Δεν μπορεί και δεν πρέπει να παίρνει κάποιος στα σοβαρά όσα λέει κατά καιρούς ο κ. Βασίλης Λεβέντης. Και τούτο διότι έχει μακρά ιστορία εκφοράς ασυναρτησιών: από τις παρακλήσεις του στον Θεό «να ρίξει καρκίνο στους Παπανδρέου-Μητσοτάκη», μέχρι τις υποσχέσεις του για «εναλλαγή των βουλευτών του κόμματος κάθε έξι μήνες» και μέχρι τις εξομολογήσεις για τις σχέσεις με τον κ. Αλέξη Τσίπρα· πότε είναι άτυπος σύμβουλός του κι άλλοτε «αν υπήρχε πολιτικό δικαστήριο θα έπρεπε να τον είχε εκτελέσει» και στο τέλος ότι το είπε «μεταφορικά», αφού «ο κ. Τσίπρας είχε σηκώσει ψηλά τον πήχυ αλλά μετά ωρίμασε».
του Πάσχου Μανδραβέλη
Την καταγγελία του όμως για τις εταιρείες δημοσκοπήσεων και την πρωτοβουλία για «νομοθετική ρύθμισή τους» δεν πρέπει να την προσπεράσουμε αστόχαστα. Οχι επειδή η καταγγελία είναι σοβαρή, αλλά διότι η πρωτοβουλία της Ενωσης Κεντρώων βολεύει μια παραπαίουσα κυβέρνηση η οποία δεν φημίζεται για την προσήλωσή της στον δημοκρατικό κανόνα.
Ο κ. Λεβέντης κατήγγειλε ότι τον πλησίασε υπάλληλος γνωστής εταιρείας δημοσκοπήσεων και του ζήτησε 10.000 ευρώ, προκειμένου να φανεί το κόμμα του με ποσοστό 7% με 8% στην επόμενη δημοσκόπηση της εταιρείας. Φυσικά προκλήθηκε σάλος και ο Σύλλογος Εταιρειών Δημοσκοπήσεων και Ερευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ) ζήτησε «να αναφέρει συγκεκριμένα το όνομα της εταιρείας ή οποιουδήποτε άλλου, με στόχο ο ίδιος ο ΣΕΔΕΑ αλλά και τα αρμόδια όργανα της πολιτείας να λάβουν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα».
Η Ενωση Κεντρώων με ανακοίνωσή της άρχισε να σφυράει κλέφτικα: «Ολοι μας ζητούν να κατονομάσουμε τον προτείνοντα. Σ’ αυτή την περίπτωση θα εξοντωθεί σίγουρα κάποιος, ο χώρος όμως θα παραμείνει θολός και είναι χώρος σημαντικός για τη Δημοκρατία γιατί προδιαθέτει την ψήφο των πολιτών». Τέλος για να ξεφύγει από τη μέγγενη ανακοίνωσε ότι «η εταιρεία που προσέγγισε τον κ. Λεβέντη στη ΔΕΘ δεν είναι μέλος του ΣΕΔΕΑ».
Τι ήταν; Κανείς δεν ξέρει, αλλά αυτό δεν απέτρεψε το κόμμα του κ. Λεβέντη να γίνει λαγός αντιδημοκρατικών μεθοδεύσεων που η κυβέρνηση θα λάτρευε να δρομολογήσει. «Είναι καλό να ληφθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες», καταλήγει η ανακοίνωση, «ώστε να ελεγχθούν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων και να μην παρουσιάζονται αυτοσχέδιοι μη πληρούντες τις προϋποθέσεις, ως σοβαρές εταιρείες που δήθεν ενεργούν δημοσκοπήσεις».
Δεν γνωρίζουμε αν ο κ. Λεβέντης συνηθίζει να συζητάει με εκπροσώπους εταιρειών που «δεν είναι σοβαρές», αλλά δεν χρειάζεται ειδική νομοθετική ρύθμιση για να το κόψει. Οι εταιρείες που «δεν είναι σοβαρές» και δίνουν π.χ. μέσα σε αυτή τη συγκυρία προβάδισμα τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων στον ΣΥΡΙΖΑ, μπαίνουν στην κρησάρα του δημόσιου διαλόγου και απαξιώνονται χωρίς να χρειάζεται η βοήθεια της Βουλής.
Τελικώς μια μέρα μετά τον θόρυβο ο κ. Λεβέντης «διευκρίνισε» ότι «αλλοιώθηκαν τα λεγόμενά μου. Εγώ δεν βγήκα να καταγγείλω ότι με πλησίασε ένας, να του δώσω 10.000 (ευρώ) για να μου βάλει μεγάλα ποσοστά (σε δημοσκόπηση). Εγώ βγήκα και είπα ότι είναι σάπιο το πεδίο αυτό». Οπότε διά του «παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις μου» μάλλον πρέπει να εικάσουμε ότι ο άνθρωπος κάνει απλώς προπόνηση για τη συμμετοχή του σε μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ...
Πηγή: Η Καθημερινή (εδώ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου