Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

Αποψη: Κάτι σάπιο υπάρχει στην Ελληνική Κοινωνία

 Είναι δυνατόν στις 10 δημοφιλέστερες ερωτήσεις για το τι σημαίνει, να περιλαμβάνονται οι λέξεις: Brexit, Mad, Inferno και Hotspot;
ΕΤΙΚ
Είναι δυνατόν στις 10 δημοφιλέστερες ερωτήσεις για το τι σημαίνει, να περιλαμβάνονται οι λέξεις: Brexit, Mad, Inferno και Hotspot;



Π​​άντα πίστευα ότι κάτι δεν πάει καλά στον Τόπο μας, αλλά τώρα πλέον έχω και το πιστοποιητικό. Εξηγούμαι. Το πιστοποιητικό προέρχεται από την Google, η οποία διαθέτει τη δημοφιλέστερη μηχανή αναζητήσεως και δημοσιοποιεί κάθε χρόνο τις δημοφιλέστερες αναζητήσεις (Google Trends) που έγιναν σε κάθε χώρα. Ετσι και φέτος ανακοίνωσε τις αναζητήσεις για την Ελλάδα στις διάφορες κατηγορίες, τις οποίες και παραθέτω πιο κάτω. Τις έχουν αναπαραγάγει πολλά site με διάφορα σχόλια. Για παράδειγμα, είδα σχόλια του τύπου «παρά την απουσία της Εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου, το Euro 2016 είναι πολύ ψηλά στις αναζητήσεις από την Ελλάδα». Εμένα όμως, που προσπαθώ να εμβαθύνω σε κάθε πληροφορία και έχω μια διαφορετική αντίληψη των γεγονότων, με εντυπωσίασαν εντελώς διαφορετικά θέματα, τα οποία θέλω να αναδείξω με το σημερινό άρθρο μου. Προς το παρόν, μελετήστε τα ευρήματα της Google με προσοχή γιατί πιστεύω ότι είναι άκρως αποκαλυπτικά.

• Ταχύτερα αυξανόμενες αναζητήσεις: 1) Euro 2016. 2) Pokemon Go. 3) Παντελής Παντελίδης. 4) Ολυμπιακοί Αγώνες Ρίο 2016. 5) Eurovision 2016. 6) Public Black Friday. 7) David Bowie. 8) Kara Sevda. 9) Δίδυμα Φεγγάρια. 10) Brexit.

Δημοφιλέστερα γεγονόταδιοργανώσεις: 1) Euro 2016. 2) Eurovision 2016. 3) Black Friday. 4) Ολυμπιακοί Αγώνες Rio 2016. 5) Copa America 2016. 6) Oscars 2016. 7) Καρναβάλι 2016. 8) US Elections. 9) Tελικός Kυπέλλου 2016. 10) Champions League 2016.

• Tαινίες: 1) Deadpool. 2) Suicide Squad. 3) The Revenant. 4) Inferno. 5) Batman vs. Superman. 6) Spotlight. 7) Ενας άλλος κόσμος. 8) Η μοδίστρα. 9) Me before you, 10) Starwars: The force awakens.

• Διάσημες προσωπικότητες: 1) Παντελής Παντελίδης. 2) David Bowie. 3) Γιάννης Χαρούλης. 4) Γεωργία Αποστόλου. 5) Prince. 6) Donald Trump. 7) Νανά Καραγιάννη. 8) Alan Rickman. 9) Αννα Κορακάκη. 10) Melania Trump.

• Τηλεοπτικά προγράμματα: 1) Kara Sevda. 2) Δίδυμα Φεγγάρια. 3) Πέππα το γουρουνάκι. 4) Ελα στη θέση μου. 5) Το νησί. 6) X Factor 2016. 7) Pablo Escobar. 8) Τύχη Βουνό. 9) West world. 10) Outlander.

• Τέλος, μέσω Google, οι χρήστες του Διαδικτύου επιχείρησαν να μάθουν τη σημασία αρκετών όρων, με τους δημοφιλέστερους στη χώρα μας, να είναι οι εξής: 1) Annus horribilis. 2) Brexit. 3) Dab. 4) Rip. 5) Mad. 6) Inferno. 7) Hump Day. 8) Εκλειψη. 9) Kara Sevda. 10) Hotspot.

Πρώτα-πρώτα πρέπει να εξηγήσουμε πώς καταλήγει η Google σε αυτά τα συμπεράσματα. Ακολουθεί μια εξαιρετικά πολύπλοκη διαδικασία, ώστε τα αποτελέσματα να είναι αντιπροσωπευτικά για κάθε χώρα. Πλήρης επεξήγηση της μεθοδολογίας για τη δημιουργία των Google Trends υπάρχει στο «https://support.google.com/trends/answer/4365533? hl=en».
Θα σας δώσω μόνο ένα παράδειγμα για να αντιληφθείτε πόσο αντικειμενικά είναι τα ευρήματα της Google. Αν ο ίδιος χρήστης αναζητήσει το «Παντελής Παντελίδης» δέκα φορές σε ένα μικρό χρονικό διάστημα, αυτό για την Google μετράει μόνο μια φορά. Δηλαδή οι ίδιες αναζητήσεις από το ίδιο πρόσωπο μετράνε μόνο μια φορά. Εχει πολύ μεγάλη σημασία να δούμε τι αντιπροσωπεύουν τα ευρήματα αυτά, προκειμένου να καταλάβουμε με τι ασχολούνται οι Ελληνες.

Σας προτείνω να ξαναδιαβάσετε τις παραπάνω αναζητήσεις που έκαναν οι Ελληνες στην Google. Προσωπικά όσες φορές και αν τις διάβασα, μου έμεινε πάντοτε η ίδια απορία. Αν ένας εξωγήινος που δεν ήξερε απολύτως τίποτα σχετικά με το τι συμβαίνει στη Χώρα μας στη σημερινή εποχή, έβλεπε αυτά τα αποτελέσματα, θα μπορούσε ποτέ να βγάλει το συμπέρασμα ότι αυτά προέρχονται από μια χώρα που τα τελευταία 7 (και βάλε) χρόνια βρίσκεται σε σοβαρή οικονομική κρίση; Εμφατικά αποκλείεται. Από τα παραπάνω 60 θέματα, τα 43 αφορούν θέαμα και διασκέδαση. Μόνο 7 αφορούν σημαντικά πολιτικά πρόσωπα ή πολιτικά θέματα (π.χ. Trump και Brexit) που δεν αφορούν την Ελλάδα και τα υπόλοιπα 10 είναι κυρίως αναζητήσεις για να μάθουν τη σημασία ορισμένων λέξεων. Από το «άρτον και θεάματα» φαίνεται ότι οι συμπολίτες μας ενδιαφέρονται μόνο για τα «θεάματα», έστω και αν τους λείπει ο «άρτος».

Αποκαλύπτεται όμως και ένα άλλο σοβαρό θέμα. Από την Google δεν έχουμε καμία πληροφορία σχετικά με το προφίλ αυτών που έκαναν τις αναζητήσεις. Μπορούμε όμως να πιθανολογήσουμε ότι οι περισσότεροι είναι νέοι, γιατί οι νέοι είναι σήμερα αυτοί που χρησιμοποιούν συστηματικά το Διαδίκτυο. Και τότε το ερώτημα είναι αμείλικτο. Σε μια νεολαία όπου η ανεργία αγγίζει το 50%, με αυτά τα θέματα απασχολούνται οι νέοι μας; Για να παραφράσουμε τον Marcellus από τον Αμλετ: «Κάτι σάπιο υπάρχει στην Ελληνική Κοινωνία».
Εκτός αν η ανεργία τους οδηγεί στην καθημερινή πολύωρη απασχόληση στο Διαδίκτυο και τη διαρκή αναζήτηση στο Google για πρόσωπα και γεγονότα της showbiz και του αθλητισμού και δεν ενδιαφέρονται καθόλου για τα προβλήματα του τόπου μας.
Είναι όμως ενδιαφέρον να δούμε τις κοινές αναζητήσεις στις διάφορες κατηγορίες. Η τουρκική τηλεοπτική σειρά «Kara Sevda» εμφανίζεται σε τρεις κατηγορίες. Σε δύο κατηγορίες εμφανίζονται τα ακόλουθα: Παντελής Παντελίδης, Δίδυμα φεγγάρια, Eurovision 2016, Ολυμπιακοί Αγώνες Rio 2016, Black Friday και Brexit. Τα συμπεράσματα είναι αυτονόητα, αλλά δυσάρεστα.

Αυτό όμως που προκαλεί τη μεγαλύτερη έκπληξη είναι το γεγονός ότι μέσω του Google οι χρήστες θέλησαν να μάθουν τι σημαίνει η λέξη «έκλειψη»!!! Προσέξτε, η αναζήτηση δεν αφορά το πότε ή πού έγινε ή πού θα γίνει έκλειψη, αλλά τι ακριβώς σημαίνει η λέξη «έκλειψη», γι’ αυτό και δεν διευκρινίζεται αν αφορά έκλειψη ηλίου ή σελήνης. Ομολογώ ότι αυτό είναι πέρα από τις δυνατότητες του δικού μου μυαλού να το κατανοήσει. Μου είναι πολύ δύσκολο να πιστέψω ότι υπάρχει τόση έλλειψη στοιχειώδους γνώσης ή παιδείας στη νεολαία μας.

Αν πράγματι η όγδοη δημοφιλέστερη αναζήτηση για το 2016, είναι το τι σημαίνει η έκλειψη, τότε όντως η χώρα μας δεν έχει καμία σωτηρία. Σημαίνει ότι τα παιδιά μας βγαίνουν από τα σχολεία τους σαν «ξύλα απελέκητα».

Πρώτου βαθμού έκπληξη είναι και η πρώτη αναζήτηση στην κατηγορία αυτή. Τι σημαίνει το «Annus horribilis». Εντάξει, Λατινικά δεν μαθαίνουν πλέον στα σχολεία, στα γυμνάσια και στα λύκεια, αλλά κάποια ξένη γλώσσα μαθαίνουν. Δεν είναι, λοιπόν, δυνατόν να μην μπορούν να κατανοήσουν τι σημαίνει το Annus horribilis. Ακόμα και από το περιεχόμενο (context) μιας πρότασης θα μπορούσαν να συμπεράνουν το τι σημαίνει Annus horribilis.
Αλλά και οι υπόλοιπες ερωτήσεις στην κατηγορία αυτή προκαλούν απελπισία και θλίψη. Είναι δυνατόν στις 10 δημοφιλέστερες ερωτήσεις για το τι σημαίνει, να περιλαμβάνονται οι λέξεις: Brexit, Mad, Inferno και Hotspot; Εύχομαι να έχω λάθος στην ερμηνεία μου, αλλά δυστυχώς έχω τόση εμπιστοσύνη στην Google και στη μεθοδολογία της, που δεν μου αφήνουν περιθώρια για αμφιβολίες.

Δυστυχώς, το γενικό επίπεδο της μόρφωσης των παιδιών μας έχει πέσει τόσο χαμηλά που μας είναι δύσκολο να το παραδεχτούμε. Γι’ αυτό και πρέπει αντί να τους κανακεύουμε αποδίδοντάς τους ιδιότητες και αξίες που δεν έχουν, να τους νουθετούμε προκειμένου να αντιληφθούν τις καταστροφικές συνέπειες που επιφέρει η αμορφωσιά.

Οτι δεν είναι σωστή η παιδεία που δίνουμε στα παιδιά μας, το διαπιστώνουμε από τα αποτελέσματα. Δυστυχώς, όμως, το θέμα της παιδείας είναι διαχρονικό και φταίνε πολλές κυβερνήσεις. Τώρα όμως της δίνουμε τη χαριστική βολή με την αριστερή ιδεοληψία που διακατέχει την κυβέρνηση.

Nelson Mandela: Education is the most powerful weapon, which you can use to change the world.

George Washington Carver: Education is the key to unlock the golden door of freedom.
Malcolm X: Education is the passport to the future, for tomorrow belongs to those who prepare for it today.



* Ο κ. Ανδρέας Δρυμιώτης είναι σύμβουλος επιχειρήσεων.

Πηγή: Η Καθημερινή (εδώ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου