-Την περίοδο 2009-2011 οι ξένες τράπεζες ξεφορτώνονταν τα ελληνικά ομόλογα που κατείχαν τα οποία αγόραζαν οι ελληνικές τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία και οι ιδιώτες αποταμιευτές με αποτέλεσμα να υποστούν τεράστιες απώλειες από το PSI.
-Κι ενώ στις 31/12/2009 ο εγχώριος τομέας κατείχε ελληνικά ομόλογα ύψους 56,9 δις ευρώ, στο τέλος του 2011 το ποσό αυτό ανήλθε στα 86,2 δις ευρώ. Παράλληλα οι ξένες τράπεζες από τα 141,5 δις ευρώ που κατείχαν σε ελληνικά ομόλογα στις 31/12/2009, δύο χρόνια αργότερα (31/12/2011) είχαν μόλις 35 δις ευρώ ελληνικά ομόλογα!
-Υπονοούν ότι η αναδιάρθρωση έπρεπε να γίνει στις αρχές του 2010 ενώ το «κούρεμα» του 2011 ήταν καταστροφικό για τις ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία!
Τι πραγματικά ισχύει;
-Οι ξένες τράπεζες δεν «ξεφορτώθηκαν» 120 δις ευρώ, αλλά 20 δις ευρώ. Στο τέλος του 2011 κατείχαν περισσότερα από 150 δις ευρώ σε ελληνικά ομόλογα και υπέστησαν πρωτοφανείς απώλειες σε αξίες λόγω του “κουρέματος”.
-Η εγχώρια αγορά, κυρίως οι τράπεζες και η Τράπεζα της Ελλάδας, και όχι τόσο τα ασφαλιστικά ταμεία, αύξησαν πράγματι τις επενδύσεις τους σε ελληνικά ομόλογα - σε μια προσπάθεια να στηρίξουν το Ελληνικό ομόλογο και την οικονομία - κατά 40 δις ευρώ (διπλασίασαν δηλαδή την επένδυσή τους). Όμως με την συμφωνία για το «κούρεμα» η Ελληνική Κυβέρνηση πέτυχε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε να μην υποστεί η οικονομία μας τις επιπτώσεις από την μείωση της αξίας των ομολόγων.
-Η πώληση ελληνικών ομολόγων από τους διεθνείς επενδυτές δείχνει ακριβώς την ανάγκη που είχε η Ελλάδα το 2010 από την στήριξη των εταίρων. Αν αυτή η κατάσταση συνεχιζόταν οι επενδυτές θα εγκατέλειπαν τελείως την Ελλάδα και η αξία του ελληνικού ομολόγου στα χέρια των Ελλήνων και των Ασφαλιστικών Ταμείων θα ήταν μηδενική. Ενώ το ίδιο το κράτος δεν θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί, ούτε να στηρίξει τα Ταμεία.
Τι ξεχνούν να αναφέρουν όλοι αυτοί οι διάφοροι;
Κανείς τους δεν μας λέει ποιος θα δάνειζε στην Ελλάδα 110 δις για να μην χρεοκοπήσει στις 19 Μαΐου 2010, αν δεν υπήρχε ο ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης που δημιουργήθηκε μετά από τη σχετική πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης.
Εμείς χρειαζόμασταν τους Ευρωπαίους να μας δανείσουν ένα απίστευτο ποσό. Κανείς τους δεν λέει πώς θα γινόταν αυτό, αν η Ελλάδα προχωρούσε μόνη της σε αναδιάρθρωση χρέους, που οι Ευρωπαίοι απέρριπταν κατηγορηματικά.
Κανείς τους δεν αναρωτιέται γιατί αυτά τα λεφτά δεν τα έδωσαν οι Ευρωπαίοι στις δικές τους τράπεζες για να καλύψουν τις ζημιές τους και πόσο αγώνα κρύβει η απόφαση για την στήριξη της Ελλάδας, ώστε να μη βρεθεί ο Ελληνικός λαός αντιμέτωπος με τη στάση πληρωμών.
Κανείς δεν λέει ότι τελικά το "κούρεμα" όταν έγινε, έγινε με τρόπο και αφού δημιουργήθηκαν μηχανισμοί ώστε να μην καταρρεύσει όλο το κοινωνικό και τραπεζικό σύστημα και ζήσουμε τραγωδία αναδιάρθρωσης α λα Αργεντινή.
Κανείς τους δεν λέει ποιες θα ήταν οι συνέπειες αν προχωρούσαμε τότε σε αναδιάρθρωση χρέους. Ας θυμηθούμε τι έλεγε ο ίδιος ο κ. Σαμαράς ενάντια στην αναδιάρθρωση:
Συνέντευξη Α. Σαμαρά στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, 6/3/2011:
- Επιμένετε να αρνείστε την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους;
«Ασφαλώς και επιμένω! Οι συνέπειές της θα διαλύσουν και τις τράπεζες και την οικονομία. Σε μια τέτοια περίπτωση, η Ελλάδα θα κινδύνευε να βγει από τις διεθνείς αγορές για χρόνια. Και θα ανέβαινε το κόστος του μελλοντικού δανεισμού της».
Και ξεχνάνε ότι ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, αν και πολέμιος της αναδιάρθρωσης, υποστήριξε – με χρονοκαθυστέρηση – το «κούρεμα» όταν και όπως έγινε και μάλιστα το παρουσίασε ως αποτέλεσμα της δικής του πολιτικής και το χρησιμοποίησε ως βασική αιτία για τη στήριξη στην κυβέρνηση Παπαδήμου και για την θετική του ψήφο στο δεύτερο Πρόγραμμα.
Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά, 11/2/2012
«Ανοίξαμε το δρόμο για το κούρεμα και τη νέα δανειακή σύμβαση. Δεν λέω ότι κι αυτό θα λύσει το πρόβλημα. Αλλά σίγουρα θα σταθεροποιήσει τα πράγματα. Και θα αποτρέψει τα χειρότερα πολύ άμεσα. Γιατί αν δεν γίνονταν αυτά, δεν θα είχαν νόημα όλα τα άλλα».
13/09/12 απο την parapolitiki.com, για περισσότερα: εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου