Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Κομισιόν για διάγγελμα Τσίπρα: Έπρεπε να είχαμε ενημερωθεί για τις εξαγγελίες

Πλήρες «άδειασμα» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα όσα εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μέσω διαγγέλματος.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέγραψε τη χθεσινή εξαγγελία του Έλληνα Πρωθυπουργού και τη δέσμευση του να συνεχίσει να λειτουργεί υπό τις προϋποθέσεις του προγράμματος», δήλωσε αρχικά εκπρόσωπος της Επιτροπής, στον απόηχο των χθεσινών εξαγγελιών Τσίπρα για παροχές στους χαμηλοσυνταξιούχους και «πάγωμα» του ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε, «ενώ, από την μία, η Κομισιόν έχει πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που επικρατούν στα νησιά του Αιγαίου και βοηθάει ενεργά για την ανακούφιση τους, από την άλλη όμως, το μνημόνιο έχει ξεκάθαρες δεσμεύσεις».

«Μία από αυτές», όπως τονίζει, «είναι να ενημερώνεται η Επιτροπή εκ των προτέρων για αποφάσεις της ελληνική κυβέρνησης όσον αφορά χρήσεις πλεονάσματος».
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ήταν ενήμερη όλων των λεπτομερειών της χθεσινής ανακοίνωσης του κ. Τσίπρα, χρειάζεται να τις μελετήσουμε πριν τις σχολιάσουμε ή δράσουμε περαιτέρω», είπε η εκπρόσωπος της Επιτροπής.
«Πάγο» και από Βερολίνο! «Αυτές οι εξαγγελίες δεν συζητήθηκαν ποτέ στο Eurogroup»
Το θέμα των εξαγγελιών Τσίπρα στους Θεσμούς μεταβίβασε το ΥΠΟΙΚ Γερμανίας, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο εμφατικά πως «το θέμα δεν συζητήθηκε στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας» και ότι ούτε το γερμανικό ΥΠΟΙΚ γνώριζε κάτι σχετικό, εκφράζοντας έτσι τον αιφνδιασμό τους.
Ειδικότερα, σε ερώτηση που απηύθυνε η Deutsche Welle προς την εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, εάν είχε γνώση των εξαγγελιών Τσίπρα το υπουργείο της, η Φρεντερίκε φον Τιζενχάουζεν απάντησε ως εξής: «Όχι, το θέμα δεν συζητήθηκε ούτε και στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας. Αλλά είναι υπόθεση των θεσμών να αξιολογούν τέτοιου είδους μέτρα».
Bild: «Παραβιάζει τη συμφωνία και δικαιώνει Σόιμπλε»
Την ίδια στιγμή, για «παραβίαση των συμφωνιών», που απορρέουν από το πρόγραμμα διάσωσης και «δικαίωση» του Γερμανού ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάνει λόγο η εφημερίδα Bild σχετικά με το χθεσινό διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα.
«Αντί να κάνει οικονομία, εξαγγέλλει τη πρόσληψη 5000 νέων γιατρών, νοσοκόμων και άλλου προσωπικού για τα κρατικά νοσοκομεία, 13ο μισθό για χαμηλοσυνταξιούχους ύψους 617 εκ. ευρώ και πάγωμα του ΦΠΑ στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, μια καθαρή παραβίαση των συμφωνηθέντων στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας», αναφέρει η εφημερίδα.
Η εφημερίδα υπενθυμίζει τις προειδοποιήσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών της περασμένης Δευτέρας ότι εάν δοθούν ελαφρύνσεις του χρέους, η Ελλάδα δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.
Την ίδια στιγμή, η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου σημειώνει ότι «παρά το υψηλό κρατικό χρέος ο Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε βοήθεια σε 1,6 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχους ύψους 617 εκατ. ευρώ, από το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα και το πάγωμα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που δέχονται τους περισσότερους πρόσφυγες. Και αυτό το μέτρο θα αποτυπωθεί σε πολλά εκατομμύρια ευρώ».
Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι αυτήν την εποχή Ευρωπαίοι και ΔΝΤ ερίζουν γύρω από την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, την οποία ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί απαραίτητη για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας του, ότι πρόσφατα και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε την Αθήνα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν όπως επίσης ότι η Αθήνα έχει ένα μακρύ δρόμο μπροστά της. «Η μεγαλοψυχία του Τσίπρα λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων θα προκαλέσει προφανώς κριτική στην Ευρώπη. Εσωπολιτικά ο αριστερός πολιτικός βρίσκεται υπό τεράστια πίεση. Ο λαός έχει απογοητευτεί γιατί ο πρωθυπουργός δεν κατάφερε να εμποδίσει ακόμη πιο σκληρά μέτρα. Οι πολίτες κρίνουν ότι η κατάσταση έχει χειροτερέψει σε σχέση με πέρυσι και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι εάν γίνονταν εκλογές θα τις κέρδιζε η ΝΔ».
Τέλος, για χρήματα που βάζει ο Αλέξης Τσίπρας κάτω από το χριστουγεννιάτικο δένδρο κάνει λόγο στην ιστοσελίδα της η Ελβετική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση.
Πηγή: thecaller.gr (εδώ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου