναι σωστά. Αλλά ας πληροφορήσει κάποιος τον αρχηγό της ΝΔ και βασικά τον ελληνικό λαό, ότι οι παραπάνω μεταρρυθμίσεις έγιναν σε αυτό το κράτος. Από την κυβέρνηση αυτού που ειρωνεύτηκε ο κ. Μητσοτάκης. Την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου δηλαδή. Και πιο συγκεκριμένα: το PSI, o νόμος για την παιδεία που κατάργησε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου στην οποία θήτευσε, τα πειθαρχικά συμβούλια που στελεχώθηκαν από δικαστές και όχι από συνδικαλιστές  η Διαύγεια, η αξιοκρατική επιλογή της ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων με σύμφωνη γνώμη της Διάσκεψης των Προέδρων και πολλά άλλα ακόμα ήταν δημιούργημα της κυβέρνησης αυτού «που δεν είναι καν σε αυτή την αίθουσα», αλλά καταργήθηκαν από αυτούς που βρίσκονταν μέσα στη Βουλή. Και μάλιστα διαδοχικά, πρώτα από την κυβέρνηση Σαμαρά και έπειτα από την κυβέρνηση Τσίπρα.

Είχε πράγματι δίκιο ο κ. Μητσοτάκης: ο μόνος πρωθυπουργός που έκανε πραγματικές μεταρρυθμίσεις και μάλιστα εκτός μνημονίου, έλειπε από την αίθουσα. Μίλαγε εκ του αφαλούς, ήξερε ότι δεν θα έπαιρνε απάντηση. Το γιατί είναι άλλο θέμα βέβαια…
Αρκεί όμως που ήταν μέσα αυτός, ο μεγάλος «μεταρρυθμιστής» χωρίς μεταρρυθμίσεις, ο «ηγέτης» που αναμάσησε το «Τσοβόλα δώστα όλα» για να κατηγορήσει ξανά το ΠΑΣΟΚ για το χρέος, ενώ η κυβέρνηση του πατέρα του εκτίναξε το χρέος πάνω από 110% του ΑΕΠ, για να μην μιλήσουμε για την κυβέρνηση Καραμανλή.
Ό,τι και να πει ο κ. Μητσοτάκης όμως δεν θα γίνει ποτέ Μεταρρυθμιστής. Τον τίτλο αυτόν ας τον κρατήσουμε για άλλους. Για έναν Γεννηματά για παράδειγμα που δημιούργησε «ένα» ΕΣΥ, για έναν Πεπονή που θέσπισε «κάποιο» ΑΣΕΠ και για ένα σωρό «άλλους» που έφτιαξαν «μια» αιρετή αυτοδιοίκηση, «κάτι» ΚΕΠ, «κάτι» ΟΚΑΝΑ. Τέλος, και για εκείνον που «που δεν είναι καν σε αυτή την αίθουσα»…


Πηγή: trustpress.gr (εδώ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου