Μία εικόνα δώρο απο τον Εφραίμ στον Αχ. Μπέο
του Δημήτρη Κουκλουμπέρη
Πλήρης απουσία του κρατικού μηχανισμού παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στον Βόλο απέναντι σε μια σειρά αντιθεσμικών και παράτυπων δράσεων του Αχιλλέα Μπέου, ο οποίος αν και έχει τεθεί σε αργία από τη θέση του δημάρχου (κατηγορείται σε βαθμό κακουργήματος για την υπόθεση των στημένων ποδοσφαιρικών αγώνων), εν τούτοις συνεχίζει να κινεί τα νήματα στη δημοτική αρχή, αλλά και στην ευρύτερη λειτουργία της πόλης.
Η υπεράνω των νόμων στάση του υπόδικου Μπέου κάθε άλλο παρά έκπληξη πρέπει να προκαλεί, αφού έχει δηλώσει δημοσίως ότι δεν πρόκειται να σεβαστεί την απόφαση της παύσης του.
Ωστόσο, σοβαρά ερωτήματα εγείρει η εντελώς ακατανόητη ανοχή και το καθεστώς ιδιότυπης ασυλίας που δείχνουν βασικοί θεσμοί της πολιτείας σε τοπικό επίπεδο (δικαστικές, αστυνομικές, φορολογικές αρχές κ.λπ.) για ενέργειες που συνιστούν κλασικές περιπτώσεις αυθαιρεσίας και κατάργησης κάθε έννοιας νομιμότητας. Τα παραδείγματα είναι πολλά και άκρως αποκαλυπτικά...
Παράδειγμα 1
Τον περασμένο Αύγουστο εκδικάστηκαν από το Πρωτοδικείο Βόλου τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει οι κάτοικοι μιας περιοχής της πόλης εναντίον της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης για ένα έργο που θα κατασκευαζόταν σε χώρο πρασίνου, επιφέροντας πολύ αρνητικές συνέπειες για τον οικισμό.
Η δίκη –όπως περιέγραψαν αυτόπτες μάρτυρες και τοπικά μέσα ενημέρωσης– διεξήχθη σε κλίμα τρομοκρατίας για τους ενάγοντες, με τραμπουκισμούς και απειλές από τον Μπέο και τη συνοδεία του, ακόμη και εις βάρος των δικηγόρων και των δικαστών, τους οποίους διέκοπταν κάθε φορά που ανέφεραν κάτι αντίθετο με τις θέσεις τους.
Τελικά, η αίθουσα μετατράπηκε σε αρένα, ευτελίζοντας τον θεσμό της Δικαιοσύνης και η απόφαση που εκδόθηκε ήταν ευνοϊκή για τη δημοτική αρχή.
Επισημαίνεται ότι μετά τη λήξη της δίκης, οι κάτοικοι και οι δικηγόροι τους χρειάστηκαν να περιμένουν αρκετή ώρα για να αποχωρήσουν, ώστε να μην προπηλακιστούν από τον Μπέο και τους υποστηρικτές του.
Παράδειγμα 2
Οπως καταγγέλλουν δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, η Εισαγγελία Βόλου σχεδόν ποτέ δεν επεμβαίνει αυτεπάγγελτα, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για περιστατικά μείζονος σημασίας ή προστασίας της δημόσιας υγείας.
Ως τέτοια αναφέρουν την απόπειρα παράνομης μεταφοράς ιδιωτικών απορριμμάτων από την Τρίπολη στον Βόλο, αλλά και τις δημόσιες καταγγελίες του προέδρου του Οργανισμού Λιμένος, Θρ. Σταυριδόπουλου, ότι στην πόλη λειτουργεί «ιδιότυπη καμόρα».
Αφορμή στάθηκε η επίθεση που δέχτηκε από τη διοίκηση του δήμου ένας επιχειρηματίας, ο οποίος προφανώς δεν πειθάρχησε στις υποδείξεις. Πάντως, ο Μπέος προχώρησε σε μήνυση κατά του προέδρου του ΟΛΒ!
Παράδειγμα 3
Παρόμοιες υπόνοιες περί τήρησης παθητικής στάσης έναντι του εν αργία δημάρχου γεννά η συμπεριφορά της αστυνομικής διεύθυνσης Μαγνησίας, δίνοντας σε πολλούς την αίσθηση ότι αποφεύγει να επιβάλει την τάξη και να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον προκειμένου να μη συγκρουστεί μαζί του.
Χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι τα επεισόδια με χημικά και η αναίτια καταστολή έξω από δημοτικό κτίριο –εντός του οποίου βρισκόταν ο Μπέος– πριν από ενάμιση χρόνο, στη διάρκεια ειρηνικής παράστασης διαμαρτυρίας πολιτών.
Επίσης, μεροληπτικές θεωρήθηκαν οι ενέργειες των αστυνομικών οργάνων σε περιστατικό αντιδικίας του δήμου με ομάδα κατοίκων, το οποίο έλαβε συνέχεια στο δικαστήριο (περιγράφεται παραπάνω αναλυτικά), όπου όμως και εκεί οι πολίτες και οι συνήγοροί τους καταλογίζουν στην αστυνομία πλημμελή προστασία από τις ύβρεις και τις επιθέσεις της πλευράς Μπέου.
Αλλη μία καταγγελία αφορά τους σχεδόν ανύπαρκτους (αστυνομικούς και φορολογικούς) ελέγχους για παραβάσεις σε καταστήματα, τα οποία φέρονται να είναι φιλικά προς τη δημοτική αρχή.
Αλησμόνητες στους κατοίκους του Βόλου έχουν μείνει εξάλλου οι εικόνες με τον Αχ. Μπέο σε ρόλο σερίφη, πάνω σε σκούτερ, να βάζει τις φωνές και να μιλά αγενώς σε οδηγούς που είχαν σταθμεύσει παράνομα σε κεντρικούς δρόμους. Την εποχή εκείνη, η επικοινωνιακή του επιχείρηση συμπεριελάμβανε απειλές για υποβολή μήνυσης κατά του διοικητή της τροχαίας με βάση τον ισχυρισμό ότι δεν κόβει κλήσεις, με συνέπεια να δημιουργείται κυκλοφοριακό χάος!
Παράδειγμα 4
Στις αρχές Ιουνίου η ΔΟΥ Βόλου επέβαλε στον Αχιλλέα Μπέο πρόστιμο ύψους περίπου δύο εκατ. ευρώ. Η υπόθεση αφορά τα χρήματα που βρέθηκαν ύστερα από έρευνες του ΣΔΟΕ το 2013 σε τραπεζικό λογαριασμό της κόρης του, Ευτυχίας, στην Τράπεζα Πειραιώς, ποσό που δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί από τα εισοδήματα που είχε δηλώσει στην Εφορία σε συνδυασμό με το «πόθεν έσχες» που υπέβαλε λόγω της δημαρχιακής ιδιότητάς του.
Το αξιοπερίεργο είναι ότι μέχρι πριν από μερικές ημέρες το πρόστιμο δεν του είχε επιδοθεί, αν και η βεβαίωσή του έχει γίνει πριν από αρκετούς μήνες (από τον Απρίλιο).
Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικά δόθηκε εντολή επίδοσης του προστίμου, λίγο πριν από την εκπνοή της προθεσμίας που προβλέπει η σχετική νομοθεσία.
Επιπροσθέτως, στο σκέλος της οικονομικής διαχείρισης, οσμή σκανδάλου αναδίδει η υπόθεση –σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου που δεν διαψεύσθηκαν– περί ελλείμματος ύψους 270.000 ευρώ στα δημοτικά ταμεία.
Για το θέμα αυτό η αντιπολίτευση ζητά να δοθεί στη δημοσιότητα το πόρισμα της ΕΔΕ που διεξήχθη, ωστόσο η δημοτική αρχή αρνείται πεισματικά, προφασιζόμενη διάφορες δικαιολογίες.
Η όψιμη θρησκοληψία και οι σχέσεις με τον Εφραίμ
Από γεύμα που παρέθεσε το καλοκαίρι ο Αχ. Μπέος προς τιμήν του Εφραίμ, ηγουμένου της Μονής Βατοπεδίου |
Οσο πλησιάζει η 31η Οκτωβρίου, ημέρα που θα κληθεί να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης για το σκάνδαλο «koriopolis», ο Μπέος προσπαθεί να σκαρφιστεί τρόπους έτσι ώστε να μετατρέψει τη δίκη του σε επικοινωνιακό σόου, επιφυλάσσοντας για τον εαυτό του ρόλο λαοπρόβλητου τοπικού άρχοντα που διώκεται πολιτικά και όχι για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου.
Στο πλαίσιο αυτής της παρελκυστικής τακτικής, αποφάσισε δύο ημέρες πριν από την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας και συγκεκριμένα το Σάββατο 29 του μήνα, να καλέσει στον Βόλο τον ηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου, Εφραίμ, προκειμένου να τον τιμήσει και να τον ανακηρύξει επίτιμο δημότη σε ειδική εκδήλωση.
Εχει αξία να σημειωθούν ότι, πρώτον, την παραπάνω απόφαση ενέκρινε μόνον η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου και δεύτερον, ο Εφραίμ έχει και εκείνος μπλεξίματα με τη Δικαιοσύνη για τη γνωστή υπόθεση του Βατοπεδίου, η οποία δεν έχει ακόμη τελεσιδικήσει, δεκαέξι μήνες μετά την έναρξή της στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών.
Η κίνηση του Μπέου με τον Εφραίμ και η χρονική συγκυρία μόνο τυχαία δεν είναι. Με σχεδόν δεδομένη τη μεγάλη συμμετοχή κόσμου στην τιμητική εκδήλωση σκοπεύει εμφανέστατα στην εκμετάλλευση του θρησκευτικού συναισθήματος των δημοτών του Βόλου για καθαρά προσωπικά του συμφέροντα εν όψει δικαστηρίου…
Η φιλία με τον Ιβάν και το ταξίδι στο Ροστόβ
Στη λογική της εξυπηρέτησης των προσωπικών, ιδιοτελών του σκοπών μέσω αξιοποίησης διαφόρων προσώπων με υψηλή αναγνωρισιμότητα και διασυνδέσεις, ο Μπέος οργάνωσε πρόσφατα αποστολή με τον ίδιο επικεφαλής, στη ρωσική πόλη Ροστόβ, η οποία είναι αδελφοποιημένη από το παρελθόν με τον Βόλο.
Η επίσκεψη διαφημίστηκε ως αποτέλεσμα της προσωπικής φιλίας τού εν αργία δημάρχου με τον επιχειρηματία και μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την περιοχή και δραστηριοποιείται εκεί επιχειρηματικά.
Μάλιστα, οι κ. Σαββίδης και Μπέος (όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες) πραγματοποίησαν κοινή σύσκεψη στο Ροστόβ, συμφωνώντας να συνεργαστούν για τη δημιουργία ενός δικτύου ανάμεσα στον επιχειρηματία και τους επαγγελματίες του Βόλου που επιθυμούν να εξαγάγουν τα προϊόντα τους στη ρωσική αγορά.
Σημαντικά στοιχεία σχετικά με το ταξίδι στη Ρωσία είναι αφ’ ενός το ότι δεν μετείχε –όπως κατά παράδοση συμβαίνει σε τέτοιες αποστολές– κανένα στέλεχος του δήμου, πλην των μελών της πλειοψηφίας και συνεργατών του Μπέου.
Το σπουδαιότερο είναι όμως ότι από την αντιπροσωπεία απουσίαζε ο κατά τον νόμο δήμαρχος Βόλου, Θ. Θεοδώρου, ο οποίος αποτελεί τον αντικαταστάτη του Μπέου μετά την παύση του από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Πρέπει επίσης να υπογραμμιστεί ότι κατά του Μπέου έχει υποβληθεί μήνυση από τον δημοτικό σύμβουλο Ιάσονα Αποστολάκη για αντιποίηση αρχής, η οποία βρίσκεται σε εκκρεμότητα από τον Μάρτιο του 2016.
Εντύπωση και απορίες δημιουργεί επίσης η άρση –το διάστημα που προηγήθηκε της επίσκεψης στο Ροστόβ– των περιοριστικών όρων απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα που είχαν τεθεί στον υπόδικο Μπέο, με βάση το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών.
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών (εδώ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου