Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Ένα χρόνο πριν… για να μην ξεχνιόμαστε – 5o μέρος (29-31 Οκτωβρίου 2011 - η πρόταση για δημοψήφισμα)

Την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011 έχουν κυκλοφορήσει οι εφημερίδες του Σαββάτου, λόγω της εθνικής εορτής: 

Καθημερινή: «Ανάσα με σκληρές δεσμεύσεις»



Τα Νεα: «Η ζωή μας μετά το “κούρεμα”»



Αυγή: «Θριαμβολογούν επί των ερειπίων»


Αυριανή: «ΠΑΡΑΔΙΝΟΥΝ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ για ένα κομμάτι ψωμί»


"Δημοκρατία": «ΔΩΣΑΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ, ΜΑΣ ΤΟ ΑΝΤΑΠΟΔΙΔΟΥΝ ΜΕ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΚΑΤΟΧΗ»


Οι κυριακάτικες εφημερίδες της 30ης Οκτωβρίου 2011 αποτυπώνουν τη ζοφερή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη χώρα, μετά και τα γεγονότα στις παρελάσεις:

Βήμα της Κυριακής: «ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΔΙΑΛΥΣΗΣ, Τριγμοί σε θεσμούς, οικονομία, κυβέρνηση, αποδοκίμασαν Παπούλια, ματαίωσαν την παρέλαση της Θεσσαλονίκης. Για εκτροπή μιλάει η Παπανδρέου και καλεί Σαμαρά. Αποδίδει ευθύνες σε ΣΥΡΙΖΑ και Ακροδεξιά. Αγωνία για τις εξελίξεις»


Ο Σταύρος Ψυχάρης στην πρώτη σελίδα υπογραμμίζει: «Οι εκλογές είναι η μόνη λύση».

"Δημοκρατία": «ΤΟ ΝΕΟ ΟΧΙ – ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Κατέρρευσαν όλα 14 ώρες μετά το διάγγελμα του Γιώργου για την “επιτυχία” των Βρυξελλών. Προκλητικές δηλώσεις από τον Κ. Παπούλια που… αποχώρησε»


Αδέσμευτος Τύπος: «ΜΠΑΧΑΛΟ και η εθνική μας γιορτή – διέλυσαν τις παρελάσεις ομάδες “αγανακτισμένων”»


Εθνος της Κυριακής: «ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΘΥΣΙΕΣ φέρνει η Συμφωνία των Βρυξελλών»


Καθημερινή της Κυριακής: «Τελευταία ευκαιρία υπό ασφυκτικό έλεγχο»

Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία: «ΚΑΙ ΚΟΥΡΕΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΜΕ ΧΕΙΡΟΠΕΔΕΣ – Παπανδρέου και Βενιζέλος επιχαίρουν για την τέταρτη κατά σειρά σωτηρία. Η πλειονότητα των πολιτών όμως οικτιρεί αναφωνώντας: “Άντε κουρευτείτε”».


Ελεύθερος Τύπος: «ΟΙ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΦΤΩΧΕΙΑΣ»

Πρώτο Θέμα: «ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΕΞΗ ΜΗΝΩΝ – Ημέρα ντροπής για την Ελλάδα: Λαϊκή παρέλαση χωρίς επισήμους και στρατό. Γιατί ξέσπασε πόλεμος Κυβέρνησης – τραπεζιτών»

Το Παρόν: «ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ, με ουσιαστικούς υπουργούς τους Επιτρόπους. Ιδού η χώρα σας κυρία Μέρκελ – Ο Γιώργος έπειτα από 59 χρόνια αντέγραψε τον Παν. Κανελλόπουλο που είχε πει, υποδεχόμενος στο αεροδρόμιο τον αμερικανό Βαν Φλιτ: “Στρατηγέ, ιδού ο στρατός σας…”»


Την ίδια ώρα, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ξαναρχίζουν τις δηλώσεις για αντικατάσταση της κυβέρνησης από μία «κυβέρνηση εθνικής ανάγκης», αν και είναι τοις πάσοι γνωστό ότι περίπτωση συναίνεσης από την πλευρά της Ν.Δ. δεν υπάρχει. 

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Λεωνίδας Γρηγοράκος, δηλώνει στην κυριακάτικη εφημερίδα Real News: «Γιώργος και Αντώνης να γίνουν υπουργοί με άλλον πρωθυπουργό». (εδώ)

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Λυντζέρης, δηλώνει την ίδια ημέρα στον ραδιοσταθμό BHMA fm: «Η πρόταση για κυβέρνηση εθνικής ενότητας γίνεται ακόμη πιο επίκαιρη και αναγκαία, λόγω απόφασης της Συνόδου Κορυφής και λόγω των γεγονότων στην παρέλαση… Για το λόγο αυτό χρειάζεται μια εθνική συμφωνία, αν αυτό δεν γίνει τότε θα υπάρξει πραγματική χρεοκοπία. Είναι τόσο μεγάλο το μέγεθος της κρίσης, που ξεπερνά μια κυβέρνηση. Άλλωστε, αυτή η Βουλή δεν έχει νομιμοποίηση μόνο με τις ψήφους της συμπολίτευσης να δεσμεύσει τη χώρα για τα επόμενα 20 χρόνια, ειδικά επειδή το ΠΑΣΟΚ εξελέγη με άλλο πρόγραμμα». (εδώ)

Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε ήδη δοκιμάσει τον Ιούνιο του 2011 τη συνεννόηση με τον Α. Σαμαρά. Ο τελευταίος παραμένει αδιάλλακτα όμως στη γραμμή «η συγκυβέρνηση είναι συνενοχή», έχει απορρίψει τη Συμφωνία των Βρυξελλών και διαρρέει παντού ότι «μόνη λύση είναι οι εκλογές». 

Είναι χαρακτηριστική η αντίδραση του βουλευτή της Ν.Δ. Γιάννη Τραγάκη, στην εκπομπή Σαββατοκύριακο στη ΝΕΤ, στις 30 Οκτωβρίου 2011, στην πρόταση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Καρύδη, να ψηφιστεί η νέα δανειακή σύμβαση με 180 ψήφους από τη Βουλή. Ο κ. Τραγάκης, απαντά: «Τι λέτε καλέ; Τι λέτε; Κι αν δεν συμφωνούμε δηλαδή που δεν συμφωνούμε; … 180, δηλαδή εκλογές!»… 

Χαρακτηριστικό είναι και το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» τη Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2011: «Από το επιτελείο του προέδρου έλεγαν πως στις διαρκείς τηλεφωνικές επικοινωνίες που ο Αντ. Σαμαράς είχε το Σαββατοκύριακο, μετά τα γεγονότα της Παρασκευής, η διαπίστωση είναι ότι πλέον υπάρχει πρωτοφανής δυσαρμονία μεταξύ λαού και κυβέρνησης και ότι οι εκλογές είναι «και ο μόνος δρόμος για τη σταθερότητα της χώρας». (εδώ)

Για να εμπεδωθεί το μήνυμα, το πρωί της ίδιας ημέρας, στον ΣΚΑΪ, ο εκπρόσωπος της Ν.Δ., Γιάννης Μιχελάκης, δηλώνει ξεκάθαρα:
«Οι εκλογές είναι ο μόνος δρόμος για τη σταθερότητα της χώρας»

Την ίδια ημέρα, Δευτέρα 31/10/2011, εξίσου χαρακτηριστικά είναι τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων που στηρίζουν τη Ν.Δ. και απαιτούν εκλογές ενώ ρίχνουν κι άλλο λάδι στη φωτιά με επίθεση ακόμα και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

Ελεύθερος Τύπος: «ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΡΙΝ ΔΙΑΛΥΘΕΙ Η ΧΩΡΑ. Οι Έλληνες δεν βγήκαν στους δρόμους για να κηλιδώσουν το ιστορικό ΟΧΙ, αλλά για να διατρανώσουν ότι η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Με το Μνημόνιο και την υπέρφορολόγηση έχουν καταλυθεί βασικά άρθρα του Συντάγματος. Η Ελλάδα βρίσκεται σε συνθήκες συναγερμού, οι πολίτες σε απόγνωση»

"Δημοκρατία": «ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ ΣΕ ΤΡΑΓΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ! Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βλέπει το γόητρό του να έχει πληγεί βαρύτατα και τα σκέφτεται πλέον όλα. Φοβάται (και) τους… σκελετούς από το παρελθόν. Σόϊμπλε: Οι Έλληνες μας
παρέδωσαν μέρος της κυριαρχίας τους! Κυνική ομολογία ότι η χώρα υποτάχθηκε στο Δ΄ Ράϊχ μετά το «κούρεμα» 

Αυριανή: «Ο ΛΑΟΣ ΜΙΛΗΣΕ ΟΠΩΣ ΤΟ ’40 – Σε κατάσταση εξέγερσης βρίσκεται η κοινωνία – Ο Γιωργάκης κατάφερε να διασύρει ακόμα και τον Παπούλια, που πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του για να αποφευχθεί η αιματοχυσία – Δεν τολμούν να κυκλοφορήσουν στο δρόμο υπουργοί και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου ζητάει ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Πορτογαλίας – πανηγυρική δικαίωση για τον Αντώνη Σαμαρά» 

Παραίτηση Παπούλια ζητεί και ο Μίκης Θεοδωράκης με “πύρινη” επιστολή του που δημοσιεύεται στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ με τίτλο: «Όχι στο Ναι των υποταγμένων. Ναι στο Όχι των γενναίων». (εδώ)

Η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ κυκλοφορεί με τίτλο «ΩΡΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ στη σκιά των μαύρων παρελάσεων. Ο Πρωθυπουργός πιέζεται για πολιτικές πρωτοβουλίες. Προβληματισμός για την εικόνα ακυβερνησίας στη χώρα»

Στο κύριο της άρθρο με τίτλο «Οι κίνδυνοι της ακυβερνησίας» η εφημερίδα γράφει: «Εδώ που έφτασαν τα πράγματα όμως η κυβέρνηση έχει πλέον δυο επιλογές. Η πρώτη είναι το αυτονόητο… Να κυβερνήσει! Να αναμετρηθεί με τα φαινόμενα ακυβερνησίας ευθέως και δημοκρατικά. Η άλλη επιλογή είναι να αναλάβει πρωτοβουλίες με υπερβατικό χαρακτήρα… Οφείλει πάντως να άρει το σημερινό αδιέξοδο ή να κινήσει τις προβλεπόμενος διαδικασίες άρσης του…»

Η Ν.Δ. και ο Σαμαράς έχουν κάψει κάθε πιθανότητα συνεργασίας και δηλώνουν ξεκάθαρα ότι θα καταψηφίσουν τη νέα δανειακή σύμβαση ζητώντας ταυτόχρονα εκλογές. Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όμως εξακολουθούν να ζητάνε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας… 

Η Σοφία Γιαννακά δηλώνει στον Real fm (από 06:00): «Εγώ δεν πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός έχει κάψει τα χαρτιά της  κυβέρνησης  εθνικής σωτηρίας,  έχει το πολιτικό κεφάλαιο  ο πρωθυπουργός να οδηγήσει την χώρα σε ένα διασωστικό σχέδιο διακυβέρνησης… Εκτιμώ ότι ο Σαμαράς διαισθάνεται τον κίνδυνο ότι έχει μια κοινωνία απέναντι του σε πανικό … εκτιμώ ότι και εκείνος έχει το πολιτικό ανάστημα μαζί με τον πρωθυπουργό να προχωρήσουν σε αυτό το διασωστικό σχήμα συνεργασίας… Πιστεύω πως ναι με άλλο πρωθυπουργό. Εκτιμώ πως  η πρόταση  που είχε κάνει ο πρωθυπουργός  πριν από λίγους μήνες θα πρέπει να ισχύσει εκ νέου, θα πρέπει να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο πολιτικής διακυβέρνησης»… 
(ο σύνδεσμος http://www.real.gr/VideoViewer.aspx?FileType=4&FileName=102168.mp3 πλέον δεν λειτουργεί )

Ο Μίμης Ανδρουλάκης δημοσιεύει στο ιστολόγιο του άρθρο στο οποίο αναφέρει και τα εξής: «Ο Πρωθυπουργός ζητά από σήμερα τις καλές υπηρεσίες του Προέδρου της Δημοκρατίας ώστε να ενεργοποιήσει τον συμβολικό και διαμεσολαβητικό του ρόλο για τη διαμόρφωση ενός σταθεροποιητικού πλαισίου εθνικής συνεννόησης και προτείνει ρητά, δεσμευτικά την άμεση διερεύνηση των δυνατοτήτων σχηματισμού κυβέρνησης έκτακτης εθνικής ανάγκης μέχρι την συμφωνημένη ημερομηνία των βουλευτικών εκλογών… Ο Πρωθυπουργός δεν εγκαταλείπει από την πίσω πόρτα τη μάχη για τη σωτηρία της χώρας, ενισχύει το ρόλο του μέσω αυτών των πρωτοβουλιών και ταυτόχρονα είναι διατεθειμένος να στηρίξει ακόμα και πρωθυπουργό ευρύτερης αποδοχής αν εκεί σκοντάψει ο σχηματισμός κυβέρνησης έκτακτης εθνικής ανάγκης, πριν και μετά τις εκλογές». (εδώ

Την ίδια ώρα, η Ν.Δ. εξακολουθεί να διατηρεί στις τάξεις της βουλευτές όπως τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος για ακόμη μία φορά στις 31 Οκτωβρίου 2011, στο ραδιοσταθμό Flash, αποκαλεί τον Γιώργο Παπανδρέου “Τσολάκογλου": 
«…Έχω ανθρώπους που ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ, πραγματικά σας το λέω, από την καρδιά μου σας το λέω, οι οποίοι είναι αυτή τη στιγμή πιο θυμωμένοι από ότι είμαι εγώ. Και είναι άνθρωποι έντιμοι και οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με τους νενέκους και με τον Τσολάκογλου, τον κ. Παπανδρέου δηλαδή, ούτε με τους δοσίλογους τους υπόλοιπους». (δεν λειτουργεί ο παρακάτω σύνδεσμος του flash εδώ

Η κατάσταση είναι εκρηκτική. Η νέα δανειακή σύμβαση και η ιστορική Συμφωνία των Βρυξελλών κινδυνεύουν -  όπως δείχνουν τα πράγματα είναι σχεδόν αδύνατο να περάσουν από τη Βουλή με τις ψήφους (153) της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Η Συμφωνία βάλλεται από παντού – κόμματα και μέσα ενημέρωσης. Η ρητορική δημαγωγίας και εθνοκαπηλείας μηνών έχουν δηλητηριάσει την κοινωνία, με αποκορύφωμα τα πρωτοφανή γεγονότα στις παρελάσεις. Η Ν.Δ. έχει αποκλείσει κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο υπερψήφισης της Συμφωνίας, έχει αποκλείσει κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας και ζητάει πρόωρες εκλογές. Οι πρόωρες εκλογές όμως θα παρέλυαν το κράτος την ώρα που έπρεπε να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση για την οριστικοποίηση της διαδικασίας διαγραφής χρέους και θα δημιουργούσαν τεράστια αναταραχή στο πολιτικό σύστημα – όπως ακριβώς απέδειξαν οι εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου 2012. Οι εκλογές δεν θα έδιναν εξάλλου οριστική και αμετάκλητη απάντηση στο θεμελιώδες ερώτημα: θέλει ο Ελληνικός λαός να συνεχιστεί το Πρόγραμμα Στήριξης της χώρας με ο,τι αυτό συνεπάγεται ή όχι, πάλι με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη χρηματοδότηση της χώρας και τη θέση της στο ευρώ. 

Ζυγίζοντας τα δεδομένα, ο Γιώργος Παπανδρέου αποφασίζει να απευθυνθεί απευθείας στους πολίτες και να προτείνει δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Βρυξελλών.  

Στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, 31 Οκτωβρίου 2011, γύρω στις 7 το απόγευμα, ανακοινώνει την πρότασή του.



Αναφέρει: 
«…Και βέβαια, υπάρχουν – το ξέρετε, αγαπητοί συνάδελφοι – και συμφέροντα που θίγονται από τις πολιτικές που εμείς ασκούμε. Που θέλουν να σταματήσουν τις προσπάθειες της Κυβέρνησης, που πασχίζει για ευνομία, για το δίκαιο του πολίτη, για την ισονομία και τη διαφάνεια.
Είναι εκείνοι που κρύβουν τις πραγματικές τους προθέσεις πίσω από ωραία λόγια, πατριωτικά, άλλοτε αριστερά. Άλλος ελπίζει να μην εφαρμοστεί η συμφωνία, που θα στοιχίσει πολλά δις ευρώ στις Τράπεζες. Να γλιτώσουν οι Τράπεζες και να ξαναφορτωθεί ο Έλληνας πολίτης 100 δις ευρώ στις πλάτες του.
Άλλοι, μπροστά στην πτώχευση των δικών τους επιχειρήσεων, στην πραγματικότητα, πτωχευμένοι επιχειρηματίες, ακόμα και στο χώρο των ΜΜΕ, ελπίζουν να αποτρέψουν μια ενδεχόμενη κρατικοποίηση των Τραπεζών και τη διαφάνεια που θα φέρει η εξυγίανση των Τραπεζών, για να μπορούν να συνεχίσουν να παίρνουν «θαλασσοδάνεια», εκτός τραπεζικών κριτηρίων.
Άλλοι θέλουν να γυρίσουμε στη δραχμή δια της χρεοκοπίας και, βεβαίως, τα λεφτά τους, που είναι σε ευρώ, να τα φέρουν από το εξωτερικό και να αγοράσουν φθηνά μια χρεοκοπημένη Ελλάδα της δραχμής.
… «Αγαπητοί συνάδελφοι, ας μην έχουμε αυταπάτες για το χαρακτήρα της πολιτικής σύγκρουσης και μάχης που δίνουμε σήμερα. Έχουμε απέναντί μας έναν συνασπισμό ετερόκλητων δυνάμεων, που «παίζει τα ρέστα του», με προστάτες τους υπερασπιστές των συμφερόντων, πιθανώς, κάποιων τραπεζιτών, νοσταλγών της δραχμής, όσους πιστεύουν ότι θα κερδίσουν από τη γενικευμένη ανωμαλία στη χώρα μας.  Ξεχνούν, όμως, ότι ζούμε σε μια συντεταγμένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, με κανόνες. Και γι” αυτό, θα συνεχίσουμε να τους διαψεύδουμε με την ενότητά μας, στις προσπάθειές τους να υπονομεύσουν αυτή την πορεία
Όπως ορίζει το Σύνταγμά μας, θα κριθούμε στο τέλος της τετραετίας. Όχι στη μέση της τετραετίας. Ειδικά όταν η χώρα μας έχει άμεσες, ζωτικές προτεραιότητες να υλοποιήσει, ειδικά όταν βρισκόμαστε στο χειρότερο σημείο της καταιγίδας, δεν είναι δυνατόν να παρατήσουμε τον αγώνα, γιατί έτσι βολεύει μερικούς.
… Έχουν συζητηθεί πολλά. Έχει συζητηθεί η λογική της συγκυβέρνησης ή της «συγκατοίκησης», ορολογίες και πρακτικές που συζητήθηκαν, δεν πέτυχαν και που
μένουν βέβαια στο τραπέζι, το δικό μας, από την αρχή. Προεκλογικά, εγώ ζήτησα από εκείνες τις δυνάμεις που θέλουν να πορευθούμε μαζί, να δουλέψουμε μαζί, ακόμα και στην Κυβέρνηση. Το είπαμε προεκλογικά. Αλλά μόνο σε μια βάση: της ειλικρινούς διάθεσης για ουσιαστική πολιτική συμφωνία για το πού πάει η χώρα. Όχι για να μοιράσουμε εξουσίες ή να παίξουμε τους κομπάρσους σε κάποιους παράγοντες. Και προφανώς, μια τέτοια πολιτική συμφωνία δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

Και συνεχίζει με συνεχή χειροκροτήματα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα: 
«Θεωρώ, επειδή είναι ιστορική η στιγμή, γιατί σπάνια μια χώρα ζει τέτοιες στιγμές, ότι είναι ευθύνη όλων μας. Και είναι ιδιαίτερη ευθύνη. Είναι ευθύνη συλλογική, αλλά είναι και ευθύνη προσωπική. Για ένα θέμα που υιοθετεί για το παρόν και το μέλλον της, η θέση της χώρας πρέπει να είναι κρυστάλλινη, χωρίς τους παραμορφωτικούς φακούς κάθε λογής σκοπιμοτήτων. 
Σε τέτοιες συνθήκες, ο πολίτης έχει τον πρώτο ρόλο και τον πρώτο λόγο.Ρόλο κυρίαρχο, χωρίς άλλους μεσολαβητές, και λόγο ευθύ, χωρίς ερμηνείες τρίτων. Σ” αυτή την περίπτωση, η απάντηση του λαού δεν αφορά στην εκλογή προσώπων και στην εξουσιοδότηση κομμάτων, αλλά καθορίζει άμεσα – και όχι έμμεσα – την πορεία της ιστορίας.
Στη Δημοκρατία, τα πολιτικά κόμματα και οι εκπρόσωποι των πολιτών συγκροτούν κορυφαία έκφραση της λαϊκής θέλησης και κυριαρχίας. Και αυτό, για εμάς, είναι απαρασάλευτη αρχή. Εξίσου κορυφαία δημοκρατική λειτουργία είναι και η κατάθεση της θέσης κάθε πολίτη με τρόπο πρωτογενή, αυθεντικό, αδιαμεσολάβητο και δεσμευτικό.
Μια θέση τόσο σαφής, που ουδείς τρίτος μπορεί να παρερμηνεύσει, να συμψηφίσει, να προσθέσει ή να αφαιρέσει κάτι απ” αυτήν. Την ώρα που το πολιτικό σύστημα βάλλεται και αμφισβητείται, έχουμε χρέος να προτάξουμε και να αναδείξουμε τον ρόλο και την ευθύνη του πολίτη, αποδεικνύοντας έτσι στην πράξη, όχι μόνο τον σεβασμό μας, αλλά και την θεμελιακή μας σκέψη, πως αυτός ο πολίτης είναι η πηγή της δύναμής μας και της ίδιας μας της ύπαρξης.
Αυτό είναι, αγαπητοί συνάδελφοι, το δημοψήφισμα. Όταν ο πολίτης καλείται να πει το κατ” αυτόν μεγάλο «ναι» ή μεγάλο «όχι». Για τη νέα σύμβαση, πρέπει να πάμε σε δημοψήφισμα. Να αποφανθεί ο Ελληνικός λαός και ο κάθε πολίτης ξεχωριστά.
Η Δημοκρατία είναι ζώσα και παρούσα και, σ” αυτήν ο πολίτης καλείται, πέραν των καθιερωμένων εκλογικών διαδικασιών, να ανταποκριθεί σε μια εθνική ευθύνη, κρατώντας στο χέρι του ένα ψηφοδέλτιο, όχι για να εξουσιοδοτήσει άλλους να αποφασίζουν, αλλά για να αποφασίσει ο ίδιος για τη χώρα και τον εαυτό του.
Το δημοψήφισμα, για μια εθνική απάντηση στο μείζον εθνικό ερώτημα, αποτελεί το θεμέλιο λίθο για να οικοδομήσουμε με αρχές και κανόνες τη νέα περίοδο που τώρα ξεκινά.
… Θέλει να υιοθετήσουμε τη νέα συμφωνία, ή θέλει να την απορρίψουμε; Για εμάς, δεν αποτελεί αυτή η απόφαση υπεκφυγή. Καθόλου. Πρώτα απ” όλα, γιατί αυτή η μεγάλη
απόφαση χρειάζεται να υλοποιηθεί. Αν δεν την θέλει ο Ελληνικός λαός, πολύ απλά, δεν θα υλοποιηθεί. Αν την θέλει, θα αποφανθεί θετικά.
Αυτή είναι απόφαση, όχι για ποιο κόμμα προτιμά, αλλά για ποια πορεία της χώρας μας αποφασίζει.
… Η εντολή τους θα μας δεσμεύσει όλους. Τους το οφείλουμε. Παρά τις διαφορές μας και τις συγκρούσεις μας, συναισθανόμαστε το κοινό χρέος να υπηρετήσουμε την εντολή των πολιτών και το αποτέλεσμα.
… Σε λίγες εβδομάδες, η συμφωνία αυτή θα πάρει τα χαρακτηριστικά μιας νέας δανειακής σύμβασης, η οποία θα συνοδεύεται και από όλα όσα πρέπει η χώρα μας να κάνει, για να κάνουμε την Ελλάδα καλύτερη, για να ξεπεράσουμε τη βαθιά κρίση και να φύγουμε από την σημερινή γκρίζα πραγματικότητα.
Για τη νέα δανειακή σύμβαση, για τις δεσμεύσεις μας απέναντι στον Ελληνικό λαό, απέναντι στον εαυτό μας, απέναντι στην Ελλάδα, εμείς πρέπει να αποφανθούμε. Να πάρουμε όλοι συγκεκριμένη θέση και να κοιτάξουμε μπροστά, τις κρίσιμες επιλογές και τα διλήμματα, ώστε να υπάρξει και η ευθύνη του καθενός μας: ή αποδεχόμαστε ή όχι, όπως είπα, αυτή τη δανειακή σύμβαση.
Αυτή είναι μια ύψιστη πράξη Δημοκρατίας. Είναι μια ύψιστη στιγμή πατριωτισμού για τον πολίτη να αποφασίσει. Λοιπόν, ας δώσουμε το λόγο στο λαό. Να αποφασίσουμε, όχι για τα πρόσωπα ή για τα κόμματα, αλλά κατευθείαν για την τύχη και την πορεία της χώρας».


Αμέσως μετά παίρνει το λόγο ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών, Βαγγέλης Βενιζέλος που χαρακτηρίζει το δημοψήφισμα “λύτρωση”.

Ξεκινάει λέγοντας:
«Φίλες και φίλοι, η χώρα ζει ένα δράμα και από το δράμα αυτό πρέπει να λυτρωθεί . Πιστεύω  πως η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, η προσφυγή στην άμεση βούληση του ελληνικού λαού, είναι η λύτρωση από το δράμα που βιώνει η χώρα και εμείς μαζί με τη χώρα….»
Συνεχίζει λέγοντας: 
«Τώρα ο ίδιος ο πολίτης μετά την στήριξη που θα προσφέρει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη κυβέρνηση, θα κληθεί να απαντήσει με μια λογική συνοχή και συνέπεια, με αρχή,  μέση και τέλος: Είμαστε υπέρ της Ευρώπης; Είμαστε υπέρ της Ευρωζώνης; Είμαστε υπέρ του ευρώ; Θεωρούμε ότι το ισοζύγιο είναι θετικό; Θεωρούμε ότι πρέπει να μείνουμε σ’ αυτή την ομάδα των ανεπτυγμένων κρατών και δεν πρέπει να γυρίσουμε πίσω στην Ελλάδα της δραχμής, ή στην Ελλάδα του ’60 ή του ’50; Θεωρούμε ότι πρέπει να είμαστε συνεπείς και υπεύθυνοι; Θεωρούμε ότι είναι καλό να χρωστάς στις τράπεζες διεθνώς 100 δις λιγότερα και όχι 100 δις περισσότερα; Είναι καλό το χρέος σου να τείνει προς το 120% και όχι προς το 240%;»
Και ολοκληρώνει λέγοντας: 
«… Πιστεύω, λοιπόν, φίλες και φίλοι, ότι η πρωτοβουλία που πήρε ο Πρωθυπουργός, αυτό που ανακοίνωσε και για την διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση και για την οργάνωση της διαπραγμάτευσης, για την ολοκλήρωση του σχήματος, του νέου προγράμματος και του νέου τρόπου συμμετοχής των ιδιωτών και για το δημοψήφισμα που θα έρθει να τα επικυρώσει ή να τα ανατρέψει όλα αυτά- αλλά ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη των επιλογών του- είναι μια διαδικασία δημοκρατικά και εθνικά εκτονωτική και λυτρωτική».
(εδώ η ομιλία και το βίντεο) 


Λίγο αργότερα ο Βαγγέλης Βενιζέλος υπερασπίζεται την πρόταση για δημοψήφισμα στο βραδινό δελτίο του ΑΝΤ1 και δηλώνει:
«Δεν μπορώ να βλέπω δημοσκοπήσεις όπου η πλειοψηφία της κοινής γνώμης τάσσεται κατά τις συμφωνίας για τη μείωση του χρέους, κατά του νέου προγράμματος, κατά της λήψης μέτρων σε συμφωνία με την Τρόικα, αλλά υπέρ της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη και στο ευρώ»

Οι πρώτες δηλώσεις από πολιτικά κόμματα και βουλευτές στο δελτίο του MEGA:

Ο Φώτης Κουβέλης της ΔΗΜΑΡ δηλώνει: «Ας εγκαταλειφθούν τα ψευδώνυμα και ας προχωρήσει η χώρα σε πρόωρες εκλογές…»
Ο Μάκης Μαϊλης του ΚΚΕ δηλώνει: «Εμείς λέμε κάτω η κυβέρνηση. Εκλογές τώρα. Πρόκειται για έναν ωμό εκβιασμό…»
Ο Κώστας Γκιουλέκας της ΝΔ, του κόμματος που λέει κατηγορηματικά ΟΧΙ στη δανειακή σύμβαση, ανησυχεί τι θα γίνει αν οι πολίτες πουν…ΟΧΙ στη δανειακή σύμβαση: «Σε περίπτωση που οι πολίτες πουν ΟΧΙ στη δανειακή σύμβαση, αυτό τι θα κάνει; Δεν θα οδηγήσει σε εκλογές;»
Η δε Σοφία Γιαννακά του ΠΑΣΟΚ λέει: «Είναι αλήθεια ότι ζητούσαμε άλλες πρωτοβουλίες, άλλου τύπου… Ο Πρωθυπουργός παίρνει πρωτοβουλίες όμως και πιστεύω ότι είναι σημαντικό να δούμε πως εξελίσσονται…»

Η Ν.Δ., το κόμμα που απέρριπτε κατηγορηματικά κάθε διακομματική συνεννόηση, κατηγορεί τον Γιώργο Παπανδρέου ότι «δεν ψάχνει τρόπους να βγούμε από το αδιέξοδο»! Το κόμμα που απέρριπτε κατηγορηματικά τη Συμφωνία των Βρυξελλών ανεξάρτητα από το τι συνέπειες θα είχε η απόρριψη της για τη θέση της χώρας στο ευρώ, κατηγορεί τον Γιώργο Παπανδρέου ότι παίζει με την τύχη της χώρας στο ευρώ (!), τον κατηγορεί για εκβιασμό και αποκαλεί το δημοψήφισμα… εκτροπή!   

Ο Γιάννης Μιχελάκης, εκπρόσωπος της Ν.Δ., κάνει την ακόλουθη δήλωση:
«Ο κ. Παπανδρέου είναι αδίστακτος και επικίνδυνος. Σαν κέρμα στον αέρα πέταξε την παραμονή την Ελλάδας στην Ευρώπη. Που υπήρξε πάντα κορυφαία στρατηγική επιλογή του Ελληνικού λαού… Λέει στον Ελληνικό λαό, ότι «αν δεν ψηφίσετε τις επιλογές μου, σας βγάζω από την Ευρώπη»! Αφού εκβιάζει με την πρόταση μομφής την ίδια την Κοινοβουλευτική του Ομάδα, θέλει να υποχρεώσει την κοινωνία να αποφασίσει ανάμεσα στον φόβο της και το θυμό της. Αντί να ψάξει για τρόπους να βγούμε από το αδιέξοδο, κάνει τον έσχατο εκβιασμό στον Ελληνικό λαό.Αφού δεν μπόρεσε να κάνει συνένοχό του τη Νέα Δημοκρατία, προσπαθεί να κάνει συνένοχό του ολόκληρο τον Ελληνικό λαό. Δεν μπορεί να κυβερνήσει. Και τώρα αντί να αποχωρήσει έντιμα, δυναμιτίζει τα πάντα. Και διακινδυνεύει τα πάντα. Είναι επικίνδυνος και πρέπει να φύγει. Λύση υπάρχει: Εκλογές τώρα! Είναι το καλύτερο και ασφαλέστερο «δημοψήφισμα». Ο,τιδήποτε άλλο αποτελεί εκτροπή για τη δημοκρατία και καταστροφή για τη χώρα». 
(ο σύνδεσμος απο το site της ΝΔ εδώ πλέον δεν λειτουργεί )

Ο Αλέξης Τσίπρας στο κεντρικό δελτίο του Alter λέει ότι όλοι γνώριζαν ότι ο Παπανδρέου σκεφτόταν το δημοψήφισμα. Και ο επικεφαλής του κόμματος που όλο το προηγούμενο διάστημα υποστήριζε ακόμα και λύσεις όπως η μονομερής διαγραφή χρέους που θα οδηγούσαν τη χώρα, νομοτελειακά, στην πτώχευση, ανησυχεί μήπως το δημοψήφισμα οδηγήσει σε πτώχευση!…
«Έχω την αίσθηση ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση και βγάζει από το μανίκι έναν υποτιθέμενο άσσο και το γνωρίζαμε καιρό και δεν ήταν κάτι καινούργιο για εμάς. Όλες οι δημοσιογραφικές πληροφορίες και οι έγκριτες πηγές γνώριζαν και εσείς το έχετε γράψει ότι υπήρχε αυτή η ύστατη σκέψη στο πίσω μέρος του μυαλού του για να αποφύγει την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. Θέλω λοιπόν να σας πω ότι πρόκειται για ένα τρικ το οποίο έχει σαν απώτερο στόχο να κερδίσει ο πρωθυπουργός λίγο ακόμα χρόνο στην εξουσία»…
 «Γνωρίζετε καλύτερα από εμένα ότι αν επιχειρήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός να θέσει τέτοια διλλήματα, η πραγματική και όχι η υποθετική πτώχευση θα επισυμβεί πολύ πριν φτάσουμε στην κάλπη. Μόνο και μόνο με την πιθανότητα να τεθεί αυτό το δίλλημα και να πάρει απάντηση αρνητική. Άρα, αν είναι έτσι όπως τα λέτε, τότε πρόκειται για  μια πολύ επικίνδυνη ζαριά όχι για τον πρωθυπουργό, αλλά για τη χώρα…»  (http://www.syn.gr/gr/keimeno.php?id=24886)

Δημοσιογράφοι, κόμματα και κανάλια που απέρριπταν κατηγορηματικά την Συμφωνία των Βρυξελλών, που χλεύαζαν την κυβέρνηση και τον Γιώργο Παπανδρέου ως “υποχείρια των ξένων”, που αποκαλούσαν τον Ράιχενμπαχ “υπερ-πρωθυπουργό” και μιλούσαν για “Ύπατη Αρμοστεία” της Τρόικα στην Ελλάδα, ξαφνικά ανησυχούν για την ενδεχόμενη απόρριψη της Συμφωνίας στο δημοψήφισμα, κάνουν πρώτο θέμα τις αντιδράσεις των ξένων και των αγορών στην πρόταση Παπανδρέου και υπογραμμίζουν: «Δεν ρώτησε κανέναν!»
Ο Γιάννης Πρετεντέρης ανοίγοντας την εκπομπή “Ανατροπή” δηλώνει: «Ανοίξαμε την πόρτα του φρενοκομείου». Η Ντόρα Μπακογιάννη, λίγο αργότερα, λέει επί λέξει: «Καλώ τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να μην δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση». 

Και μετά η Ντόρα Μπακογιάννη θα πει: «ο κ. Παπούλιας έχει ένα τεράστιο όπλο στα χέρια του: την παραίτησή του»

Επίσης στην «Ανατροπή», ο Αντρέας Λυκουρέντζος, ο Γ. Γραμματέας και βουλευτής της Ν.Δ. η οποία απορρίπτει κατηγορηματικά τη Συμφωνία των Βρυξελλών, λέει ότι οφείλει η κυβέρνηση να «κυρώσει τη Συμφωνία μέσα από Κοινοβούλιο, τουλάχιστον σε μία έντιμη σχέση του  με τους ηγέτες των υπολοίπων χωρών οι οποίοι συμφώνησαν προχθές να δώσουν λύση στη χώρα μας»…!

Ο Μ. Βορίδης, εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ ο αρχηγός του οποίου έκανε δηλώσεις 3 μέρες πριν υπέρ του ΟΧΙ στη Συμφωνία των Βρυξελλών από το σπίτι του Ιωάννη Μεταξά, χαρακτηρίζει τον Γ. Παπανδρέου «τυχοδιώκτη και καιροσκόπο». (το βίντεο έχει γίνει πλέον ιδιωτικό και δεν υπάρχει η δυνατότητα προβολής του στο κοινό - από 11:30: http://www.youtube.com/watch?v=dMcR4xmq7ws&feature=relmfu) 

Ο Μπάμπης Παπαδημητρίου στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ θα πει: «Ο κ. Παπανδρέου μέχρι στιγμής κυβερνά με εκβιασμούς. Και με διαδοχικά διλήμματα. Αυτό που κάνει τώρα, θα είναι ο τελευταίος εκβιασμός του Γιώργου Παπανδρέου»

Τέλος, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, με την ιστορική του εμπειρία άλλων δεκαετιών, δηλώνει στην εκπομπή «Φάκελοι» του ΣΚΑΙ: 
«Είμαι έκπληκτος και αγανακτισμένος… ομολογώ ότι καταλήγω στο να έχω την ελπίδα μόνο ότι ο Γεώργιος Παπανδρέου θα πέσει γρήγορα και κάποια άλλη λύσις για την οποία έχω μιλήσει και πρωτύτερα θα βρεθεί για να μπορέσει να βοηθήσει τον τόπο…» 

Συνεχίζεται..

Δημοσίευση: smartpost.gr, 01/11/2012

Σχετικά: 
Μέρος: πρώτο, δεύτερο, τρίτο, τέταρτο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου