Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για τον Ανδρέα Γεωργίου απο το Bloomberg. "Εκανε το πατριωτικό του καθήκον και οι Ελληνες τον κυνηγούν".
Ρεπορτάζ για τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, φιλοξενεί το Bloomberg, το οποίο τονίζει ότι είναι "ο πιο ανεπιθύμητος άνδρας στην Ελλάδα" και τονίζει πως οι Ελληνες "κυνηγούν αυτόν που διόρθωσε τα ψεύτικα στατιστικά της χώρας του"¨.
Στο ρεπορτάζ, το Bloomberg αναφέρει ότι ο Ανδρέας Γεωργίου δούλευε για 21 χρόνια στο ΔΝΤ, και τονίζει πως όταν η Ελλάδα χρεοκοπούσε, ο Γεωργίου "ένιωσε το πατριωτικό καθήκον να βοηθήσει την χώρα του", αναφέροντας μάλιστα πως έκανε αίτηση online για την θέση του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ.
Εξι χρόνια μετά, "αντί να θεωρείται ως ο ήρωας που βοήθησε να διορθωθούν τα οικονομικά της Ελλάδας, ο Γεωργίου είναι μισητός εκεί. "Η έκθεση του για τα δημόσια λογιστικά, αποκάλυψε χρόνια ψεύτικων στατιστικών και τον έκανε στόχο για επικριτές που τον κατηγορούν για τα αυστηρά μέτρα λιτότητας". Ο 55χρονος Γεωργίου σύμφωνα με το Bloomberg ζει τώρα στο Μέριλαντ των ΗΠΑ και πλέον αντιμετωπίζει αρκετές κατηγορίες. "Είναι πέρα από τη φαντασία μου", λέει ο Γεωργίου. "Θα ήταν αστείο εάν δεν ήταν τόσο τραγικό", τονίζει.
Το ζίου ζίτσου και οι φόβοι για την ζωή του
Το δημοσίευμα τονίζει ότι ο Γεωργίου σύντομα κατάλαβε ότι υπήρχαν περιχαρακωμένες δυνάμεις εναντίον του. "Μέσα σε διάστημα μηνών, ανακάλυψε ότι είχαν χακάρει το e - mail του, όταν ένα μέλος της διοίκησης το οποίο επέβλεπε το γραφείο στατιστικών, του έδειξε το αντίγραφο ενός e - mail που είχε γράψει.
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Γεωργίου αποκάλυψε πολλά προβλήματα. Υποχρεώσεις πληρωμών οι οποίες δεν είχαν μετρηθεί, πληρωμές κοινωνικής ασφάλισης οι οποίες είχαν καταγραφεί λάθος, τόκος σε ομόλογα οι οποίοι ήταν ανακριβείς. Ζήτησε να τοποθετηθούν στα βιβλία 17 κρατικές οντότητες, όπως σιδηρόδρομοι, εταιρείες λεωφορείων και την κρατική τηλεόραση -όπου όλες έχαναν λεφτά-, λέει το Bloomberg. Μόνο αυτό ανέβασε το χρέος της Ελλάδας κατά 18.2 δισ. ευρώ.
Παράλληλα σημειώνεται πως ο Γεωργίου αναθεώρησε το ελληνικό έλλειμμα του 2009, με αποτέλεσμα αρκετοί πολιτικοί να του επιτεθούν λέγοντας πως το έκανε "προκειμένου να μπορέσουν οι δανειστές να επιβάλουν σκληρότερη λιτότητα, όπως περικοπές σε συντάξεις και αυξήσεις φόρων". Ωστόσο, ο ίδιος ο κ. Γεωργίου τονίζει πως η Eurostat διαρκώς στήριζε τις εκτιμήσεις του, μετά από χρόνια που αμφισβητούσε τα πρηγούμενα στατιστικά.
Η πολιτική ένταση που ακολούθησε, "έκανε τον Γεωργίου που έχει μαύρη ζώνη στο ζίου ζίτσου να φοβάται για την ζωή του. Ενας επικριτής του συνέστησε δημοσίως ότι πρέπει να κρεμαστεί. Διαδηλωτές εισέβαλαν στο γραφείο του. Οι κατηγορίες ότι ο Γεωργίου φούσκωσε επίτηδες τους αριθμούς οδήγησαν σε έρευνα εις βάρος του.
"Εχει πάθει κατάθλιψη"
Το Bloomberg αναφέρεται στις καταδίκες του, τονίζοντας πως αν και εκπροσωπείται από δύο δικηγόρους, κάνει πολύ από την δουλειά μόνος του προκειμένου να γλιτώσει έξοδα, ενώ αναφέρει πως δύο crowdfunding υπέρ του, μάζεψαν 25.000 δολάρια. "Ο εργένης πατέρας μιας 6χρονης, ψάχνει για δουλειά ως σύμβουλος αλλά δεν δουλεύει full - time", αναφέρει το δημοσίευμα. Ο πρώην αξιωματούχος της FED και του Treasury Department, Εντουιν Τρούμαν, μέλος της ανεπίσημης ομάδας "φίλόι του Γεωργίου" τονίζει πως "έχει κατάθλιψη". Στόχος της ομάδας αυτής, είνα μέσω διεθνούς lobbying να τονίσει την σημασία του αγώνα του και να βελτιώσει την εικόνα του στην Ελλάδα, "όπου θεωρείται ένας ανένδοτος και πολιτικά αφελής στατιστικολόγος".
Στην ομάδα Γεωργίου, ανήκουν αρκετοί Αμερικανοί αξιωματούχοι, αλλά και ο Νίκολας Βερόν, ένας Γάλλος οικονομολόγος ο οποίος έχει αναλάβει το ευρωπαϊκό κομμάτι της καμπάνιας. "Ενας άνδρας αρνείται να μαγειρέψει τα βιβλία και πληρώνει ένα πολύ βαρύ προσωπικό κόστος", τονίζει.
Το δημοσίευμα του Bloomberg κλείνει με τις δηλώσεις Γεωργίου, ο οποίος τονίζει ότι δεν μετανιώσει για τίποτα και δεν θα άλλαζε το παραμικρό από όσα έκανε. "Είμαι χαρούμενος επειδή βοήθησα την χώρα μου", τονίζει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου