Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

Σχόλιο- απάντηση στον Ευ. Βενιζέλο


(απο τον Σταύρο Σ. στο fb) 
Σε πρόσφατη συνέντευξη του ο Βαγγέλης Βενιζέλος και στο ερώτημα αν θα φύγει από το ΠΑΣΟΚ για να πάει στη ΝΔ απάντησε ως εξής: 

«Ένας άνθρωπος που έχει τιμηθεί με τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, που έχει εκφράσει την παράταξη στις πιο αγωνιώδεις και ιστορικά κρίσιμες στιγμές, δεν μπαίνει σε τέτοιου είδους συζητήσεις. Η δική μου στάση και η δική μου γραμμή αμφισβητεί τον βασικό στόχο της ΝΔ που είναι η επάνοδος σαν να μην έχει συμβεί τίποτα και μάλιστα η αυτοδυναμία. Η δραστηριότητα μου και ο λόγος μου αναδεικνύουν το στρατηγικό και ηγετικό ρόλο της δημοκρατικής παράταξης. Είναι κωμικό, προκλητικό και πολλές φορές χυδαίο να λέγονται τέτοιες ανοησίες στο όνομα εκείνων οι οποίοι εκλιπαρούσαν να κάνουν κυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία τον Ιούνιο του 2011, ενώ το ΠΑΣΟΚ είχε αυτοδύναμη πλειοψηφία, στο όνομα εκείνων που αρνήθηκαν την πρόταση μου για 180 ψήφους τον Μάιο του 2010 και επέβαλαν να σηκώσει μόνο το ΠΑΣΟΚ το βάρος και έδωσαν στη Νέα Δημοκρατία το «πράσινο φως» της εύκολης αντιμνημονιακής επιλογής ή να λέγονται από κάποιους που με πολύ μεγάλη προθυμία θα κατείχαν μονίμως υπουργικούς ή άλλους κυβερνητικούς θώκους και στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑΟΣ και στη κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ και στη κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ . Και ίσως κάποιοι ξεχνούν ότι όλες οι αποφάσεις υπήρξαν και συλλογικές και ομόφωνες. Δεν χαρίζουμε στην Νέα Δημοκρατία το κεκτημένο του έθνους του Δεκεμβρίου του 2014. Κάνουν έγκλημα σε βάρος της παράταξης και σε βάρος της προοπτικής του χώρου όποιοι χαρίζουν στη Νέα Δημοκρατία αυτή την ιστορική εισφορά του ΠΑΣΟΚ από το 2010 έως το 2015».
Έχουμε και λέμε λοιπόν:
Πρώτο. Ποτέ ο Βενιζέλος δεν εξέφρασε την παράταξη στις πιο αγωνιώδεις και ιστορικά κρίσιμες στιγμές, Αυτός που την εξέφρασε ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου που παρέλαβε την καυτή πατάτα της χρεοκοπίας και παρεμβαίνοντας μοναχός του και τους πάντες απέναντι του, διέσωσε τη χώρα στην πιο κρίσιμη στιγμή καταφέρνοντας να δημιουργηθεί εξ υπαρχής μηχανισμός στήριξης που δεν υπήρχε να πάρει ένα δάνειο 110 δις και να συμφωνήσει το 2011 νέο πρόγραμμα 130 δις και κούρεμα του χρέους κατά 110 περίπου δισ.

Δεύτερον. Ποτέ μέχρι τώρα στην ουσία της πολιτικής πρακτικής και όχι στα λόγια, η δική του στάση και η δική του γραμμή δεν αμφισβήτησε τον βασικό στόχο της ΝΔ που είναι η επάνοδος στην εξουσία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η προκλητική δήλωση του, όταν ξέσπασε η ιστορία Μπαλντάκου Κασιδιάρη κάτω από τη μύτη του, που είπε: «αυτό είναι το έλασσον, το μείζον είναι η κυβερνητική σταθερότητα».
Τρίτο. Η δραστηριότητα του και ο λόγος του ποτέ δεν ανέδειξαν το στρατηγικό και ηγετικό ρόλο της δημοκρατικής παράταξης. Οι αποδείξεις πολλές:
-Ζήτησε συγγνώμη από τους πολίτες για την πολιτική της διετίας 2009-2011, μια πολιτική που μας γλύτωσε από τα χειρότερα, την μόνη πολιτική που άντεξε στο χρόνο.
- Άφησε το χώρο του να λοιδορηθεί και να κατασυκοφαντηθεί από τα δεξιά και αριστερά του πολιτικού φάσματος και αντέδρασε βίαια μόνο όταν θίχτηκε ο ίδιος προσωπικά.
-Δεν υπερασπίστηκε τον Ανδρέα για τις ασχήμιες που εκτοξεύτηκαν κατά καιρούς εναντίον του από δεξιούς συκοφάντες, ακόμα κι από τον Σαμαρά όταν ήταν συγκυβερνήτης του. 
 -Μίλησε απαξιωτικά για στελέχη του κόμματος του και έστειλε συντρόφους του πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ στην εξεταστική και στη συνέχεια στο ειδικό δικαστήριο με έωλες, απαράδεκτες και ανήθικες κατηγορίες.
-Προκάλεσε την κοινωνία ότι γίνεται το καλύτερο δυνατό στα πλαίσια της συγκυβέρνησης με τον Σαμαρά, την σταθερότητα της οποίας αναγόρευσε σε αυτοσκοπό και μείζον πολιτικό ζήτημα, σε αντίθεση με την αδιαφορία του για την σταθερότητα της κυβέρνησης του ίδιου του κόμματος του, αφαιμάσσοντας όμως τους ίδιους και τους ίδιους.
-Δεν είχε την βούληση αλλά και την ικανότητα να αποτελέσει τον ενωτικό κρίκο της παράταξης που εμπνέει και συσπειρώνει, εγκλωβισμένος πάντα σε μια καταστροφική τακτική να διαιρεί, να απαξιώνει και να αντιπαλεύει.
Τέταρτον: Εκλιπαρούσαν λέει κάποιοι, αναφερόμενος στον εκλεγμένο πρωθυπουργό του κόμματος του, να κάνουν κυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία τον Ιούνιο του 2011, ενώ το ΠΑΣΟΚ είχε αυτοδύναμη πλειοψηφία.
Ουδέν ψευδέστερον τούτου. Η αλήθεια είναι ότι την περίοδο εκείνη και στο κλίμα που επικρατούσε με τους αγανακτισμένους στις πλατείες και τις βίαιες αντιδράσεις σε όλη τη χώρα, σε επαφές που είχε και με τον Σαμαρά θεσμικά ο Παπανδρέου στην προσπάθεια να βρει λύση για τη χώρα, πρότεινε εάν υπάρξει συγκεκριμένη ατζέντα για την προώθηση των αναγκαίων αλλαγών, τις οποίες θεωρεί στρατηγικής σημασίας ζήτημα μέχρι σήμερα, τότε δεν έχει αντίρρηση για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, μια κυβέρνηση ΟΜΩΣ ΜΑΚΡΑΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΚΑΠΟΙΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ, ακόμα και χωρίς αυτόν πρωθυπουργό. Έβαζε δηλαδή «εάν και εφόσον», προκειμένου να δεσμεύσει και να κάμψει αντιδράσεις που βεβαίως δεν έγιναν δεκτά από τον Σαμαρά. Το αποτέλεσμα ήταν να κυκλοφορήσει δολίως ότι ο Παπανδρέου παραιτήθηκε στον Σαμαρά. Ασχήμιες και αθλιότητες.
Πέμπτο: αρνήθηκε, λέει, ο Παπανδρέου την πρόταση του για 180 ψήφους τον Μάιο του 2010, επέβαλε να σηκώσει μόνο το ΠΑΣΟΚ το βάρος και έδωσε στη Νέα Δημοκρατία το «πράσινο φως» της εύκολης αντιμνημονιακής επιλογής.
Μπορεί λοιπόν πράγματι το 2010 να είχε προτείνει να ψηφιστεί το 1ο Μνημόνιο από 180 βουλευτές αλλά ουδέποτε το έκανε όσο πειστικά και δημόσια ο ίδιος σήμερα θυμάται, γι' αυτό και δεν έθιξε το θέμα ξανά τις ημέρες της ψηφοφορίας. Επίσης, ενδεχομένως ο ίδιος να θυμάται, εκτός κι αν δεν τον γνωρίζει, ότι η πανικόβλητη τότε Ευρώπη ήταν ιδιαίτερα εχθρική απέναντι στην ανάληψη οποιουδήποτε πολιτικού ρίσκου από την κυβέρνηση Παπανδρέου και πιθανότατα δεν θα ενθουσιαζόταν από την προοπτική ενός τέτοιου ελιγμού. Τέλος, ως νέος υπουργός Οικονομικών τον Ιούνιο του 2011, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε δηλώσει δημόσια ότι επιθυμεί το Μεσοπρόθεσμο να ψηφιστεί από 180 βουλευτές. Μπορεί να μας πει γιατί , ούτε τότε, που αυτός ήταν στα πράγματα έγινε αυτό;
Έκτο. Αναφέρθηκε στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑΟΣ και στη κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ και στη κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.
Δεν μας είπε όμως τίποτα για το πώς έπεσε η κυβέρνηση Παπανδρέου, τι ρόλο έπαιξε η κόρη του στην απόφαση του να σκοτώσει το δημοψήφισμα, όταν καθ΄ομολογία του, του έστειλε μέιλ στις 4.30 το πρωί στην επιστροφή από τις Κάννες. Δεν μας έχει εξηγήσει επαρκώς πως γίνεται πριν τις Κάννες να υπεραμύνεται της επιλογής του δημοψηφίσματος με πάθος και ακλόνητα επιχειρήματα «για να γλυτώσει η χώρα από ένα δράμα» όπως έλεγε χαρακτηριστικά στη Βουλή και τηλεοπτικά και επέστρεψε πολέμιος του. Τι ρόλο έπαιξε ο Μπαρόζο σε αυτή του την αλλαγή θέσης, ώστε να παρακάμψει παράνομα και αντιδεοντολογικά τον νόμιμο πρωθυπουργό της χώρας;
Έβδομο: Αν υπάρχει κάποιος που παρέδωσε και χάρισε στη Νέα Δημοκρατία την ιστορική εισφορά του ΠΑΣΟΚ είναι ο ίδιος προσωπικά με τις επιλογές του να ταυτιστεί με τον Σαμαρά των ΖΑΠΠΕΙΙΩΝ και να καταστήσει το κόμμα του δεκανίκι και κολαούζο της Δεξιάς ρίχνοντας τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην πρόοδο και την συντήρηση. Το γεγονός ότι στην Καλαμάτα πριν λίγο καιρό, η Δεξιά σύσσωμη ήταν παρούσα στην εκδήλωση που έκανε στο πνευματικό κέντρο της πόλης λέει πολλά.

Κάποιος πρέπει να του πει επί τέλους ότι «Κρείττον του λαλείν το σιγάν». Η κοινωνία ξέρει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου